Followers

Sila Klik :),

tolong klik ya

ikhlaskan hati... mohon klik :)

SELAMATKAN GAZA

SELAMATKAN GAZA
Assalamualaikum
saya Maesarah , boleh panggil sarah/mai .Saya adalah pengedar sah Shakleee (ID (869605) di area Kuala Krai.Servis Penghantaran seluruh Malaysia via poslaju/skynet juga available. Istimewa pada sesiapa yg membeli produk dgn saya layak dpt konsultasi percuma berterusan,free gift(t&c applied),jemputan ke ekslusif grup tertutup di FB dan dapatkan tips2 yang pelbagai untuk anda.
Contact saya di 0139561249 jika anda perlukan suplemen natural berkaitain dgn penyusuan/menambah selera makan atau juga untuk diet yang baik

PETUA UNTUK MENJAGA KESIHATAN DAN KESEJAHTERAAN DIRI

Amalan harian yang mudah diamalkan selain amalan petua lain.Ianya bertujuan untuk kesihatan dan kesejahteraan diri.Setiap pagi kita bangun pagi sama ada bangun pukul 5,5.30,6,atau 6.30.Ia lebih baik jika kita bangun awal dan elakkan bangun dari terlebih tidur.Andai kata bangun pukul 6 pagi,buka saja mata ucapkanlah Alhamdulillah.

Kemudian lakukan sedikit senaman ringan.Paling ringkas pun pusing pinggang kiri dan kanan atau senaman regangan otot.Sebelum masuk bilik air,minumlah segelas kecil air suam dan masuk bilik air.Lakukan pembersihan badan seperti mandi dan gosok gigi dengan betul.Untuk memulakan mandian,mula dari bawah kaki dibawa ke atas hingga ke kepala.Lakukan sekali dan mandi seperti biasa.Jika diamalkan boleh menghindarkan diri dari sakit dan pening kepala.Begitu juga ketika menggosok gigi.Gigi yang bersih boleh menjadikan minda yang baik dan terhindar dari batuk.Malah sepanjang hari kita akan rasa selesa.Selepas mandi,biarkan seketika sambil lap badan dengan tangan sebelum menggunakan tuala.Selepas selesai mandi,kenakanlah dengan pakaian yang sesuai,bersih,dan disertakan dengan bau-bauan wangi.

Solat Subuh dua rakaat dan berdoa.Kemudian buat persiapan diri sama ada untuk ke tempat kerja atau ke tempat belajar.Ketika mengadap cermin,baca doa dan senyum selama 30 saat.
Pastikan sarapan pagi tidak ditinggalkan.Sarapan pagi sangat penting untuk pembentukan rutin makanan sepanjang hari.Oleh itu,bersarapanlah setiap pagi mengikut amaun makanan yang cukup dan tidak berlebihan.

Pada tengah hari,makan tengah hari juga perlu dan tidak patut ditinggalkan.Biarpun sedikit,tapi ianya perlu diambil.Ketika makan,jangan makan berulamkan air.Makan dahulu sehingga habis dan tunggu seketika sebelum minum air.Amalkan minum air yang banyak.Jangan diselalukan minum air sejuk atau air batu.Sekali-sekali tidak mengapa.Selepas makan tengah hari,berkumurlah untuk membersihkan dalam mulut.Selepas itu lakikan solat Zohor.

Pada waktu petang,makanlah hidangan petang dengan meminum teh atau kopi panas.Lakukan sedikit senaman ringan atau senaman berat jika ada masa terluang.Lakukan senaman atau kerja yang mengeluarkan peluh selepas solat Asar.

Kemudian bersihkan diri dengan mandi.Lakukan mandian seperti mandian pada waktu pagi dan jangan lupa berus gigi.Pada waktu malam,selepas solat Maghrib,bacalah Al-Quran.Paling kurang,baca 1 muka surat.Kemudian solat Isya' apabila masuk waktunya.Ketika hendak masuk tidur,baca doa-doa ringkas.Sebelum tidur,cuci muka dan berus gigi.Tidurlah pada waktu awal dan bangun untuk solat tahjut 2 rakaat.Pada waktu pagi,lakukanlah seperti permulaan waktu pagi seperti yang dikatakan tadi.

Lakukanlah rutin ini setiap pagi kerana ianya ringkas.Semoga kehidupan lebih ceria dan sihat.Secara ringkasnya,kesihatan perlu dijaga seperti yang dikatakan di atas.Solat jangan lupa kerana ianya adalah kewajipan.Jika kita membuat perkara lain yang baik tanpa solat,ianya tidak akan diberkati.Oleh itu,jagalah kedua-duanya..

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.............SELAMAT MENCUBA...............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PERKAHWINAN MITHALI

BismillahiRRahmani RRahim


Alhamdulillah, saya ingin berkongsi pembacaan saya tentang buku"Tarbiayatull Aulad" karangan Abdullah Nasir Ulwan.. buku ini amat sesuai untuk para ibu bapa dan juga untuk para pendidik.

