Followers

Sila Klik :),

tolong klik ya

ikhlaskan hati... mohon klik :)

SELAMATKAN GAZA

SELAMATKAN GAZA
Assalamualaikum
saya Maesarah , boleh panggil sarah/mai .Saya adalah pengedar sah Shakleee (ID (869605) di area Kuala Krai.Servis Penghantaran seluruh Malaysia via poslaju/skynet juga available. Istimewa pada sesiapa yg membeli produk dgn saya layak dpt konsultasi percuma berterusan,free gift(t&c applied),jemputan ke ekslusif grup tertutup di FB dan dapatkan tips2 yang pelbagai untuk anda.
Contact saya di 0139561249 jika anda perlukan suplemen natural berkaitain dgn penyusuan/menambah selera makan atau juga untuk diet yang baik

Mengaku Cinta......... Tetapi ...............


Salam semua........ kaifa haalukum?? ana alhamdulillah bilkhair......... * cakap arab sikit..... dah lama tak komunikasi dgn Bahasa Arab.. rasanya macam dah banyak yg lupa..... seronok belajar bahasa Arab.. Bila baca Al-Quran, dapat juga memahami kalimah2 yg ada di dalam Al-Quran .. tentu seronok membacamya Al-Quran sambil bertadabbur kan? Paling Best baca Tafsir Al-Quran... bait2 kalimah dan Kalamullah yang sungguh mendalam dan bermakna.. Panduan Hidup Muslim....
Oh......... sebenarnya nak berkongsi email dari yahoogroups,
Bacalah moga ada manfaat kita bersama..
Sumber Image : Mr Google :)

Barangsiapa yang mengakui tiga perkara tetapi tidak menyucikan diri dari tiga perkara yang lain maka dia adalah orang yang tertipu.
1. Orang yang mengaku kemanisan berzikir kepada Allah, tetapi dia mencintai dunia.
2. Orang yang mengaku cinta ikhlas di dalam beramal, tetapi dia ingin mendapat sanjungan dari manusia.
3. Orang yang mengaku cinta kepada Tuhan yang menciptakannya, tetapi tidak berani merendahkan dirinya.

Rasulullah S.A.W telah bersabda, "Akan datang waktunya umatku akan mencintai lima dan lupa kepada yang lima :

1. Mereka cinta kepada dunia. Tetapi mereka lupa kepada akhirat.
2. Mereka cinta kepada harta benda. Tetapi mereka lupa kepada hisab.
3. Mereka cinta kepada makhluk. Tetapi mereka lupa kepada al- Khaliq.
4. Mereka cinta kepada dosa. Tetapi mereka lupa untuk bertaubat.
5. Mereka cinta kepada gedung-gedung mewah. Tetapi mereka lupa kepada kubur."

Pengalaman Awal berCDing

Assalamualaikum dan salam Penghulu segala Hari ( sayyidul Ayyam) perbanyakkan amalan spt berzikir * ingatan utk diriku..

apa khabar hari ini kawan2 semua? sihat? bz? Hari ini mengambil peluang mengarang cerita tentang pengalaman awal berCDing.......
tanggapan awal : mula2 nak berCD, terbit dihati , mampu ke nak membasuh CD setiap hari atau 2 hari sekali? Ya Allah beri kekuatan pada ku..... maklumlah takutnya tak sempat nak mencuci *konon2nya bz dgn kerja, dgn biz internet, dan macam2 lagilah... dae ko dok ni( sempat ke tak ni),...

