Followers

Sila Klik :),

tolong klik ya

ikhlaskan hati... mohon klik :)

SELAMATKAN GAZA

SELAMATKAN GAZA
Assalamualaikum
saya Maesarah , boleh panggil sarah/mai .Saya adalah pengedar sah Shakleee (ID (869605) di area Kuala Krai.Servis Penghantaran seluruh Malaysia via poslaju/skynet juga available. Istimewa pada sesiapa yg membeli produk dgn saya layak dpt konsultasi percuma berterusan,free gift(t&c applied),jemputan ke ekslusif grup tertutup di FB dan dapatkan tips2 yang pelbagai untuk anda.
Contact saya di 0139561249 jika anda perlukan suplemen natural berkaitain dgn penyusuan/menambah selera makan atau juga untuk diet yang baik

Khasiat Buah Zaitun

"Demi buah tin dan zaitun...", begitulah bermulanya sebuah surah di dalam Al-Quran yang menyatakan ALLAH telah bersumpah dengan buah tin dan zaitun. betapa ia menunjukan ada rahsia besar di sebalik kedua-dua buah. mengikut An-Nasafi,ALLAH bersumpah dengan kedua-dua buah ini lantaran ia merupakan hasil bumi yang menakjubkan.

Zaitun dikenali denagan nama saitifikya Olea europaea,sejenis tumbuhan yang berasal dari Mediterranean. ia bukan sekadar makanan bagi penduduk disitu,malah penting untuk tujuan perubatan,sebagai sabun,bahan bakar bagi bagi menyalakan pelita,sumber kekayaan dan kuasa. Pokokk zaitun mempunyai ketinggian 3 meter,berdaun hijau terang dan berbuah denagn bentuk oval. Menurut pengamal hadis, setelah taufan Nuh melanda,tumbuhan adalah yang pertama sekali kelihatan.

Bagi wanita,ia sangat baik bukan sahaja dari segi kesihatan malah mencakupi khasiat yang banyak untuk kencantikan dan komestik. Menurut ulama Zahbi,minyak zaitun menguatkan rambut dan badan. Ia juga bertindak sebagai anti penuaan benagn cara melambatkan prosesnya. Di samping itu,minyak zaitun juga digunakan untuk mengatasi kesan lecur akibat terbakar dengan mencampurkannya dengan sedikit garam.

Rasulullah S.A.W bersabda, ''Pakailah minyak zaitun dan gunakannya sebagai minyak rambut, kerana minyak zaitun dari pohon yang penuh barakah.'' ( hadith riwayat. At-Tarmizi dan Ibnu Majah )

Menurut Ibnu Al-Qayyim pula, minyak zaitun mampu membangkit seri wajah, mengilatkan rambut, menghalang berlakunya keracunan, mengawal proses penghadaman dan berkesan untuk bisul, ruam lampin, gatal-gatal dan ulser yang kronik.Saintis jepun turut badan selepas berjemur boleh memeliharanya daripada terkena kanser kulit.
Hanya minyak zaitun yang tulen mempunyai serangan terhadap penyakit. Ia bukan sahaja menyihatkan tetapi menambah perisa dalam masakan.
Komentar : saya telah menggunakan minyak zaitun utk baby, sebagai minyak rambut, memang kesannya amat bagus,

No comments:

Post a Comment

Buku Pelawat

Sudi kiranya mencoretkan sesuatu sebagai kenang-kenangan

ikhlaskan hati... mohon klik.... :) syukran

naufal and kopiah ayahsu

naufal and kopiah ayahsu

kakak yg comel

kakak yg comel