Followers

Sila Klik :),

tolong klik ya

ikhlaskan hati... mohon klik :)

SELAMATKAN GAZA

SELAMATKAN GAZA
Assalamualaikum
saya Maesarah , boleh panggil sarah/mai .Saya adalah pengedar sah Shakleee (ID (869605) di area Kuala Krai.Servis Penghantaran seluruh Malaysia via poslaju/skynet juga available. Istimewa pada sesiapa yg membeli produk dgn saya layak dpt konsultasi percuma berterusan,free gift(t&c applied),jemputan ke ekslusif grup tertutup di FB dan dapatkan tips2 yang pelbagai untuk anda.
Contact saya di 0139561249 jika anda perlukan suplemen natural berkaitain dgn penyusuan/menambah selera makan atau juga untuk diet yang baik

Ragam Anak

Assalamualaikum..

Bila dah ada 2 anak ni.. baru tahu betapa susahnya nak membesarkan dan mentarbiah khususnya Insyirah.. yang adik.. biasalah pengalaman kakak insyirah tika bayi dulu boleh dijadikan panduan dan iktibar. Dalam meniti usia ke 4 tahun, Kakak adalah experimen kami... opssss bukan bahan experimen yang entah apa2 ya... cuma dalam tempoh ini, terasa banyak cabaran yang perlu kami berdua lalui, khususnya bila dah ada adik.. Kakak seolah2 memberi isyarat dengan sikap dan perlakuannya bahawa dia jeles... ulang sekali lagi... jelesssss.. dengan perhatian dan tumpuan kepada adik..... rasanya sebagai mama kepada dua anak ini,. ku cuba memberikan sepenuh perhatian kepada keduanya tetapi mungkin di sana, ada beberapa kesilapan yang tidak ku sedari... malah kini kakak lebih rapat dengan babanya... rentetan di dalam pantang dulu baba yang banyak menguruskan kakak.. Thanks a lot Baba.. Luv u so much.. coz sabar and bersedia menolong mama serta boleh sabar dengan fe'el mama yang pelbagai.. huhuhu..

Oh ya... antara kesilapan ya g dapat ku kenal pasti :
1) Kurang Tumpuan pada anak..
Memang.. di akui, sepanjang dalam pantang banyak masa kakak dihabiskan dengan baba, dan mak & pak sedara.. mamanya betul2 berpantang... so.. segala keperluan kakak diuruskan oleh mereka yang ada disekeliling... namun  kesannya ... kakak mula tidak rapat dengan mama... ah!! so kena memenangi hatinya lah sekarang ni ...
2) Sering dimarahi.
Bila dah ada adik ni, kakak selalu mendekati adik,,,, alhamdulillah !! selalu kiss adik.. but at the same time, jarinya pantas mencubit tubuh adik.. dengan cubitan semut yang owwww!!! itu yang menyebabkan mama marah !!! tapi mama marah pun bukan terus MARAH but,, mama larang dulu.......... tapi ... at last kena marah juga............... so ini menyebabkan kakak berjauh hati dengan mamanya... malah saat itu dan tika itu, aku melihat kakak seolah2 unsecure tatkala babanya tiada di sisi.. Maybe dia lihat mama seolah2 SINGA ........ uh hu...... tapi memang di kalangan adik2 dulu , daku selalu dikenali sebagai TIGER !!.. garang jugalah tu..... tapi dengan KAKAK takde lah ku marah2 macam marah adik2... but adalah kuatkan volume suara .. itupun kalau dia dah tak dengar mamanya melarangnya..............................
3) Seolah2 Kurang Kasih Sayang & Perhatian
Seolah2??? emmmmmmmmmm kena kaji balik ni............... rasa sayang dan kasih memang tak pernah pudar walau ada anak baru........ but mungkin pada pandangan kakak, KASIH & SAYANG itu berkurangan sebab mama dah ada baby baru......... tambah2 dikuatkan dengan dalil bahawa perhatian mama lebih terarah kepada adik NAUFAL.. oh.. oh.. mama plezzzzzzzzz... tolong be Fair k.
4) emmmmmmmmmmmmm....... rasanya cukuplah lah kot...... banyak sangat .. nanti dikatakan pula sebagai mama yang gagal menjalankan tanggungjawab pula..........

ohhhhhhhh... bagaimana menyelesaikan masalah2 yang ter"create" secara tidak sengaja itu??????????????

Tindakan secara overall lah ya...

Ibu/ bapa atau me sekarang ; sedang memenangi hati kakak kembali... banyakkan aktiviti bersama.. emmmmm lum 100% terlaksana.....
tapi setiap malam tika matanya pejam dan di alam mimpi (emm .. agaknya sweet dream or bad dream?) daku bisikkan di telinganya.. mama sayang kakak.. kakak anak yang solehah, hebat, hafizah al-Quran, sentiasa mematuhi mama dan baba...... sayangggggg kakak.. ( kat naufal pun camtu juga) :)
Kurangkan memarahi kakak, tapi kalau marah juga terangkan kenapa dan mengapa.. cuma sekarang ni nampak macam bossy je anak mama ni......
emmmmm.... dah ngantuk dah.... kalau sambung tulis lagi ni... lain jadi nya........

No comments:

Post a Comment

Buku Pelawat

Sudi kiranya mencoretkan sesuatu sebagai kenang-kenangan

ikhlaskan hati... mohon klik.... :) syukran

naufal and kopiah ayahsu

naufal and kopiah ayahsu

kakak yg comel

kakak yg comel