Perbincangan pertama adalah mengenai perkahwinan dan pertaliannya dengan Pendidikan. Ini adalah asas dalam membentuk usrah yang sakinah dan mawaddah >Fahami dulu kenapa Allah jadikan perkahwinan sebagai salah satu daripada syariatnya.

Perkahwinan adalah Fitrah
Perkahwinan merupakan satu anugerah Allah kepada Hambanya yang bernama manusia.Perkahwinan adalah suatu fitrah untuk manusia. Di antara dasar-dasar syariat Islam adalah untuk membanteras kerahiban yakni kehidupan membujang. ini kerana kerahiban adalah perkara yang bertentangan dengan Fitrah dan tabiat manusia, kecenderungan,cita-cita dan juga tabiat nafsu manusia. Rasulullah Saw juga bersabda maksudnya :" Barangsiapa yang mampu dan mempunyai kelebihan untuk berkahwin, tetapi dia tidak berkahwin, maka bukanlah dia dari golonganku"
Allah SWT berfirman maksudnya " Fitrah Tuhan yang telah menciptakan manusia ke atasnya, tiada pertukaran lagi bagi ciptaan Tuhan itu. Itulah agama yang lurus, akan tetapi kebanyakan manusia tiada mengetahui" ( Ar-Rum : 30)

Justeru itu, sebagai hamba Allah di alam fana' ini, mengapa masih ada lagi manusia yang tidak mensyukuri nikmat yang telah Maha Pencipta sediakan? masih ada diluar sana yang melawan fitrah Allah seperti tidak berkahwin.. (kononnya hidup bujang itu lebih baik, dan terpengaruh dengan dakyah dan lifestyle masyarakat barat, ada juga yang tidak mahu berkahwin kerana tidak mahu terikat lantas mereka sanggup melawan arus dengan mengamalkan kehidupan bersekedudukan>>>astaghfirullah !!!!

Satu kisah untuk dikongsi bersama : Al BUkhari dan MUslim telah meriwayatkan daripada Anas r.a katanya :
" Telah datang kepada 3 golongan manusia ke rumah isteri-isteri Nabi untuk bertanya tentang Ibadat Rasulullah saw. Apabila diberitahu kepada mereka maka mereka,seolah-olah memperkecilkannya. Mereka berkata:"Di manakah kita daripada Nabi Saw kerana sesungguhnya dia telah diampunkan Allah daripada dosa-dosanya yang telah lalu dan akan datang. Maka mereka mula menghitung amalan mereka sendiri,Berkata yang pertama: adapun aku tiap2 malam aku terus beribadat dan bangun sembahyang . Yang kedua pula berkata: aku pula, setiap hari berpuasa, dan tidak akan berbuka sama sekali. berkata yang ketiga: Aku akan jauhkan diriku dari kaum wanita, aku tidak akan berkahwin seumur hidup.
Apabila Rasulullah SAw mendengar, lalu baginda bersabda maksudnya" apakah
kamu sekalian mengatakan begini dan begitu? aku pula, demi Allah adalah orang yang paling takut kepada Allah di antara kamu,dan aku juga orang yang paling bertaqwa antara kamu. Akan tetapi aku berpuasa dan aku berbuka, aku bersembahyang dan aku tidur,dan aku juga berkahwin dengan kaum wanita.Barangsiapa yang bencikan perjalanan hidupku ini,maka bukanlah dia dari golonganku."

maka jelaslah bahawa mereka yang mempunyai akal yang boleh berfikir pastinya akan mengakui bahawa perkahwinan itu adalah fitrah dan tabiat semulajadi manusia. Dengan memikul dan melaksanakan fitrah itu maka akan bermula satu kehidupan untuk membina tamadun insan jiilul Quran.. dan kehidupan berkeluarga yang berteraskan nilai Islam.

Akhirnya kami menjumpainya....

BismillahiRrahmaniRRahim...
Assalamualaikum..wbr


Alhamdulillah setelah 2 bulan cuba mencari dan mem'booking' akhirnya hari ini, dapat juga rumah yang akan disewa oleh kami sekeluarga bermula bulan hadapan.... terbuka hati ini untuk menyewa di perumahan berdekatan dengan sekolah...tempat diri ini mencurahkan ilmu.. dari rumah yang bakal kami diami itu hanya mengambil masa 5 minit berkereta,, memikirkan sudah tibanya masa untuk kami melayari kehidupan ini bertiga(mama,baba,dan insyirah), maka dengan hati yang sedikit berat maka keluar lah keputusan ini.

