Followers

Sila Klik :),

tolong klik ya

ikhlaskan hati... mohon klik :)

SELAMATKAN GAZA

SELAMATKAN GAZA
Assalamualaikum
saya Maesarah , boleh panggil sarah/mai .Saya adalah pengedar sah Shakleee (ID (869605) di area Kuala Krai.Servis Penghantaran seluruh Malaysia via poslaju/skynet juga available. Istimewa pada sesiapa yg membeli produk dgn saya layak dpt konsultasi percuma berterusan,free gift(t&c applied),jemputan ke ekslusif grup tertutup di FB dan dapatkan tips2 yang pelbagai untuk anda.
Contact saya di 0139561249 jika anda perlukan suplemen natural berkaitain dgn penyusuan/menambah selera makan atau juga untuk diet yang baik

Alhamdulillah.. Naufal tak nangis

Assalamualaikum..

Baru je pulang dari klinik KKB, utk rutin bulanan Naufal. Bertolak dari rumah jam 9.30pg ingatkan tak ramai patient.. rupanya ghaamai... huhu.. dah lah tak breakfast lagi... mujurnya dalam perjalanan tu terbeli kuih.. makanlah sebiji.. moralnya... isi penuh perut anda sebelum melakukan apa2 tugasan ya  

Dalam menunggu giliran, me bertemu dan berbual dgn sorang makcik ni yang membawa cucunya utk suntikan 1 bulan.. disebalik tenang muka baby tersebut rupanya ada sesuatu yang di uji Allah terhadap ibunya dan baby tersebut..  Lidahnya besar dan menurut neneknya , sejurus selepas dilahirkan baby tersebut dikuarantinkan dan bernafas melalui saluran pernafasan, then diberi susu juga melalui wayar.. cerita makcik@ nenek tersebut, baby tersebut baru aje dibenarkan keluar, dan perlu bertemu pakar kanak2 . Apa yang menariknya ibu baby tersebut berkeras utk memberikan susu melalui botol, sedangkan doktor tidak membenarkan tetapi ibunya tekad, sebab katanya nanti bila dah start keje, tentu susah dan remeh utk pengasuh menyuapkan dgn sudu atau melalui wayar, so alhamdulillah me tgk tadi, baby tersebut tidak kekok ataupun janggal meminum dgn botol..
Dan ibunya juga fully breastfeed..  masa tu , rasa macam nak kenal aje ibu baby ni, tapi tatkala tgh sembang dgn makcik tu ibu baby tersebut sdg bertemu dgn doktor. So tak dapatlah nak share sumthing bout Breastfeeding........
moral of story : masa dpt tahu baby tu ada problem, me bersyukur sangat2 kerana Allah memberikan seorang bayi yg cukup sifat dan tiada masalah besar melanda kami berempat.. alhamdulillah praise to Allah.

satu lagi nak ceritakan, mendengar luahan dan cerita  seorang kakak ni ttg pengalamannya bersalin dan membesarkan anaknya yg kini tlh berusia 8 dan 4 tahun, tika ni sdg tunggu queue utk suntikan Naufal yg 5 bulan. Anak kakak ni, amat.. amat.. amat.. menangis. tak kira masa dan saat, hinggakan beliau tiada masa utk rehat malah kesihatannya pun terganggu. Ceritanya, anaknya akan berhenti menangis bila hujan... pelikkan? dah habis berubat atau air tawar di ambilnyam tapi tak berkesan.. katanya lah!!! tentu anak dia mengalami sawan tangis.. .. hingga lah satu tahap dia rasa geram/marah dan suami dia rasa macam nak campak aje baby tersebut(bila dgr dia cakap macam tu,, kita pula geram kat dia) huhuhu... mungkin saat dan tika itu hilang sifat sabar mereka berdua.. alhamdulilah mujur tak buat,,lau idak.,.
disebabkan pengalaman tersebut , dia bertekad dah tak nak anak.. serik katanya... so tadi pun jumpa sebab dia p ambil suntikan pencegah kehamilan... hohoho...
moral of story : Yakin dan mohonlah doa kepada ALlah taala agar kesabaran tertanam dalam jiwa kita mama2 semua, sebab kita lah arkitek yang nak bina seorang insan, tambah2 mereka juga mempunyai pelbagai feel dan perangai budak2 ni.. lagi2 lah anak2 ni setiap fasa tumbesaran mereka adalah berbeza.

Dalam proses menunggu juga diri ku tak lepas dari memerhatikan setiap insan yg ada kat klinik tadi... mostly preggy woman.. but yang tak bestnya, pakaian ibu2 mengandung ni,,, masya Allah tak menutup aurat langsung.. moga Allah memberi hidayah kepada mereka ini.. ameen.. kebanyakannya memakai tudung tetapi baju dan seluar yang disarung ibarat membalut buah nangka..hinggakan tempat yg sepatutnya tidak di dedahkan terdedah begitu sahaja.. maklumlah kan... preggy woman ni sebenarnya seksi bentuk tubuh mereka.. so tentulah tidak elok memakai baju yg sendat, seluar yang nipis(trend skrg kan seluar kain lycra) tentunya mengikut bentuk tubuh, ada tu yang pakai baju atas pinggul so nampak alur pung****nya... astaghfirullah hal azim.. bukan nak keji tapi umpat.. baju2 sebegitu hanya sesuai dipakai dirumah, di luar rumah, pakailah yang menutup aurat.

emmmmmm.. moga diberi kesedaran tentang kewajipan menutup aurat di kalangan wanita Islam. Sebab rasanya kini, banyak sagt fesyen2 baju mengandung dan blouse yang menutup aurat yg boleh dipakai oleh mama2 semua... * ingatan buat diri juga..

Oh ya, masa naufal nak kena suntik, mamanya bukan main lg rungsing, takut si anak meraung/ menangis * almaklumlah suara Naufal bila nangis kuat dan garau.. but  Syukur sangat2... langsung tiada tangisan yg keluar, ralit je dia melihat toys yg digantung di syiling kat bilik suntikan tadi.. misi pun naik hairan... mama dah tak hairan sebab masa suntikan yg sebelum ni pun dia tak nangis,... he he...
tapi bab makan ubat. kalah///////// nangisnya seolah2 macam baby kena dera.. malu mama kat jiran2.. yelah.. takutnya jiran cakap.. "dera anak ke apa org sebelah tu?"'' tak ke haru biru??????????????????????? ...........................

No comments:

Post a Comment

Buku Pelawat

Sudi kiranya mencoretkan sesuatu sebagai kenang-kenangan

ikhlaskan hati... mohon klik.... :) syukran

naufal and kopiah ayahsu

naufal and kopiah ayahsu

kakak yg comel

kakak yg comel