Followers

Sila Klik :),

tolong klik ya

ikhlaskan hati... mohon klik :)

SELAMATKAN GAZA

SELAMATKAN GAZA
Assalamualaikum
saya Maesarah , boleh panggil sarah/mai .Saya adalah pengedar sah Shakleee (ID (869605) di area Kuala Krai.Servis Penghantaran seluruh Malaysia via poslaju/skynet juga available. Istimewa pada sesiapa yg membeli produk dgn saya layak dpt konsultasi percuma berterusan,free gift(t&c applied),jemputan ke ekslusif grup tertutup di FB dan dapatkan tips2 yang pelbagai untuk anda.
Contact saya di 0139561249 jika anda perlukan suplemen natural berkaitain dgn penyusuan/menambah selera makan atau juga untuk diet yang baik

AIR DAH NAIK

aSSAlamualaikum,

sepatutnya entry ni semalam, tapi penat sangat, tertidur sambil2 BF kan Insyirah, laptop pula terpasang, kul 2 baru shut down.
Petang semalam, kami pulang ke rumah sewa, setelah 2minggu menghabiskan masa di rumah mak.. Hujan tak berenti2 semalam, air nampaknya memenuhi kawasan rendah.
Awal kami bertolah. naj p beli perabot rumah, dua jam kat sana, memilih, adalah yang berkenan.. so kami meneruskan perjalanan pulang ke rumah kami.. dalam kedinginan air-cond, disimbahi untaian-untaian mutiara yang mencurah2 dari langit, khabarnya jalan di SUngai Durian dah ditutup, air dah penuh, itu yang merisaukan.. takutnya tak sempat sampai umah.
Sampai kat umah sewa kami, simpan apa yang patut, terus pulang kemabali rumah mak kat machang, tapi memang semalam jalan ke kuala krai dah tak boleh lalu. MY mertua house pn dah dimasuki air,,.. Nampaknya bermastautain rumah mak lagilah..; :)

Dalam perjalanan, air dah memenuhi



Ni sawah padi di tepi jalan. dah bertukar menjadi sungai yang besar..

Dalam perjalanan juga, ada axcident, antara BMw dengan kereta corolla, teruk belakang corolla remuk... harap2nya tiada kemalangan jiwa.

Sedihnya.. bila baca..

Petang tadi dapat link ke satu blog, amat menyedihkan dan menyayat hati membacanya, tentang baby zulaikha, cubalah ke sana dan baca, adakah patut begitu sikap seorang wanita tersebut ???
ni linknya : http://memorizulaikha.blogspot.com.

Jemput Singgah di sini

Semalam pindahan hosting dah berjaya, web niaga saya, diberi nama domainnya www.damaiestore... jemputlah ke sana, belum dikemaskini lagi... tak sempatlah... huhuhu...

Jemput Singgah di sini

Semalam pindahan hosting dah berjaya, web niaga saya, diberi nama domainnya www.damaiestore... jemputlah ke sana, belum dikemaskini lagi... tak sempatlah... huhuhu...

KEK MARBLE SUNQUICK

Assalamualaikum...

Petang tadi, rasa macam rajin jer nak buat kek.. So try2 cari resepi, ada jumpa 1 resepi ni, but MH olah bahan2 sendiri, nak habiskan stok bahan raya puasa aritu,, banyak yang lebih, nak wat camana , my sis syida,.. bila bab beli... banyakk bahannya but.... jadi lebihlah. skrg ni.. takutnya membazir!! yelah.. kot2 nanti xpired lak brg2 tu..

so petang tadi MH buat KEK MARBLE SUNQUICK, di bawah ni ada gambarnya... tak banyak pun, dalam bekas empat segi panjang... sebenarnya kek tu satu aje, tapi MH bagi dua,sebab ada permintaan dari mak n ayah, taknak topping dengan icing, muak kata mereka.. jadi selebihnya utk adik2 lah... rupanya diorang tak suka juga icing,... huhu.. MH sebenarnya tak suka juga... but i love to decorate cake, ( masih belajar decorate lagi ni) :) berguru pun secara online... he he he...