juga memikirkan tentang perkara yang terbaik buat permata hati, sekiranya ada aktiviti dan juga program di sekolah, diri ini masih mampu lagi mengambil luang masa yang ada untuk di habiskan buat yang tersayang..lantaran sebelum ni.. sekiranya ada aktiviti koku kat sekolah,,, sudah tentu aku tidak akan pulang ke rumah...kerana ia mengambil masa setengah jam untuk sampai dan pastinya banyak risiko-risik0 dijalan raya sepanjang trip ku ke sekolah- ke rumah - ke sekolah..... kembali dan pastinya kepenatan memandu sendirian akan terasa... pernah beberapa kali diri ini melakukanya cara demikian... tetapi yang jelas memang amat meletihkan... pastinya akan ada kesan buat my beloved family... cuma terasa ringan kerana tinggal dengan my mom banyak lah xtvt rumah yang dibuatnya :)... thanks to her... but after this my mom pasti kesunyian tanpa cucunya di sisi walaupun adik-adikku dan my father ada.... tapi perasaan kasih antara cucu dan nenek dana anak2 amat berbeza...... cuba kita perhatikan bagaimana ibu kita layan anaknya dan cucunya?? berbeza kan metod mereka.... kita pun akan merasainya andai diberi masa dan umur yang panjang oleh Allah swt.

oh ya... berbalik pada our new home... amat berdekatan dengan pondok Sungai Durian... semoga keberkatan para ustaz dan ilmuan di sana mengalir kepada kami.... "kan Islam telah menetapkan garis panduan,, andai ingin berumah, lihat persekitaran jiran kamu, akhlak2 mereka dan bagaimana suasana kawasan tersebut, agar kita tidak terpengaruh dengan budaya negatif,,, khususnya anak kita tidak di dedahkan dengan kemaksiatan dan keburukan....

well... kerahan tenaga untuk adik2 ku n my bro n sis in law utk membasuh rumah itu akan dirancang secepat mungkin.... pengasuh untuk my insyirah perlu di cari, kelengkapan rumah perlu disurvey dan dibeli.... huhuhu,.... banyaknya lagi...

dah lewat ni... to be continue..wanna zzzzzzzzzzzzz my lil daughter wake up..
opps... ada satu lagi cerita dasyat dan menggerunkan nak dikongsi di sini...berlaku pagi tadi dalam perjalanan ku ke sekolah....

Akhirnya kami menjumpainya....

BismillahiRrahmaniRRahim...
Assalamualaikum..wbr


Alhamdulillah setelah 2 bulan cuba mencari dan mem'booking' akhirnya hari ini, dapat juga rumah yang akan disewa oleh kami sekeluarga bermula bulan hadapan.... terbuka hati ini untuk menyewa di perumahan berdekatan dengan sekolah...tempat diri ini mencurahkan ilmu.. dari rumah yang bakal kami diami itu hanya mengambil masa 5 minit berkereta,, memikirkan sudah tibanya masa untuk kami melayari kehidupan ini bertiga(mama,baba,dan insyirah), maka dengan hati yang sedikit berat maka keluar lah keputusan ini.

juga memikirkan tentang perkara yang terbaik buat permata hati, sekiranya ada aktiviti dan juga program di sekolah, diri ini masih mampu lagi mengambil luang masa yang ada untuk di habiskan buat yang tersayang..lantaran sebelum ni.. sekiranya ada aktiviti koku kat sekolah,,, sudah tentu aku tidak akan pulang ke rumah...kerana ia mengambil masa setengah jam untuk sampai dan pastinya banyak risiko-risik0 dijalan raya sepanjang trip ku ke sekolah- ke rumah - ke sekolah..... kembali dan pastinya kepenatan memandu sendirian akan terasa... pernah beberapa kali diri ini melakukanya cara demikian... tetapi yang jelas memang amat meletihkan... pastinya akan ada kesan buat my beloved family... cuma terasa ringan kerana tinggal dengan my mom banyak lah xtvt rumah yang dibuatnya :)... thanks to her... but after this my mom pasti kesunyian tanpa cucunya di sisi walaupun adik-adikku dan my father ada.... tapi perasaan kasih antara cucu dan nenek dana anak2 amat berbeza...... cuba kita perhatikan bagaimana ibu kita layan anaknya dan cucunya?? berbeza kan metod mereka.... kita pun akan merasainya andai diberi masa dan umur yang panjang oleh Allah swt.

oh ya... berbalik pada our new home... amat berdekatan dengan pondok Sungai Durian... semoga keberkatan para ustaz dan ilmuan di sana mengalir kepada kami.... "kan Islam telah menetapkan garis panduan,, andai ingin berumah, lihat persekitaran jiran kamu, akhlak2 mereka dan bagaimana suasana kawasan tersebut, agar kita tidak terpengaruh dengan budaya negatif,,, khususnya anak kita tidak di dedahkan dengan kemaksiatan dan keburukan....

well... kerahan tenaga untuk adik2 ku n my bro n sis in law utk membasuh rumah itu akan dirancang secepat mungkin.... pengasuh untuk my insyirah perlu di cari, kelengkapan rumah perlu disurvey dan dibeli.... huhuhu,.... banyaknya lagi...

dah lewat ni... to be continue..wanna zzzzzzzzzzzzz my lil daughter wake up..
opps... ada satu lagi cerita dasyat dan menggerunkan nak dikongsi di sini...berlaku pagi tadi dalam perjalanan ku ke sekolah....

seharian berkursus ............penatnya !!!

