Followers

Sila Klik :),

tolong klik ya

ikhlaskan hati... mohon klik :)

SELAMATKAN GAZA

SELAMATKAN GAZA
Assalamualaikum
saya Maesarah , boleh panggil sarah/mai .Saya adalah pengedar sah Shakleee (ID (869605) di area Kuala Krai.Servis Penghantaran seluruh Malaysia via poslaju/skynet juga available. Istimewa pada sesiapa yg membeli produk dgn saya layak dpt konsultasi percuma berterusan,free gift(t&c applied),jemputan ke ekslusif grup tertutup di FB dan dapatkan tips2 yang pelbagai untuk anda.
Contact saya di 0139561249 jika anda perlukan suplemen natural berkaitain dgn penyusuan/menambah selera makan atau juga untuk diet yang baik

KIsah seorang IBu

Assalamualaikum....

Ini cerita yang sarah dapat dari yahoogroups... harapnya ada perkongsian ilmu dalam penceritaan ini ..

Cerita ini mungkin sudah anda ketahui, namun cerita ini dapat kita
renungkan
kembali buat kita yg masih ada Ibu tercinta.
Senakal2nya anak, ortu tetap mencintainya.

Selama masih ada waktu dan kesempatan yg Tuhan berikan, Sayangilah dan
cintailah Ibu kita yg begitu besar jasanya buat kita.

CINTA SEORANG IBU
[Author : unknown]

Alkisah di sebuah desa, ada seorang ibu yang sudah tua, hidup berdua
dengan
anak satu-satunya.
Suaminya sudah lama meninggal karena sakit.

Sang ibu sering kali merasa sedih memikirkan anak satu-satunya.

Anaknya mempunyai tabiat yang sangat buruk yaitu suka mencuri, berjudi,
mengadu ayam dan banyak lagi
Ibu itu sering menangis meratapi nasibnya yang malang ,
Namun ia sering berdoa memohon kepada Tuhan :
"Tuhan tolong sadarkan anakku yang kusayangi, supaya tidak berbuat dosa
lagi
Aku sudah tua dan ingin menyaksikan dia bertobat sebelum aku mati"

Namun semakin lama si anak semakin larut dengan perbuatan jahatnya,
sudah
sangat sering ia keluar masuk penjara karena kejahatan yang dilakukannya

Suatu hari ia kembali mencuri di rumah penduduk desa, namun malang dia
tertangkap
Kemudian dia dibawa ke hadapan raja utk diadili dan dijatuhi hukuman
pancung
Pengumuman itu diumumkan ke seluruh desa, hukuman akan dilakukan
keesokan
hari di depan rakyat desa dan tepat pada saat lonceng berdentang
menandakan
pukul enam pagi

Berita hukuman itu sampai ke telinga si ibu dia menangis meratapi anak
yang
dikasihinya dan berdoa berlutut kepada Tuhan

"Tuhan ampuni anak hamba, biarlah hamba yang sudah tua ini yang
menanggung
dosa nya"

Dengan tertatih tatih dia mendatangi raja dan memohon supaya anaknya
dibebaskan

Tapi keputusan sudah bulat, anakknya harus menjalani hukuman

Dengan hati hancur, ibu kembali ke rumah
Tak hentinya dia berdoa supaya anaknya diampuni, dan akhirnya dia
tertidur
karena kelelahan

Dan dalam mimpinya dia bertemu dengan Tuhan
Keesokan harinya, ditempat yang sudah ditentukan, rakyat berbondong2
manyaksikan hukuman tersebut
Sang algojo sudah siap dengan pancungnya dan anak sudah pasrah dengan
nasibnya

Terbayang di matanya wajah ibunya yang sudah tua, dan tanpa terasa ia
menangis menyesali perbuatannya

Detik-detik yang dinantikan akhirnya tiba
Sampai waktu yang ditentukan tiba, lonceng belum juga berdentang sudah
lewat
lima menit dan suasana mulai berisik,
akhirnya petugas yang bertugas membunyikan lonceng datang

Ia mengaku heran karena sudah sejak tadi dia menarik tali lonceng tapi
suara
dentangnya tidak ada

Saat mereka semua sedang bingung, tiba2 dari tali lonceng itu mengalir
darah

Darah itu berasal dari atas tempat di mana lonceng itu diikat

Dengan jantung berdebar2 seluruh rakyat menantikan saat beberapa orang
naik
ke atas menyelidiki sumber darah

Tahukah anda apa yang terjadi?