ok... inilah rupa my cake.... try lah buat... tak muak and pastinya sedap//( maaflah masuk lif tekan sendiri)



yang ni dah kena make up... ini yang tak taruk icing





telatah my lil's tgh makan kek yang mama dia buat..



ini resepinya :

BAHANNYA :
1 cawan butter
1 cawan gula kastor
3 biji telur
1 cawan tepung naik sendiri
1 cawan tepung kastard
1/2 cawan ceri(dipotong halus)
3 sudu sunquick
3 sudu coklat emulco


caranya :

putarkan mentega dan gula hingga gebu & kembang
masukkan telur satu persatu dan putar,
masukkan sunquick , putar lagi.
then masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit, then, masukkan tpg kastard.
kacau rata. akhir sekali masukkan ceri.
kemudian bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu adunan dimasukkan coklat emulco.
masukkan adunan dalm acuan.
bakar pada suhu 180 cc selama 40 minit(bergantung pada oven masing2)
ok siap...

Wanita : Waspada lah

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah menangis manakala ia datang bersama Fatimah. Lalu keduanya bertanya mengapa Rasul menangis.Beliau menjawab, “Pada malam aku di-Isra’-kan, aku melihat perempuan-perempuan yang sedang diseksa dengan pelbagai seksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis.
Aku menyaksikan mereka menerima seksaan yang sangat berat dan mengerikan. Puteri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya.“Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, dihulurkan ular dan kala jengking.Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka.
Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk kerana penyakit sopak dan kusta.Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malaikat memukulnya dengan puntung dari api neraka,”kata Nabi.Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka diseksa seperti itu?*Rasulullah menjawab, “Wahai puteriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.
*Perempuan yang digantung susunya adalah isteri yang ‘mengotori’ tempat tidurnya.*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mahu mandi suci dari haid dan nifas.*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah kerana ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.
*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya dihulurkan ular dan kala jengking padanya karena ia boleh solat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mahu mandi junub.*Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah pengumpat dan pendusta. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami.”Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.

FM xchanged


JUst wanna sharing dis FM. I got it from Nisyra WMC .
Thanks NIsyra , i like it...
;)

My cupcake ...


MY cupcake ... 2nd CC yang ku pelajari, perlu diperkemasi lagi..
tak kembang,, bantat .. huhu.. sebab MH tak masukkan Baking Powder.. ingatkan ada, rupanya dah bis.. (ni guna bhn 2lebihan raya ritu)
Resepi ni diambil dari WMC(sumbgn kak Pisceslady)
Bahan A
2 biji telur gred AA
2 cawan tpg gandum
1 cawan myk masak
1 cawan gula
1 cawan susu pekat + air (jadikan air susu..kuantiti tu terpulang ye.. byk mana susu.. asalkan sukatannya 1 cwn)
1 susu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
1 cawan serbuk koko
Bahan B
1 cawan air panas yg sedang mendidih
Campurkan semua bahan A..
Kacau guna whisker...Bila dah sebati.. masukkan air panas.. Kacauuuuuuuuuu
Boleh bakar atau kukus...
.. Buttercream
200 gm krimwell
200 gm butter2
00 gm gula ising
puter je sampai kembang.........
Hias ikut suka

Isu YOGA :

Salamun Alaik


Hari ini, isu mengenai yoga semakin panas, dan terbaru, Majlis Agama setiap negeri perlu mengkajinya semula... Bagaimana kita melihat kredibiliti Majlis Fatwa Ini??? ada sanggahan pada fatwa yang dikeluarkan! Jangan akhirnya kita mudah diperkotak-katikkan..
Saya akan menunggu keputusan akhir tentang YOGA. Saya tidak akan mengulas tentang isu ini. Hanya menanti berita terbaru





Bengkel Tulisan Khat


Assalamualaikum...
Baru2 ni saya ditugaskan sebagai Fasilitator untuk Bengkel Jawi untuk murid cemerlang bagi murid2 jQAF kohort 2005... yang berlangsung selama 2 hari, Anjuran PPD kami.. hemm pelbagai aksi ada.. yang berminat dengn seni khat dan juga ada yang bosan... :(... huhu..
Sebenarnya objektif utama, utk melahirkan murid yang menguasai 3 bidang utama, taranum Al-quran, Khat dan juga bahasa Arab, mereka inilah yang akan membantu rakan2 lain di sekolah.