Hari ni bertempat di New Pacific Hotel.... jam 8am- 4.30pm telah di adakan Kursus Profesionalisme Guru2 j-QAF bagi PPD Kota Bharu, Pasir PUteh/Machang dan PPD Kuala KRai....

walaupun hanya duduk dan mendengar sahaja,, tapi penatnya!!! Masya Allah lebih daripada membuat sesuatu pekerjaan yang berat... Ada input yang di ambil but i can't share with you all here...outputnya itu amat sensitif.... faham2 ajelah kan! sekarang kan sedang musim election...

bagusnya juga perjumpaan ni, sekurang-kurangnya boleh bertemu kembali dengan member2 di alam pengajian sama ada di Sekolah Menengah.... my friends after spm 1998 we had separate and today we meet there... since 1998 till 2008 (hampir 10 tahun tidak ketemu)... ada juga kawan2 satu pengajian semasa di UM dulu... masing2 dah ada kehidupan tersendiri banyak prkembangan... dan semuanya makin dewasa seiring dengan usia kami kini....

selain tu... dapat juga menambah kenalan baru,,, bertukar-tukar pandangan dan berita tentang aktiviti dan perlaksanaan j-QAF di sekolah masing-masing....

tapi ada juga yang buatkan aku hilang respect betul... entahlah... perangai manusia ni sukar untuk kita jangkakan ...(aku pun manusia juga :) ) tapi apepun aku berpuashati... walau dia menyombongkan diri tapi aku dengan rendah hati menegurnya dulu... takpelah kite respect dia... ( eh eh.. bukan banggakan diri ssendiri tau! ) cuma mengikuti ape yang dianjurkan dalam ISLAM
sebagai housemate tika dulu n sebagai orang yang lebih tua.... masalahnya sampai kini... tidak ku ketahui ape punca yg menyebabkan kedinginan bak salji itu berlaku pada kami.... mungkin tidak wujud chemistry antara kami berdua... ( sorry to say: if kak**** terbacakan blog ni.. maaf ya) bukan tujuan untuk mengata...lagipun tak ku sebut namamu siapa ;)

ahh!! lupakan ajer....lah tapi of course before i tinggalkan tempat tu antara kami telah bermaafan... AStaghfirullah.... kenapa aku ni??? buka kitab lama??? dah lah malas dah bicara kan peristiwa yang telah lama berlalu.....Jadikan peristiwa yang telah berlalu sebagai satu iktibar dan pastinya ia punya hikmah yang tidak pernah kita duga... Allah lebih mengetahui apa yang baik dan buruk untuk kita semua... berdoalah kita padanya... moga nur Islam sentiasa tumbuh segar dalam jiwa dan diri kita....Islam ku Junjung

seharian berkursus ............penatnya !!!

Hari ni bertempat di New Pacific Hotel.... jam 8am- 4.30pm telah di adakan Kursus Profesionalisme Guru2 j-QAF bagi PPD Kota Bharu, Pasir PUteh/Machang dan PPD Kuala KRai....

walaupun hanya duduk dan mendengar sahaja,, tapi penatnya!!! Masya Allah lebih daripada membuat sesuatu pekerjaan yang berat... Ada input yang di ambil but i can't share with you all here...outputnya itu amat sensitif.... faham2 ajelah kan! sekarang kan sedang musim election...

bagusnya juga perjumpaan ni, sekurang-kurangnya boleh bertemu kembali dengan member2 di alam pengajian sama ada di Sekolah Menengah.... my friends after spm 1998 we had separate and today we meet there... since 1998 till 2008 (hampir 10 tahun tidak ketemu)... ada juga kawan2 satu pengajian semasa di UM dulu... masing2 dah ada kehidupan tersendiri banyak prkembangan... dan semuanya makin dewasa seiring dengan usia kami kini....

selain tu... dapat juga menambah kenalan baru,,, bertukar-tukar pandangan dan berita tentang aktiviti dan perlaksanaan j-QAF di sekolah masing-masing....