Koleksi pertama Naufal ialah sunny baby Minky dan Coolababy.. awal penggunaan memang leaking.. Bocor yang amat dan tentunya melemahkan jiwa dan hati ini utk meneruskan pemakaian CD pada naufal.. (bukan salah CD tu, tapi salah diriku sebab tak byk info yang di baca ttg CD ni.. Memang..... awal menggunakan CD mungkin akan berlaku kebocoran , itu pada peringkat awal kerana kadar penyerapannya masih lagi minima.. selepas beberapa lama penggunaan Insya Allah ok... itu dr pembacaan ku lah kan...
Tapi kan............ sampai sekarang still lagi bocor especially bahagian tepi... rupanya bila merujuk pada tokey tempatku beli CD, ghupa2nya CD tu besar utk naufal .. Cutting Nya besar.. utk peringkat Newborn hingga lah 6 bulan, (bergantung juga pada berat bayi anda ya) sesuai di pakaikan dgn CD jenama babyland atau Rainbow BB.
Mula2 nak guna CD ni, kena pre wash dulu, sebaiknya 3 kali. dan sekarang ni kalau dalam list nak beli sabun basuh pakaian , wajib ada Pureen Had .. ini khusus utk ku basuh CD my bb... boleh nak guna sabun biasa tp sukatanyya 1/4 dr sukatan biasa.. soooo.// i prefeer guna sabun had tulah./..


ni masa mula2 pre wash naufal punya......... sunny n coolababy.. (awal2 dulu hanya 4 CD aje) tp kan..... tak sempat....... tak cukup.... selang seli dgn Diaper biasa dulu... nanti dah cukup koleksi yg sepatutnya.. baru lah DD akan tidak digunakan langsung..
digantung dan dianginkan di bawah kipas ( kuasa kuda 5 ya.. )
kalau 1 .. he he he berkudalah nak menunggunya kering..

Tapi kan.. kadang2 dtg perasaan....... malasnya nak guna CD, kalau guna DD lagi senang/.. lepas guna buang terus dlm tong sampah...... * masa ni hati dan fikiran tengah bertanduk sebab letih dan takde masa nak basuh CD
tapi ku kuatkan semangat...... ku hambat dan lempar jauh2 perasaan tersebut........ ku upkan balik diriku dan jiwaku...... aja aja fighting !!! yesssssssssss boleh lakukan....... boleh.......... manage ur time dgn betul ...... insya Allah boleh.//
lagi satu bakar semangat : " orang lain keje balik kul 5 boleh guna CD, awak yg keje separuh hari takkan takleh buatkan??????????? boleh !!! boleh !!!!!!
Now...... i'm ber CDing to my little boy naufal............... dan dalam masa yg sama juga kempen kan penggunaan Cd pada kawan2.. main point : nak jimatkan wang bulan2?? pakaikan BB anda dgn CD. :)
Insya Allah kalau kita betul2 nak .. kita mampu mengatasinya........ dan sekarang saya sedang seronok menggunakan CD utk bb saya..... sape2 yg nak CD boleh tgk kat website ya.... :)
Tp yg bestnya kan............ corak pada CD yg macam2 .. menarik betul...........  lagi satu...... tong sampah kita dah tak penuh dgn pampers dah.... sukanya hatiiiiiiiiiii...........

My Besday 17-10* Naufal Demam* Maktok masuk ward

Happy birthday to myself... semoga diri terus tabah dan kuat dalam menghadapi segala mehnah dan ujian kehidupan..
Semoga diri ini mendapat rahmat keampunan dari Yang Esadan disayangi oleh mereka yg ku sayangi..

Finally dirikku telah masuk ke ambang 30an... 17/10 adalah hari ku dilahirkan di dunia 30 tahun yang lalu.. mak....... terimakasih kerana telah mendidik daku dan membesarkan ku menjadi seperti hari ini. tanpa doa restu darimu..siapalah aku....
Buat ayah... yang sentiasa teguh berdiri mencari rezeki utkku dan kami sekeluarga..serta tiada mengeluh akan apajua ,malah cuba memberikan yg terbaik... tiada kata yg dapatku lafazkan.. redhamu dan mak amatlah kuharapkan..kerana redha Allah terletak pada keredhaan ibu bapa.

Buat suami yg di sisi setiap saat dan waktu..terima kasih kerana memahami dan membimbing diri.
Buat anak2 mama.. Insyirah dan Naufal..sayang kamu!!!