Bengkel Tulisan Khat


Assalamualaikum...
Baru2 ni saya ditugaskan sebagai Fasilitator untuk Bengkel Jawi untuk murid cemerlang bagi murid2 jQAF kohort 2005... yang berlangsung selama 2 hari, Anjuran PPD kami.. hemm pelbagai aksi ada.. yang berminat dengn seni khat dan juga ada yang bosan... :(... huhu..
Sebenarnya objektif utama, utk melahirkan murid yang menguasai 3 bidang utama, taranum Al-quran, Khat dan juga bahasa Arab, mereka inilah yang akan membantu rakan2 lain di sekolah.

New Template

Salamun alaik..

Try masukkan template baru ni... huhu tak suka lah, tak cantik, arahan kat sana, suh minimakan... alamak???? macamana nak minimakan dia.. sebab tak tau,.. just letak je.. tgk hasilnya... tak sama cam yangg ada kat web dia ... huhu... tak suka ! tak suka...
anyones help me...

TErkejut... :(

Assalamualaikum...
Ini email yang saya dapat dari seorang sahabat, terkejut bila membacanya.. lagilah, lychees tu, memang selalu sangat saya beli bila nak buat kuih dan rata-rata di kalangan kita memang membeli produk ni... Astaghfirullahal Azim... banyaknya dah masuk dan jadi darah daging kita...


KESEMUA YG DI ATAS ADA MENGANDUNGI LEMAK BABI/KHINZIR.
JAKIM telah menghantar surat pada semua retailer supaya tutup tanda halal pada produk tersebut.
"Narcissus" is an established and well known brand associated with high quality China canned food and seasoning such as whole mushrooms, asparagus spears, lychees, spiced pork cubes, stewed pork chops etc.
The range of "Narcissus" food products, which is very well demanded in many parts of the world, include : Canned Meat Canned Seafood Canned Fruits Canned Vegetables Seasonings di atas adalah barang2 keluaran narcissus.
Kepada semua muslimin dan muslimat tolong sebar2kan info ini kepada umat islam yg lain.untuk mendapat kesahihan tentang hal ini sila lawatiwebsite http://www.halaljakim.gov.my/
HARAP DIHEBAHKAN & BOIKOT ..................

TErkejut... :(

Assalamualaikum...
Ini email yang saya dapat dari seorang sahabat, terkejut bila membacanya.. lagilah, lychees tu, memang selalu sangat saya beli bila nak buat kuih dan rata-rata di kalangan kita memang membeli produk ni... Astaghfirullahal Azim... banyaknya dah masuk dan jadi darah daging kita...


KESEMUA YG DI ATAS ADA MENGANDUNGI LEMAK BABI/KHINZIR.
JAKIM telah menghantar surat pada semua retailer supaya tutup tanda halal pada produk tersebut.
"Narcissus" is an established and well known brand associated with high quality China canned food and seasoning such as whole mushrooms, asparagus spears, lychees, spiced pork cubes, stewed pork chops etc.
The range of "Narcissus" food products, which is very well demanded in many parts of the world, include : Canned Meat Canned Seafood Canned Fruits Canned Vegetables Seasonings di atas adalah barang2 keluaran narcissus.
Kepada semua muslimin dan muslimat tolong sebar2kan info ini kepada umat islam yg lain.untuk mendapat kesahihan tentang hal ini sila lawatiwebsite http://www.halaljakim.gov.my/
HARAP DIHEBAHKAN & BOIKOT ..................
ASsalamualaikum .
Gambar kaki siapa ni??? Pinjam kaki seseorang , he he.. :)
Bukan apa, buat sahabiah ku, kalau nak stokin sepit ni kan boleh lah ke www.mamashoppe.portalniaga.com.
KAt sana ada jual stokin ni dan juga stokin wuduk.. Menyenangkan dan memudahkan tika ambil wuduk. Selesa dan tebal lagi.. Tak rugi memilikinya. Saya dah mencubanya, Oh ya, kalau stokin sepit ni kan, senang lah utk kita pakai sandal yang fesyen tu.. pelbagai pilihan kan... ada alternatif dah,.. Berminat ??? p lah kat web yang saya masukkan tu.
ASsalamualaikum .
Gambar kaki siapa ni??? Pinjam kaki seseorang , he he.. :)
Bukan apa, buat sahabiah ku, kalau nak stokin sepit ni kan boleh lah ke www.mamashoppe.portalniaga.com.
KAt sana ada jual stokin ni dan juga stokin wuduk.. Menyenangkan dan memudahkan tika ambil wuduk. Selesa dan tebal lagi.. Tak rugi memilikinya. Saya dah mencubanya, Oh ya, kalau stokin sepit ni kan, senang lah utk kita pakai sandal yang fesyen tu.. pelbagai pilihan kan... ada alternatif dah,.. Berminat ??? p lah kat web yang saya masukkan tu.