tapi ada juga yang buatkan aku hilang respect betul... entahlah... perangai manusia ni sukar untuk kita jangkakan ...(aku pun manusia juga :) ) tapi apepun aku berpuashati... walau dia menyombongkan diri tapi aku dengan rendah hati menegurnya dulu... takpelah kite respect dia... ( eh eh.. bukan banggakan diri ssendiri tau! ) cuma mengikuti ape yang dianjurkan dalam ISLAM
sebagai housemate tika dulu n sebagai orang yang lebih tua.... masalahnya sampai kini... tidak ku ketahui ape punca yg menyebabkan kedinginan bak salji itu berlaku pada kami.... mungkin tidak wujud chemistry antara kami berdua... ( sorry to say: if kak**** terbacakan blog ni.. maaf ya) bukan tujuan untuk mengata...lagipun tak ku sebut namamu siapa ;)

ahh!! lupakan ajer....lah tapi of course before i tinggalkan tempat tu antara kami telah bermaafan... AStaghfirullah.... kenapa aku ni??? buka kitab lama??? dah lah malas dah bicara kan peristiwa yang telah lama berlalu.....Jadikan peristiwa yang telah berlalu sebagai satu iktibar dan pastinya ia punya hikmah yang tidak pernah kita duga... Allah lebih mengetahui apa yang baik dan buruk untuk kita semua... berdoalah kita padanya... moga nur Islam sentiasa tumbuh segar dalam jiwa dan diri kita....Islam ku Junjung



BACALAH.......lawaknya


Suatu pagi seorang anak yang baru masuk sekolah primary bertanya kepada daddynya,'Daddy.daddy....sex tu apa, daddy..?'Terkulat-kulat si ayah.

Terfikir dia tentang arus kemodenan zamansekarang yang membuatkan manusia berfikiran terbuka, termasuklah anak-anak yangmasihkecil. Sesuai dengan konsep pendidikan seks yang sedang hangatdibincangkan,mulalah si ayah mencari-cari jawapan yang sesuai dengan harapan anaknya takkan tertinggal dalam arus pendidikan moden.

Maka si ayah pun memberikan jawapan secara mengkiaskan kumbang dan bunga,
telur yang yang menetaskan berudu dan seterusnya menjadi katak,
hujan serta benih yang mencetuskan tunas,
diikuti dengan pembentukan bayi dalam kandungan.

Sebelum mengakhiri jawapannya itu, si ayah menyelitkan pula kisahpercintaanantara dia dan mamanya sejak dari zaman sekolah menengah lagi hinggalah kepada kelahiran seorang bayi comel iaitu si anak yang bertanya itu.

Tiba-tiba si anak menangis teresak-esak. Si ayah kehairanan.
'Eh kenapa ni?' Si ayah bertanya kehairanan.

Si anak masih jugamenangis.'
Jawapan daddy tu panjang sangat, tapi tempat nak tulis jawapan nipendek.
Daddy ajalah yang tulis, waaaaa!!!!'

Kata si anak lantas menyerahkanbuku latihan Bahasa Inggerisnya yang pada muka depan tertulis.....


SCROLL DOWN....




















NAME : ............ ......... ......... ....
SCHOOL : ............ ......... ......... ...
CLASS : ............ ......... ......... ....
SEX :........... ......... ......... .....

A HEALTHY JUICES




*QUITE INTERESTING......... JUST READ IT!


>Carrot + Ginger + Apple - Boost and cleanse our system.

>Apple + Cucumber + Celery - Prevent cancer, reduce cholesterol, and improve stomach upset and headache.

>Tomato + Carrot + Apple - Improve skin complexion and bad breath.

>Bitter gourd + Apple + Milk - Avoid bad breath and reduce internal body heat.

>Orange + Ginger + Cucumber - Improve Skin texture and moisture and reduce body heat.

>Pineapple + Apple + Watermelon - To dispel excess salts, nourishes the bladder and kidney.

>pple + Cucumber + Kiwi - To improve skin complexion.

>Pear & Banana - regulates sugar content.


>Carrot + Apple + Pear + Mango - Clear body heat, counteracts toxicity, decreased blood pressure and fight oxidization .

>Honeydew + Grape + Watermelon + Milk - Rich in vitamin C + Vitamin B2 that increase cell activity and strengthen body immunity.

>Papaya + Pineapple + Milk - Rich in vitamin C, E, Iron. Improve skin complexion and metabolism.

>Banana + Pineapple + Milk - Rich in vitamin with nutritious and prevent constipation.


A HEALTHY JUICES




*QUITE INTERESTING......... JUST READ IT!


>Carrot + Ginger + Apple - Boost and cleanse our system.

>Apple + Cucumber + Celery - Prevent cancer, reduce cholesterol, and improve stomach upset and headache.

>Tomato + Carrot + Apple - Improve skin complexion and bad breath.

>Bitter gourd + Apple + Milk - Avoid bad breath and reduce internal body heat.

>Orange + Ginger + Cucumber - Improve Skin texture and moisture and reduce body heat.

>Pineapple + Apple + Watermelon - To dispel excess salts, nourishes the bladder and kidney.