Tapi...........di hari besdayku...my baby naufal kena chicken pop... menangis,taknak menyusu... ciannya anak mama...kebetulan hari ahad p klinik utk rutin bulanan..timbang dan ukur lilit kepala dan panjang badan. hanya naik 2 jarum aje.. dr 6.3kg- 6.5kg.. sebab dia kurang menyusu..

Tengahari tu pula, dapat berita maktok masuk ward  malam sebelum tu sebab darah rendah... huhu ciannya nenekku.. moga cepat sembuh ya>. petang tu terus balik Machang nak tgk maktok..alhamdulillah ok dah..tapi 3beg air garam dimasukkan dalam tubuhnya..

So itulah peristiwa yang berlaku di hari lahirku... tak dapat nak happy-happy besday...
dah 2 tahun berturutlah gayanya di hari lahirku ...tak dpt nak sambut.. he he (mcm budak kecil pula) tahun lepas 2009 , adikku kemalangan 16 hb malam..amat2 mengejutkan.. sehingga bermula bulan 10 tahun lepas daku tiada masa langsung nak berblog .. hanya jarang2 je buka...

Apa pun yang berlaku, ada hikmah di sebaliknya...... dan ku bersyukur masih lagi diberi nikmat kehidupan dan kesihatan, nikmat iman dan Islam................ dan daku mahu kan mardhatillah .....................

Saya Nak Beg Itu ~ Giveaway!

jom join ...... klikSINI

Syaratnya mudah aje..

1st Year Give Away Qistina

Assalamualaikum.........Ni GA yang ke sekiannnya mamahusna@ sarah nak join.......
jangan marah ye kawan2 kalau dtg .. takde post terbaru... sekarang ni mencuba bidang baru..


ada syarat2 yang patut anda patuhi.. tapi syaratnya tak susah pun.......... senang aje...harapnya semua Tn C telah dipenuhi..
sila lah klik link kat atas atau banner kat sidebar utk menyertai GA ni..
Due date 9 NOv nanti..... cepat2...

oh ya.. nak tag 2 orang special ni join GA :

PTK Mansuh.. Cuti 90 Hari special Penjawat Awam Wanita

Alhamdulillah......... alhamdulillah........... alhamdulillah............. All praise TO ALLAH ( versi Maher Zain)

Berita gembira buat masa ini. :

PTK : inilah yg ditunggu2.. berita gembiranya yang kebanyakkan penjawat Awam ingin dengar... TAHNIAH utk semua.. tapi jangan lega dahulu,.. ada gantian utk PTK.. tetapi saya tak nampak gambaranya lagi.. adakah berbentuk assesment? Kursus berminggu? atau berdasarkan prestasi kerja hanya dari majikan??? Tunggu pengumuman utk pelaksanaanya nanti..
rasanya penalti yang terpaksa ditanggung oleh diriku terlepaslah kan? ke tak ni? kena tanya cikgu data kat skul... kenapa kena penalty? Sebab  3 hari sebelum PTK jun 2010 baru ni.. me delivered Muhammad Arif Naufal... awal seminggu dari due... itu yang daftar PTK tu .. ingatkan sempat nak dudukinya..... namun Kuasa Allah lebih Hebat..

CUTI bersalin 90 Hari ( pilihan Penjawat Awam )
Akhirnya akan dilaksana juga... sebelum  ni berputih mata mendengar Kerajaan Negeri Kelantan melaksanakannya .. sekarang dah hitam kembali mataku....... :)
Berita Gembira yg amat sangat khususnya UTk BF mommy like me... sebab pastinya dalam tempoh 90 hari boleh betul2 direct feeding and memperbanyakkan stok EBM... lagi pula baby masa tu dah 3 bulan.. oklah sikit nak letak rumah pengasuh kan????????? 
So ibu2, mama2, ummi2, mommy...... jangan lepaskan peluang keemasan ini.......saya pasti ambil peluang ini.......

