Followers

Sila Klik :),

tolong klik ya

ikhlaskan hati... mohon klik :)

SELAMATKAN GAZA

SELAMATKAN GAZA
Assalamualaikum
saya Maesarah , boleh panggil sarah/mai .Saya adalah pengedar sah Shakleee (ID (869605) di area Kuala Krai.Servis Penghantaran seluruh Malaysia via poslaju/skynet juga available. Istimewa pada sesiapa yg membeli produk dgn saya layak dpt konsultasi percuma berterusan,free gift(t&c applied),jemputan ke ekslusif grup tertutup di FB dan dapatkan tips2 yang pelbagai untuk anda.
Contact saya di 0139561249 jika anda perlukan suplemen natural berkaitain dgn penyusuan/menambah selera makan atau juga untuk diet yang baik

Situasi yang perlu di hadapi

situasi tengahari tadi...

2 anak cikgu bergaduh dan ada sedikit kekasaran... berebut naskhah Al-Quran 

sorang (Si A )claim dia dah cop (book) Al-Quran tersebut... yang mana semua Al-Quran di letak di rak yg sama.

sorang lagi ( Si B ) bgtau Quran itu bukan milik siapa-siapa... sape cepat dia dapat... dan kawan2 lain sokong dia... 

Ustazah dalam di lema... dua2 budak bagus cuma masa tu yg sorang mood terlebih sudaah...

so tindakan reflek ustazah masa tu... tegaskan bahawa AL-Quran itu bukan milik siapa2 dan tidak boleh di cop2... sebab ia adalah milik sekolah...
keputusannya siapa cepat dia dapat...

so.. Si A tidak puashati dan menangis dan meluru keluar kelas, blm sempat ustazah kata apa2...

bila di intai berada di tempat persinggahan buku 500m di depan kelas...
menangis dan duduk diam2 di sana... ustazah tak p pujuk pun, takutnya tantrum dia terlebih lagi, dlm hati berdoa dia duk diam2 kat situ.

sblm memulakan pengajian alQuran , ustazah terus pesan pada semua murid tidak boleh sesiapa pun cop atau simpan Al-Quran utk sendiri..

di akhir kelas, bila keluar, Si A meluru kepada ustazah dan bagitau dia tidak bersalah dan menyalahkan Si B ,

ustazah pegang bahunya dan berkata " Ustazah bukan nak marah "sebut namanya" tapi ustazah terpaksa buat sebab Al-Quran itu milik semua orang, dan siapa cepat dia yang dapat" dan kalau ustazah bagi pada "sebut namanya" tidak adil ustazah pada orang lain... dan nanti lain kali orang lain juga akan cop Al-Quran ...
ingatkan makin cool.. tapi hujan lebat turun dari matanya... dan ustazah tidak boleh melayan dia lagi, sebab ada mesyurat..

usai mesyuarat dalam 1 jam .. sambil tunggu mr suami datang... tiba2 kedengaran suara memanggil nama " ustazah" 2x nama dipanggil... rupanya si A yang panggil dengan senyuman dari tingkap di tingkat 2 surau ... lega ustazahnya... melihat dia kembali senyum... mungkin sudah boleh menerima teguran tadi...

No comments:

Post a Comment

Buku Pelawat

Sudi kiranya mencoretkan sesuatu sebagai kenang-kenangan

ikhlaskan hati... mohon klik.... :) syukran

naufal and kopiah ayahsu

naufal and kopiah ayahsu

kakak yg comel

kakak yg comel