Ternyata di dalam lonceng ditemui tubuh si ibu tua dengan kepala hancur
berlumuran darah
dia memeluk bandul di dalam lonceng yang menyebabkan lonceng tidak
berbunyi,
dan sebagai gantinya, kepalanya yang terbentur di dinding lonceng

Seluruh orang yang menyaksikan kejadian itu tertunduk dan meneteskan air
mata
Sementara si anak meraung raung memeluk tubuh ibunya yang sudah
diturunkan

Menyesali dirinya yang selalu menyusahkan ibunya

Ternyata malam sebelumnya si ibu dengan susah payah memanjat ke atas dan
mengikat dirinya di lonceng

Memeluk besi dalam lonceng untuk menghindari hukuman pancung anaknya

Demikianlah sangat jelas kasih seorang ibu utk anaknya

Betapapun jahat si anak, ia tetap mengasihi sepenuh hidupnya.

Marilah kita mengasihi orang tua kita masing masing selagi kita masih
mampu
karena mereka adalah sumber kasih Tuhan bagi kita di dunia ini
Sesuatu untuk dijadikan renungan utk kita...

Agar kita selalu mencintai sesuatu yang berharga yang tidak bisa dinilai
dengan apapun

There is a story living in us that speaks of our place in the world
It is a story that invites us to love what we love and simply be
ourselves

Ambillah waktu untuk berpikir, itu adalah sumber kekuatan
Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahasia dari masa muda yang
abadi
Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan
Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan
Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa
yang
diberikan Tuhan
Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan
Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati
Ambillah waktu untuk memberi, itu membuat hidup terasa berarti
Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan
Ambillah waktu utk beramal, itu adalah kunci utk menuju surga

Gunakah waktu sebaik mungkin, karena waktu tidak akan bisa diputar
kembali

" Sungguh terasa sedih bila membaca kisah ini, itulah pengorbanan seorang ibu terhadap anaknya."

Kehijauan Yang Mengasyikkan

Gambar tika dalam perjalanan pulang dari PEKAN tempoh hari, kat tepian pantai Penarik, Setiu.




Dua gambar ni, snap dengan rumah MIL, actually, my FIL, memang creative orangnya, dulu masa kerja kat sekolah , memang menjadi kesayangan sekolah sebab bab2 keceriaan sekolah memang bagus.


Aksi dan gelagat Insyirah

Salam untuk semua,
Hari ni, just nak masukkan gambar-gambar Insyirah, sebenarnya dah lama snap gambar ni, cuma disebabkan line broadband tak ok, postpone dulu.. sekarang dah ok, layan gambar my dotter, dah lama rasanya tak menceritakan perkembangannya, kalau kat blog dulu, selalu je cerita tentang dotter ku ini,

Bersama paksu nya, kat lama rumah MIL, pagi2 lagi dah lompat2.. suka lah tu boleh melompat.

Aik, mendongak ke langit, mencari sang mentari pagi ke tu?? sepanjang pagi, habis bunga, pasir dan batu2an di pegang, sebagai pembelajaran untuknya.

Mengajak paksunya ke mendaki tangga, kebetulan rumah MIL ditepi jalan, emm risau juga bila dah pandai jalan sendiri ni, takutnya terlepas ke tepi jalan, itulah, sebagai ibu bapa, dan orang dewasa mesti sentiasa mengawasi pergerakan anak-anak.



8 perkara 8 amalan

Siapa Yang Tidak Sanggup Mengerjakan Yang Lapan , Maka Hendalah Dia Berbuat Lapan Macam Perkara Bagi Mencapai Pahala Yang Lapan:- 1) Siapa Yang Hendak Pahala Sembanyang Malam Sedangkan Dia Ketiduran Maka Jangan Nerbuat Maksiat Pada Siang Harinya.
2) Siapa Yang Hendak Pahala Puasa Sunat, Maka Hendaklah Dia Menjaga Lidahnya.
3) Siapa Yang Hendak Kelebihan Ulamak, Maka Hendaklah Dia Suka Berfikir Yang Baik,
4) Siapa Yang Hendak Pahala Jihat Maka Hendaklah Dia Duduk Dirumahnya,
5) Siapa Yang Ingin Pahala Sedekah Sedangkan Dia Tiada Harta Hendaklah Dia Mengajar Ilmu Agama Yang Telah Didengari,
6) Siapa Yang Hendak Pahala Haji Sedangkan Dia Tiada Kemampuan Maka Hendaklah Dia Mengerjakan Sembahyang Jamaah,
7) Siapa Yang Hendak Mencapai Fadhilat Orang Beribadat Maka Jauhilah Persengketaan Dan Jangan Menimbulkan Sengketa,
8) Siapa Yang Hendak Pahala Orang Orang Abdaal Maka Hendaklah Beliau Redo Dengan Apa Yang Menimpa Dirinya.

