Followers

Sila Klik :),

tolong klik ya

ikhlaskan hati... mohon klik :)

SELAMATKAN GAZA

SELAMATKAN GAZA
Assalamualaikum
saya Maesarah , boleh panggil sarah/mai .Saya adalah pengedar sah Shakleee (ID (869605) di area Kuala Krai.Servis Penghantaran seluruh Malaysia via poslaju/skynet juga available. Istimewa pada sesiapa yg membeli produk dgn saya layak dpt konsultasi percuma berterusan,free gift(t&c applied),jemputan ke ekslusif grup tertutup di FB dan dapatkan tips2 yang pelbagai untuk anda.
Contact saya di 0139561249 jika anda perlukan suplemen natural berkaitain dgn penyusuan/menambah selera makan atau juga untuk diet yang baik

HAK ANAK DALAM ISLAM


      diriwayatkan ada seorang datang kepada Saidina Umar menceritakan keburukan perangai anaknya lalu Saidina Umar r.a memanggil anaknya  dan mengingatkannya tentang besarnya dosa menderhaka ibu bapa. Si anak tadi bertanya Saidina Umar :" tidakkah anak juga ada hak ke atas ibu bapanya ?"Jawab Umar:" Ya!"
Anak itu bertanya :"Apakah dia hak-hak mereka?" Saidina Umar menjawab, hak-hak anak ialah : " Hendaklah bapa memilih ibu yang solehah, memberi nama yang baik untuk anaknya dan mengajarnya Al-Quran."
Si anak terus menjawab selepas itu:"  Dia tidak membuat satu pun daripada 3 hak tersebut. Yang pertama dia tidak memilih isteri yang baik, ibuku seorang Negro, hamba kepada seorang Majusi.Kedua, dia menamakanku, Ja'lun (Ja'ranun). Ketiga dia tak mengajarku satu huruf pun daripada  Al-Quran. "
 Saidina Umar r.a pun berkata:" Adakah kamu datang untuk mengadukan kepada ku kederhakaan anakmu.......................... kamu yang telah menderhakainya sebelum dia menderhakaimu".

sumber : Anakku Hebat Anakku Soleh (m/s 14)

No comments:

Post a Comment

Buku Pelawat

Sudi kiranya mencoretkan sesuatu sebagai kenang-kenangan

ikhlaskan hati... mohon klik.... :) syukran

naufal and kopiah ayahsu

naufal and kopiah ayahsu

kakak yg comel

kakak yg comel