Followers

Sila Klik :),

tolong klik ya

ikhlaskan hati... mohon klik :)

SELAMATKAN GAZA

SELAMATKAN GAZA
Assalamualaikum
saya Maesarah , boleh panggil sarah/mai .Saya adalah pengedar sah Shakleee (ID (869605) di area Kuala Krai.Servis Penghantaran seluruh Malaysia via poslaju/skynet juga available. Istimewa pada sesiapa yg membeli produk dgn saya layak dpt konsultasi percuma berterusan,free gift(t&c applied),jemputan ke ekslusif grup tertutup di FB dan dapatkan tips2 yang pelbagai untuk anda.
Contact saya di 0139561249 jika anda perlukan suplemen natural berkaitain dgn penyusuan/menambah selera makan atau juga untuk diet yang baik

Latihan ke Tandas & Insyirah

Assalamualaikum

Memerap di rumah aje cuti sekolah ni.. terpanggil utk berkongsi pengalaman tatkala melatih Insyirah ke tandas. Satu pengalaman yang cukup memenatkan tetapi manis bila dikenang kembali. Antara kaedah yang digunakan oleh me ialah :

1. Bincang dulu dengan anak, Insya Allah anak2 anda pasti memahaminya
Melatih Insyirah ke tandas genap2 mamanya habis pantang dalam bulan Ogos tempohari, sebelum terus ke tandas, me bercakap dulu dgn kakak,: kakak dah ada adik,,, kakak pun dah nak sekolah... so kakak dah tak perlu pakai pampers ya..> . kalau kakak nak kenc***  dan uk... uk... kakak bagitau mama, baba, acik atau nenek ya...
jawabnya kakak... ok mama.

2. Setiap 30 minit tanya dan bawanya ke tandas
Haaaaaaaaaaaaah... yang ni part paling best, menguji kesabaran dan keimanan kami semua especially mama and baba.
bukan setiap 30 minit tetapi setiap 10 minit " mama nak Kenc***.." dengan selambanya kakak bagitau ... bila kat tandas, nak tau apa dia buat? pssssssstt .. dalam perjalanan nak ke tandas, sempat capai botol minuman kosong.... huhhhhh.. dah tau dah......... bukannya nak buang air.. tapi nak main air....... hooooo hooo.. hoo... sabar jelah... keadaan ini berlaku selama seminggu, itupun stop sebab mama dah marah sama diaaaaaaaa......... sebab nak main air......... huhhhu

3. Sabar , Sabar dan jangan memarahi anak sekiranya dia terkucil....
Yang ni alhamdulillah, hanya dalam 5 kali aje dia terkucil..... if anak anda terkucil, jangan terus memarahinya, lap dan cuci kawasan tersebut dgn betul dan sempurna.. maklumlah dah jadi najis mutawasittah, so kena pastikan bau, rasa, warnanya hilang ya.. dan pastikan lap sampai kering.. nanti jatuh pula anak2 kita.. tambah2 kalau lantai berjubin/mozek. Ada satu kali tu, bangun pagi kakak terkucil.. mama tanya" nape kakak kencing dlm seluar? jawabnya kakak" bukan kakak mama, tapi dio sendiri tubik" ... poyo jer jawapan.. haru kan??? dah masa tu start hujan.. alamatnya... blanket dia lambatlah kering......pssssst...waktu tu dia baru bangun dari tidur..
*tubik = keluar
and make sure.. lepas tu kena pesan dan ingatkan anak anda supaya lebih berhati2... opps.. jgn marah2 tau... nanti rancangan utk Toilet training akan gagal dek kerana kemarahan kita... utk fasa permulaan memang kena SABAR!!!

4. Kerjasama berpasukan antara Suami Isteri..dan ahli keluarga yang lain
Ini penting, sebelum lakukan pada buah hati anda, bincanglah dulu dgn sehati sejiwa yakni housemate/roomate/soulmate/gewe/kekasih/pujaan hati/dan tempat gaduh2 manja mama2 semua. Almaklumlah nak menjayakan MISI BESAR ni perlu ada komitmen, kerjasama dari pasangan  anda..
So pastikan anda buat Draf cadangan yang betul2 memikat hati BOSS anda untuk dia juga turut serta malah manatau dia yg lebih teruja dari mama.

5. Yakin dan Mohon kepada Allah Taala dipermudahkan segala urusan.Setiap yg mama2 buat dan lakukan, plg penting......... berdoalah padaNya agar misi berjalan lancar dan diberikan kesabaran dlm menjayakan misi..

itulah kot... dari pengalaman seorang mama yg masih byk lgi ilmu yg perlu digali,,, alhamdulillah my misi dah complete....

No comments:

Post a Comment

Buku Pelawat

Sudi kiranya mencoretkan sesuatu sebagai kenang-kenangan

ikhlaskan hati... mohon klik.... :) syukran

naufal and kopiah ayahsu

naufal and kopiah ayahsu

kakak yg comel

kakak yg comel