Lepas Perasaan

Assalamualaikum,

Lama betul tak masukkan enttry, 2 3 hari lepas memang terlampau penat, dengan kelas takmik, terus bersambung dengan aktiviti Ko-ku ,apalagi, latihan rumah sukan lah,tak sempat nak online... huhuhhu/...
tadi, baru je lepas Bengkel Penentuan Buku Teks bagi tahun 2010.,... pening sekejap kepala ni , nak mengisi borang 190, walaupun dah 2 3 tahun mengisinya, asal je nak isi mesti poning kepala ini... tak tahulah kenapa.. he he... mesti buat dengan berhati2 kalau tidak effectnya tahun depan dapat bekalan yang tak sama lah dengan jumlah murid... nauzubillah,

Ni satu hal lagi, buka je blog sesapa, hatta blog sendiri, gambarnya tak appear, entah kenapa lah??? lagi pula, nak upload gambar pun tak dapat. geramnya...!!! Rasa macam nak tukar je, pakai streamex pula, tapi bila fikir2 balik, kalau balik rumah mak and MIl tak dapat lah nak online.. itu yang teragak2 ni... huhu tolong~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


takde mood nya.. ok itu aje.. lah untuk hari ni...

Khidmat Masyarakat PLKN di SKSE

Hari ni kan, SKSE menerima kedatangan Pelatih2 dari PLKN Kem Batu Jong Kuala Krai, ini adalah kesinambungan dari tahun lepas, cuma tahun ni takde pula senamrobik bersama mereka.Emm kedatangan mereka ni adalah untuk Khidmat Bakti, ok joommmmmmmm tengok... antara gambar2 yang sempat di snapkan/.......

Sebahagian Pelatih PLKN dari Kem Batu Jong, Kuala Krai. Seramai 83 orang datang untuk memberikan khidmat bakti mereka. Glamer kejap diorang ni, mana taknya,di kerumuni oleh murid2 aka anak2 didikku, meminta autograf, hai tak menang tangan diorang ni., KAlah Mawi... (jangan mare ye Mawi)


Tahun ni juga , aku sangat2 gembira rasanya, kenapa??? alhamdulillah syukur, tahun ke 5 aku bersama2 jqaf di SKSE, akhirnya kami mendapat bilik kami juga. Suka kan?? yelah, banyaklah perkara yang perlu dibuat. dan pastinya kami2 semua ber5 akan lebih bersemangat.
Kesempatan ini juga, tenaga kerja Pelatih PLKN digunakan sepenuhnya untuk meng"clearkan" bilik tersebut. Emmmmmmmm


Ini lah buku2 yang perlu disusun aturkan dan perlu di asingkan antara yang baru dan lama. Maklumlah, kami di BOSS baru memperolehi Bilik sendiri. Alhamdulillah tahun ni ada juga bilik yang ok, walaupun kecil, tapi cukuplah daripada terus menumpangkan??Semuanya sibuk kerana masa hanya tinggal 45 minit aje lagi... huhu

Haa.. inilah dia adik2 PLKN yang bertungkus lumus menyusun dan mengemas bilik BOSS. Alhamdulillah, kehadiran mereka memberi keringanan kepadaku tatkala kerja2 ini sudah lama ditangguhkan. Nyata kehadiran mereka membuat Khidmat2 ke sekolah adalah satu aktiviti yang baik.
Ok lah, harapnya adik2 ni semua, sentiasa melakukan amal bakti dan praktikkan segala ilmu yang diperoleh untuk manfaat masyarakat. Habis je latihan nanti sentiasa lakukan perkara yang berfaedah dan dan selari kehendak ajaran ISlam.

BUKU MANIS UBI








Assalamualaikum dan Salam kasih Sayang semua ,

Hari ni nak share kan resepi Buku Manis Ubi, emm antara makanan traditional di kelantan. Resepinya sangat mudah dan ringkas aje. Sebenarnya petang jumaat lepas mak yang buatkan, kebetulan ubi kayu diberikan oleh cikhae(mak sedaraku) .. so ayah apa lagi, mengidam nak makan ni..

Ok kawan2 semua, inilah step dan bahan untuk membuatnya :


Bahan2nya :
Ubi kayu ( anggaran 4 ketul pjgnya dalam 10cm) diparut ya!
Daun pisang(untuk membungkus)
*Gula melaka aka nissae ( 4 keping)
*Santan(anggaran 3 cawan)

* Di masak bersama sehinggan pekat ya!

Caranya :
Masukkan bancuhan santan tadi ke dalam ubi yang diparut. Gaul sebati.
Daun pisang di potong berbentuk diamod utk memudahkan bungkusan.