Sekitar Sambutan Besday Insyirah yg ke -3thn

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Seminggu berlalu... baru ada kesempatan mengepos peristiwa kejadian berlaku sabtu lepas..
Alhamdulillah.. Sambutan Hari Lahir Puteri tersayang Insyirah berlangsung dalam suasana sederhana dan meriah... Jemputan di kalangan murid2 yang biasa datang ke rumah.. dan adik2 serta MIL FIL serta Sil.. dan juga jiran sebelah..
 Acara berlangsung Jam 11pg .. namun.......... anak2 murid ku tepat 10.30 dah sampai tapi menunggu ajelah jawabnya sebab belum tiba waktunya.
Layan Gambar ya.......


Besday Girl ke ni??? besarnya!!! tak lah ni .. ucu na...  besday Ucuna 2 hari awal pada Insyirah... dah sambut secara kecil2 kat rumah mak..
Haaaaaaaaaa... inilah besday girlnya........ bersungguh2 meniup lilin......... yang ni sebenarnya dah lepas majlis.. masa majlis berlangsung takde pun acara tiup lilin... sekadar hiasan sahaja.
Inilah dia para tetamu kami.... yang tak bestnya... besday girl tak sporting tak nak pakai topi, headband, dan juga gelangnya... huhu

haaaaaaaaaa.. inilah Kek Coklat Moist Istimewa mama baked and dekorat kan untuk kakak..
hasil keras tangan ku menjadi juga...
menggunakan Icing + fondant
nak tempah?? silakan :)

Semoga anak mama menjadi anak yg solehah, cemerlang dunia akhirat... ameen

STOK EBM

Assalamualaikum ..

Dah lama nak share tentang stok EBM ... ni antara stok2 terawal , dan peringkat permulaan memulakan proses membuat stok susu istimewa utk anakanda Naufal.. dalam sehari sarah boleh kumpul 12 oz,. itu pun start lepas waktu sekolah...  cuma skrg ni stok yg dibuat adalah utk stok utk hari ini utk hari esoknya...




Ya Allah permudahkan urusanku dalam mencapai cita2 utk menyusukan bayiku selama 2 tahun.. Ameen

Mom&a Journey Called Life 1st GA

Assalamualaikum.............




haaaaaaaaaaaaa... 2nd GA yg sarah nak join utk thun 2010........
jom laaaaaa join sama... klik link bawah ya

oh ya... ni syarat2 nak join GA ni and GA ni akan tamant pada ::
11 oktober 2010


1st Giveaway Dari Prokesihatan

Bismillahirrahmanirrahim..
Terima Kasih Zulaikha krn jemput sarah utk join GA ni..


Inilah adalah 1st time Zulaikha menganjurkan GA sempena pembukaan kedai online yang khusus menjual produk kesihatan spt Foot Detox.. so sapa2 yang nak dapatkan produk ni boleh ke online shop zulaikha
prokesihatan


yang ni pula antara syarat2 yg perlu kawan2 buat utk join GA ni... mudah aje.. :
1. Mesti menjadi follower blog ini

2. Buat satu entry berkenaan giveaway ni dan letakkan banner di entry dan di sidebar serta dilinkkan ke entry ini
3. Masukkan URL blog ini ke dalam bloglist you all
4. Dah siap semua, sila tinggalkan follower id dan URL entry you all kat kotak komen
5. Last sekali, tolonglah klik button LIKE kat facebook I tu dan tolonglah promote sekali *tiada paksaan ye*


ok... rasanya dah sertakan semua syarat2 yg telah ditetapkan.. harapnya ada rezeki... jd peserta bertuah :).. boleh try pakai Foot Detox ...

Buku Pelawat

Sudi kiranya mencoretkan sesuatu sebagai kenang-kenangan

ikhlaskan hati... mohon klik.... :) syukran

naufal and kopiah ayahsu

naufal and kopiah ayahsu

kakak yg comel

kakak yg comel