>pple + Cucumber + Kiwi - To improve skin complexion.

>Pear & Banana - regulates sugar content.


>Carrot + Apple + Pear + Mango - Clear body heat, counteracts toxicity, decreased blood pressure and fight oxidization .

>Honeydew + Grape + Watermelon + Milk - Rich in vitamin C + Vitamin B2 that increase cell activity and strengthen body immunity.

>Papaya + Pineapple + Milk - Rich in vitamin C, E, Iron. Improve skin complexion and metabolism.

>Banana + Pineapple + Milk - Rich in vitamin with nutritious and prevent constipation.


manusia..... banyak ragamnya

kenapa ya buka topik ni???? entahlah cuma nak berkonsi rasa......... manusia Allah jadikan pelbagai ragam dan sifatnya... itu HEBAT nya ALLAH YANG MAHA PENCIPTA........
dengan pelbagai ragam dan sifat itulah wujudnya golongan manusia2 yang suka berkata-kata tentang sesuatu yang tidak indah tentang orang lain.....
dengan pelbagai ragamnya manusia wujudlah golongan yang hasad dan dengki pada kesenangan orang lain... YA ALLAH muga aku bukan dr golongan ini ....ameen
dengan pelbagai ragam manusia wujud mereka yang meninggalkan agama hanya untuk hiburan dunia...
dengan pelbagai ragam manusia juga wujud mereka yang pandai berkata-kata, menabur janji.... melobi-lobi, mengipas2 untuk kepentingan diri........ atau ada agenda tersembunyi....???
aahh!! manusia/ insan.... justeru jadikan lah agama benteng kehidupan.......
" ape yang ku tulis ni" sekadar luahan yang tak terluah sepenuhnya"

manusia..... banyak ragamnya

kenapa ya buka topik ni???? entahlah cuma nak berkonsi rasa......... manusia Allah jadikan pelbagai ragam dan sifatnya... itu HEBAT nya ALLAH YANG MAHA PENCIPTA........
dengan pelbagai ragam dan sifat itulah wujudnya golongan manusia2 yang suka berkata-kata tentang sesuatu yang tidak indah tentang orang lain.....
dengan pelbagai ragamnya manusia wujudlah golongan yang hasad dan dengki pada kesenangan orang lain... YA ALLAH muga aku bukan dr golongan ini ....ameen
dengan pelbagai ragam manusia wujud mereka yang meninggalkan agama hanya untuk hiburan dunia...
dengan pelbagai ragam manusia juga wujud mereka yang pandai berkata-kata, menabur janji.... melobi-lobi, mengipas2 untuk kepentingan diri........ atau ada agenda tersembunyi....???
aahh!! manusia/ insan.... justeru jadikan lah agama benteng kehidupan.......
" ape yang ku tulis ni" sekadar luahan yang tak terluah sepenuhnya"

Tips UNTuk beRDAKWAH dengan TUBUH yang SIHAT

Written by firdaus shah ( dr dakwah.info )