Masukkan adunan ke dalam daun pisang dan di bungkus seperti di atas,
Kemudian kukuslah selama lebih kurang 20minit.
Tadaaaaaaaaa.. dah masak, sedia untuk dihidang.

Roti Pita


Salam alls,
Petang tadi,. makan roti pita,, dah terliur pula tengok roti pita kat kakchik blog, and actually dah lama tak makan roti pita ni, so semalam keluar shopping belikan alat2 dan bahan untuk buat inti. Roti pita ni dah ready made sebenarnya ;
ok lah ini resepinya :
Roti Pita
sosej
timun dan tomata
mayonis
Sos cili
Caranya :
sosej direbus dan di potong kecil
timun dan tomata di parut.
gaulkan semuanya dengan mayonis dan juga sos
masukkan inti dalam roti pita
sedia di makan.

Kawan Baby Insyirah

inilah dia dua orang kawan Insyirah sejak tinggal di perumahan ini. Yang duk sebelah kiri namanya Ainun dan sorang lagi Izzati, Keduanya dalam standard 5. Dan mereka jugalah anak didikku yang pertama semenjak posting di SKSE. Generasi perintis program j-QAF 2005. Insya Allah. Dua2 nya memang rajin :)


Setiap petang,memang mereka akan datang membawa Insyirah jalan2 dan bermain di Taman, tentunya di awasi oleh baba. Tak harap tau, mama Insyirah pula, masa ni peluang untuk mengadap laptop dan mengemas rumah. tapi banyaknya mengadap internet . Kerana tiada sebarang gangguan. Sekarang ni pun Insyirah dengan mereka bertiga.


Jurnal 4 : bersama SIFU

Sifuku dan hasil seni ku...

Inilah diriku bersama kak zati , sifuku yang telah lama ku ikuti webnya , Walaupun hamil trimister terakhir dan hanya menunggu saat melahirkan babynya, dia tetap lincah dan lasak . Alhamdulillah niat yang lama terpendam untuk bertemunya selama ni akhirnya tertunai melalui perjalanan kemi ke PEKAN. Pastinya inilah tujuan utamaku, memcari ilmu tentang cupcake, satu cabang ilmu tentang bakery yang menjadi kegemaranku.

Antara hasil hiasan fondant icing di atas cup cake, memerlukan satu kesabaran dan kreativiti yang tinggi, hasil tunjuk ajar dan panduan dari sifu yang sabar dengan karenahku dan iklan bersama Insyirah, antara dugaan yang dihadapi di dalam kelasku.
Touch Up menggunakan buttercream dan Blossonm rose antara yang sukar utk ku buat, banyak cubaan yang dibuat di atas board sebelum di apply ke atas cup cake... sabar sabar sabar.....
Elmo yang menjadi kesukaan ku... he he dulu kan masa kecil2 suka sangat nonton sesame street..
Semua hasil ku, 25 biji cup cake and 25 skill, 2 biji lagi dalam packaging lain, tak muat dalam kotak ni.
aku tidak akan berhenti di sini, he he,saing-saing hok dok kelate, kalu serra nak make cup cake bulehlah tepoh dengan ambo deh, nanti ambo akan wujudkan blog khas untuk cup cake, tunggu~!!!!Inilah kepuasan untuk ku, dan aku berterima kasih pada kekasih hati, baba kerana sanggup drive ke PEKAN dan sanggup menjaga dan mengasuh Insyirah sepanjanng seharian aku bersama kak zati mengikuti kelas cup cake ini.
To kak zati. syukran jazilan kathira dan tiada kalam yang mampu diungkapkan lagi...






Menu petang Ini ::PoPiA Rojak

Salam semua, baru je lepas minum petang, Popia Rojak yang dibeli lepas pulang dari sekolah tadi... Sedapnya, kenyang betul saya makannya... sementelah makan sorang semanggkuk tu... baba tak berapa suka makan2 rojak ni.
Nak resepi ke? biasa aje ... popia goreng, nenas dan timun dipotong,
pastu kacang goreng yang ditumbuk, then sosnya..( yang ni tak tau)
oklah, sebenarnya takde apa yang nak di story-storykan, cuma bila dah kembali ke sekolah, masa yang ada pun menjadi terhad,
Hari ni juga mula aktiviti ko kurikulum, tapi giliran rumah Hijau, esok, so saya akan berada di padang esok... sian baby, kena tinggal lagi.. huhuhu

Buku Pelawat

Sudi kiranya mencoretkan sesuatu sebagai kenang-kenangan

ikhlaskan hati... mohon klik.... :) syukran

naufal and kopiah ayahsu

naufal and kopiah ayahsu

kakak yg comel

kakak yg comel