Kita Ini Tetamu Senja

Kita ini Tetamu Senja

Kita datang ini hanya sebagai tetamu senja
Bila cukup detik kembalilah kita kepada-Nya
Kita datang ini kosong tangan kosong dada
Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala

Pada tetamu yang datang dan kenal jalan pulang
Bawalah bakti mesra kepada tuhan kepada insan
Pada tetamu yang datang dan lupa jalan pulang
Usahlah derhaka pula kepada Tuhan kepada insan

Bila kita lihat manusia lupa tempat
Atau segera sesat puja darjat puja pangkat
Segera kita insaf – kita punya kiblat
Segera kita ingat – kita punya tekad

Bila kita lihat manusia terbiar larat
Hingga mesti merempat ke biru laut ke kuning darat
Harus kita lekas sedar penuh pada tugas
Harus kita tegas sembah seluruh rasa belas
Kita datang ini satu roh satu jasad
Bila pulang nanti bawalah bakti padat berkat


Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said
Utusan Zaman 13 Nov 1955

Kita Ini Tetamu Senja

Kita ini Tetamu Senja

Kita datang ini hanya sebagai tetamu senja
Bila cukup detik kembalilah kita kepada-Nya
Kita datang ini kosong tangan kosong dada
Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala

Pada tetamu yang datang dan kenal jalan pulang
Bawalah bakti mesra kepada tuhan kepada insan
Pada tetamu yang datang dan lupa jalan pulang
Usahlah derhaka pula kepada Tuhan kepada insan

Bila kita lihat manusia lupa tempat
Atau segera sesat puja darjat puja pangkat
Segera kita insaf – kita punya kiblat
Segera kita ingat – kita punya tekad

Bila kita lihat manusia terbiar larat
Hingga mesti merempat ke biru laut ke kuning darat
Harus kita lekas sedar penuh pada tugas
Harus kita tegas sembah seluruh rasa belas
Kita datang ini satu roh satu jasad
Bila pulang nanti bawalah bakti padat berkat


Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said
Utusan Zaman 13 Nov 1955
Assalamualaikum...

Salam semua,

hari ni, mamahusna nak kongsi kan pic PIZZA yang telah dibuat akhir tahun lepas, dah lama nak upload kat sini, tapi gambarnya tak ingat simpan kat folder mana, baru aje jumpa ni, ni dah nak masukkan dalam oven, kiranya bakar selama 15 minit, agar kekuningan sidikit, then, masukkan intinya yang telah dimasak sebelum itu. Masukkan kembali dalam oven, then bakar sehingga masak. N keju pun mencair.


Ni hasil Pizza yang MH buat, dapat 3 bekas semuanya, puashati tau, adik2, mak ayah dan suami tercinta puji sedap, sehingga menjilat jari.
Satu bekas lagi, bawa balik umah MIL, adik ipar tak percaya yang akak dia buat,... hu hu

lebih sedap dan garing... cubalah!!! Resepi ni , amik dari resepi kat wanitamelayu rasanya.. Lupa dah resepinya, nak kena cari balik, Ingat holiday ni banyak masa , boleh buat lagilah, adik2 pun ramai berkumpul.