Diabetes, nasi lemak & teh tarik
NASI lemak secara tidak rasminya sudah menjadi hidangan wajib bagi rakyat Malaysia.
Tiada yang boleh mengatasi keenakan nasi putih yang wangi baunya, dimasak dengan santan kelapa dan dibungkus dalam daun pisang serta diperlazatkan lagi dengan sambal ikan bilis, kacang goreng, telur dan timun yang menyelerakan.
Setelah itu ia disudahi dengan tegukan segelas teh tarik – teh yang manis bersusu. Teh tarik juga secara kebetulan menjadi minuman tidak rasmi bagi rakyat Malaysia.
Tetapi malangnya, mengambil nasi lemak dan teh tarik untuk sarapan pagi setiap hari bukan suatu pilihan yang terbaik dari segi kesihatan. Bacalah seterusnya...
Apa yang terjadi kepada nasi putih dalam badan kita?
Sebaik sahaja ia dimakan, nasi putih akan ditukarkan menjadi glukosa dan akan diserap dengan cepatnya ke saluran darah.
Sebarang peningkatan gula darah akan memberi isyarat kepada pankreas untuk mengeluar dan melepaskan insulin. Hormon ini akan mengarahkan sel-sel untuk mengusap glukosa.
Tanpa insulin, glukosa akan hanyut terapung-apung di sekitar aliran darah, tidak dapat memasuki ke dalam sel-sel yang memerlukannya.
Diabetes akan muncul apabila badan tidak dapat mengeluarkan insulin dengan cukup atau tidak dapat menggunakannya dengan baik.
Nasi putih mengandungi apa yang dikenali sebagai Indeks Glisemik (GI) yang tinggi. Ini bermakna ia akan menyebabkan peningkatan paras gula darah dan insulin secara berlanjutan.
Karbohidrat yang tidak begitu mudah dihadamkan akan menyebabkan peningkatan gula darah dan insulin yang lebih rendah dan lebih perlahan.
Dengan itu, ia memberi kurang tekanan terhadap jentera pembuat insulin dalam badan kita serta membantu mencegah diabetes jenis 2.
Makanan-makanan seperti ini dikatakan mempunyai Indeks Glisemik yang rendah. Contohnya termasuklah gandum asli lengkap, beras perang, lain-lain jenis bijirin yang lengkap, dan kebanyakan kacang dan kekacang.
Sel-sel kita bergantung kepada satu gula tunggal ringkas iaitu glukosa, yang sebahagian besar diperlukan oleh sel-sel berkenaan untuk membina tenaga.
Itulah sebabnya mengapa badan kita mempunyai mekanisme yang rumit untuk memastikan paras glukosa dalam aliran darah tidak menurun terlampau rendah atau melambung naik terlampau tinggi.
Glukosa datangnya daripada pencernaan sukrosa (gula biasa) dan juga daripada karbohidrat seperti nasi, roti, ubi kentang, roti canai, dan lain-lain.
Jenis-jenis diabetes yang berlainan
Satu bentuk diabetes akan berlaku apabila sistem imun menyerang dan melumpuhkan buat selama-lamanya sel-sel pembuat insulin dalam pankreas.
Ini dikenali sebagai diabetes jenis 1 yang pada suatu ketika dahulu dikenali sebagai permulaan juvana (juvenile onset) ataupun diabetes bergantung insulin.
Satu bentuk lagi suka menjalar dalam badan manusia, dan ia mengambil masa bertahun-tahun untuk berkembang menjadi penyakit diabetes sepenuhnya.
Ia bermula apabila otot dan sel-sel lain berhenti memberi tindak balas terhadap isyarat buka pintu untuk glukosa yang diberikan oleh insulin.
Badan bertindak balas dengan membuat lebih banyak lagi insulin, sebenarnya ia cuba menggasak dan memaksa gula darah ke dalam sel-sel.
Akhirnya, sel-sel pembuat insulin menjadi lemah dan mengalami kegagalan. Ini dikenali sebagai diabetes jenis 2.
Mereka yang menghidapi pradiabetes mempunyai paras glukosa darah yang lebih tinggi daripada normal tetapi tidak cukup tinggi untuk disahkan sebagai pesakit diabetes sepenuhnya.
Penghidap pradiabetes mempunyai glukosa semasa berpuasa yang terjejas (6.1 hingga kurang daripada 7mmol/l).
Pada paras ini ia mengisyaratkan wujud risiko tinggi untuk menghidapi diabetes jenis 2 dalam masa 10 tahun yang berikutnya.
Sama ada pradiabetes akan berkembang menjadi diabetes jenis 2 sepenuhnya, sebahagian besarnya bergantung kepada individu itu sendiri yang seharusnya mengambil perhatian terhadap berat badan dan kegiatan senaman.
Cara pemakanan bukan sahaja dapat mencegah pradiabetes daripada menjadi diabetes, tetapi juga dapat mengembalikan semula paras glukosa darah ke julat yang normal.
Langkah-langkah yang mudah
Dengan melakukan beberapa perubahan boleh mengurangkan secara mendadak kemungkinan untuk menghidapi diabetes jenis 2. Contoh-contohnya termasuklah:
Kawal berat badan anda. Berat badan berlebihan merupakan satu penyebab yang paling penting bagi diabetes jenis 2.
Mempunyai berat badan berlebihan akan meningkatkan tujuh kali ganda kemungkinan untuk menghidapi diabetes jenis 2.
Berbadan gemuk akan membuatkan anda 20 hingga 40 kali lebih berkemungkinan untuk menghidapi diabetes berbanding dengan mempunyai berat badan yang sihat.
Mengurangkan berat badan boleh membantu sekiranya berat badan anda berada di atas paras berat badan yang sihat.
Mengurangkan 7 hingga 10 peratus daripada berat badan anda sekarang dapat menurunkan separuh kemungkinan untuk anda menghidapi diabetes jenis 2.
Bertindak sekarang. Ketidakaktifan menggalakkan diabetes jenis 2.
Bagi setiap dua jam anda duduk menonton TV selain daripada melakukan kegiatan aktif lain, akan meningkatkan kemungkinan untuk menghidapi diabetes sebanyak 14 peratus.
Menggiatkan otot-otot anda dengan kerap dan membuatkannya bekerja lebih keras akan meningkatkan keupayaannya untuk menggunakan insulin dan menyerap glukosa.
Ini akan mengurangkan tekanan ke atas sel-sel pembuat insulin anda.
Perbaiki cara pemakanan anda. Perubahan terhadap cara pemakanan boleh mendatangkan kesan yang besar terhadap risiko diabetes jenis 2.
Pilihlah produk yang berbijirin lengkap berbanding karbohidrat yang diproses seperti nasi putih, roti putih, roti canai, kuih-muih, dan lain-lain.
Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Lagi banyak warna lagi baik.
Adalah penting juga untuk mengurangkan pengambilan gula yang bertapis (gula putih). Apabila minum teh tarik, minta kurangkan gula atau kurangkan minum teh tarik.
Suplemen-suplemen nutrisi. Membekalkan pesakit diabetes dan pradiabetes dengan nutrien-nutrien penting terbukti dapat memperbaiki pengawalan gula di samping mencegah atau mengurangkan perkembangan komplikasi-komplikasi diabetes.
Contoh khusus nutrien-nutrien penting yang diperlukan oleh pesakit diabetes dan pradiabetes dengan jumlah yang lebih tinggi daripada yang terdapat dalam formula multivitamin dan mineral harian biasa – Vanadil Sulfat, Kromium, Biotin, vitamin B1, B6, B12, Niacinamide, vitamin C, vitamin
E, Mangan, Zink dan Selenium.