Waaa... Lazatkan.... emmm marvellous!!!!

Sambut Besday ayah



Hidangan pagi :: Nasi Dagang, Gulai Ikan Tongkol KEk suprise utk ayah.
(aya) puding koktail buah




Assalamualaikum,

Semalam... 14 Nov adalah hari lahir ayahanda tercinta, pagi semalam, ayah buat kesyukuran secara kecil-kecilan aje, panggil ahli qariah madrasah. Sempena besday ayah dan juga sempena keputusan UPSR adik ku MUsaddiq ..Alhamdulillah dia mendapat keputusan cemerlang dengan 5A dalam genggamannya. Tu gambar ayahanda ku, yang kat depan tu my mom, and yang siap jeling2 tu my brother , badrul tapi biasanya kita panggil YO je. Gambar ni je yang ada lam PC, SELAMAT HARI LAHIR AYAH... Doa Kami moga bahagia selalu. !!! :)


TAhniah utn my brother SAdiq... N
anta susuri Izzat ke Maahad Tahfiz yer. Ameen.



Sambut Besday ayah



Hidangan pagi :: Nasi Dagang, Gulai Ikan Tongkol KEk suprise utk ayah.
(aya) puding koktail buah




Assalamualaikum,

Semalam... 14 Nov adalah hari lahir ayahanda tercinta, pagi semalam, ayah buat kesyukuran secara kecil-kecilan aje, panggil ahli qariah madrasah. Sempena besday ayah dan juga sempena keputusan UPSR adik ku MUsaddiq ..Alhamdulillah dia mendapat keputusan cemerlang dengan 5A dalam genggamannya. Tu gambar ayahanda ku, yang kat depan tu my mom, and yang siap jeling2 tu my brother , badrul tapi biasanya kita panggil YO je. Gambar ni je yang ada lam PC, SELAMAT HARI LAHIR AYAH... Doa Kami moga bahagia selalu. !!! :)


TAhniah utn my brother SAdiq... N
anta susuri Izzat ke Maahad Tahfiz yer. Ameen.



BismillahiRRahmaniRRahim.

Hari ni fisrt time selama 4 tahun berulang alik dan kemudian tinggal menyewa di sini, aku melangkah kan kaki ke Pasar Malam Cina, entah kenapa diberi nama sebegitu, mungkin pada awal permulaannya ramai peniaga dari kaum Cina, al maklumlah, ku perhatikan di jajahan tempat ku bertugas dan bertemu jodoh ni, ramai juga kaum bermata sepet di sini. Emmm... penat dan melenguhkan urat-urat kaki ku, yang kian manja untuk berjalan jauh... baru teringat"betapa lamanya jasadku ini tidak exercise... sebab itu manjanya... .. di saat aku menulis ni pun, kelenguhannya masih terasa.

Ohh... malam ni aku dah tambah gadget baru, setelah lama rumah ini ku bina, malam ni senang lah untuk sahabat2 semua utk acces ke laman web para ilmuwan Islam. dah ada kat sebelah kanan tu....

Emmmmmmmmmm... tinggal sehari je lagi utk school break, hati kecil ini tak sabar rasanya utk bercuti, boleh lah ku luangkan masa buat puteri ku yang sedang membesar itu... :)

hari ni juga, dapat berita dari email, tentang musibah yang melanda sahabat ku akhi mazuan, dimasukkan ke hospital kerana suspek denggi, buat miefrah, moga sabar dan banyakkan doa agar suami mu cepat sembuh.. Maaf kan kami kerana tidak dapat menziarahi kalian. Syafakallahu alaika.
BismillahiRRahmaniRRahim.

Hari ni fisrt time selama 4 tahun berulang alik dan kemudian tinggal menyewa di sini, aku melangkah kan kaki ke Pasar Malam Cina, entah kenapa diberi nama sebegitu, mungkin pada awal permulaannya ramai peniaga dari kaum Cina, al maklumlah, ku perhatikan di jajahan tempat ku bertugas dan bertemu jodoh ni, ramai juga kaum bermata sepet di sini. Emmm... penat dan melenguhkan urat-urat kaki ku, yang kian manja untuk berjalan jauh... baru teringat"betapa lamanya jasadku ini tidak exercise... sebab itu manjanya... .. di saat aku menulis ni pun, kelenguhannya masih terasa.

Ohh... malam ni aku dah tambah gadget baru, setelah lama rumah ini ku bina, malam ni senang lah untuk sahabat2 semua utk acces ke laman web para ilmuwan Islam. dah ada kat sebelah kanan tu....

Emmmmmmmmmm... tinggal sehari je lagi utk school break, hati kecil ini tak sabar rasanya utk bercuti, boleh lah ku luangkan masa buat puteri ku yang sedang membesar itu... :)

hari ni juga, dapat berita dari email, tentang musibah yang melanda sahabat ku akhi mazuan, dimasukkan ke hospital kerana suspek denggi, buat miefrah, moga sabar dan banyakkan doa agar suami mu cepat sembuh.. Maaf kan kami kerana tidak dapat menziarahi kalian. Syafakallahu alaika.

Pendidikan Anak2 Dlm Islam

Assalamualaikum

Rasanya sebelum ni dah dibincangkan tentang buku hasil Karya Abdullah Nasir Ulwan. Insya Allah, hari ni saya akan mulakan semula di rumah baru ini. Dah lama nak kongsikannya di sini, tapi sibuk dengan pelbagai tugasan dan projek2 baru, sekarang ni pun sedang menyiapkan satu projek. Tunggu kemunculannya.

BAiklah apabila berbicara tentang pendidikan anak2, Ilmuwan Islam ini dari awal lagi menekankan tentangnya dari sebelum kahwin sehingga lah berkahwin dan bagaimana mendidik anak2 sehingga anak2 dewasa.

Apabila lahirnya seorang anak, maka disunatkan kepada ibu bapa untuk melakukan hukum-hukum berikut :-
  • Sunat mengazankan di telinga kanan dan iqamatkannya di telinga kiri anak ketika menyambut kelahiran anak.
  • Mentahnik kan anak2 yang baru lahir,antara hikmat tahnik ialah supaya urat-urat mulut menjadi kuat. Sunat juga dilakukan olleh orang solih untuk mendapat berkatnya.
  • Sunat menggunting rambut anak yang baru lahir. Biasanya dilakukan pada hari ketujuh. Rambut itu ditimbang dengan perak dan disedekahkannya kepada fakir miskin.

Dalam masa yang sama, ibu bapa pasti sudah lama merancang dan juga mencari nama2 yang bakal diberikan kepada cahaya mata kite kan??? Sudah tentu nama yang sedap didengar. Tapi pada jaman ini, ramai ibu bapa tidak menyedari tentang pentingnya maksud pada nama anak mereka. Ini kerana nama itu adalah satu doa kepada mereka.

Bila nak namakan anak kita?? Sebenarnya boleh dinamakan anak kita pada hari pertama dan boleh juga dilewatkan pada hari ketiga, Dan boleh juga dibuat pada hari ketujuh yakni pada hari di aqiqahkannya. pentingnya ketika mendapatkan nama yang mempunyai maksud yang baik paling indah. kita patut menjauhkan diri dari nama2 yang membawa maksud yang tidak elok seperti al-hazan(maksudnya dukacita).

kita juga hendaklah menjauhkan dari nama2 yang memberi maksud mengada-gada , ikutan orang kafir,seperti nama Hayaam, Hyfa, Nahad, Susan, Miyadah, Nariman, Ghadah, Ahlaam dan pelbagai lagi. Kenapa perlu elak???? Ini kerana nak membezakan antara umat Islam dengan nama-nama yang teristimewa dengan keperibadiannya.

emm... ada lagi.. tapi cukup dulu sekadar ini ya kawan-kawan. lebih elok kalau buku-buku ini ada koleksi kita, senang untuk dirujuk. emmm...

Buku Pelawat

Sudi kiranya mencoretkan sesuatu sebagai kenang-kenangan

ikhlaskan hati... mohon klik.... :) syukran

naufal and kopiah ayahsu

naufal and kopiah ayahsu

kakak yg comel

kakak yg comel