bestnya hari ni ............:)

Yeah.............. ari ni cuti........... bestnye dapat spend time dengan insyirah.........
hari cuti coz semalam sekolah ada sukan tahunan... so GB usahakan juga utk dapatkan cuti... alhamdulillah dapat juga kami para guru SKSE merehatkan badan setelah berpenatan selama beberapa minggu utk kejohanan ni.... Sukan pun berakhir dengan jayanya.... rumah biru membolot kejuaraan pada tahun ini. RUmah kuning ??? my rumah sukan mengekalkan kedudukannya....
hari ini order ku juga dah sampai... esok boleh lah bawa perfume pesanan member2... banyak kali dah diorang tanya... perfume ni Insya Allah baunya kekal/.... my officemate/schoolmate berpuashati dgn kualatinya,,,,, me ??? pastoi lebih berpuashati bila my client like it... :) lebar senyuman ku..........oklah nite.... nak zzzzzzzzzzzzzzzz

bestnya hari ni ............:)

Yeah.............. ari ni cuti........... bestnye dapat spend time dengan insyirah.........
hari cuti coz semalam sekolah ada sukan tahunan... so GB usahakan juga utk dapatkan cuti... alhamdulillah dapat juga kami para guru SKSE merehatkan badan setelah berpenatan selama beberapa minggu utk kejohanan ni.... Sukan pun berakhir dengan jayanya.... rumah biru membolot kejuaraan pada tahun ini. RUmah kuning ??? my rumah sukan mengekalkan kedudukannya....
hari ini order ku juga dah sampai... esok boleh lah bawa perfume pesanan member2... banyak kali dah diorang tanya... perfume ni Insya Allah baunya kekal/.... my officemate/schoolmate berpuashati dgn kualatinya,,,,, me ??? pastoi lebih berpuashati bila my client like it... :) lebar senyuman ku..........oklah nite.... nak zzzzzzzzzzzzzzzz

koleksi gambar n events...


ni semasa pertandingan bola jaring antara rumah sukan... me ??? just jd pencatat jer... but lepah tu kena jadi pengadil juga... my rumah sukan bolehlah.... menang lah juga





jalan jam.... hari ahad 10 feb... semua anak perantau pulang ke perantauan..... masa ni amik pic after my scholl... dalam perjalanan nak balik umah... selepas memulakan tugas setelah bercuti dari tahun baharu cina...


masa ni kat belakang umah tok mek..... masak bubur assyura juga... makcik2 n pakcik from kl balik masa chinesse new year so tak dpt nak merasa suro' sblm ni...so on da spot rncng mlm tu.... brg2 beli pagi tu.... usahanya.... kelihatan izzat (adik yg kat maahad tahfiz bersungguh2 ngacau suro') yg lain lak xnak xpose.... hehe



adik2 kat MAAHAD TAHFIZ PULAI CHONDONG......... sedang berkemas lepas masak bubur assyura.... tenang jer bila masuk kat cni....
amik gambar ni... masa g antar bekal makan malam kat my brothers (izzat)... saff awwal skrg ni dia....



psss....... ada sambungan lg but mlm ni x sempat semua..my bb tersedar ... to be continue

koleksi gambar n events...


ni semasa pertandingan bola jaring antara rumah sukan... me ??? just jd pencatat jer... but lepah tu kena jadi pengadil juga... my rumah sukan bolehlah.... menang lah juga





jalan jam.... hari ahad 10 feb... semua anak perantau pulang ke perantauan..... masa ni amik pic after my scholl... dalam perjalanan nak balik umah... selepas memulakan tugas setelah bercuti dari tahun baharu cina...


masa ni kat belakang umah tok mek..... masak bubur assyura juga... makcik2 n pakcik from kl balik masa chinesse new year so tak dpt nak merasa suro' sblm ni...so on da spot rncng mlm tu.... brg2 beli pagi tu.... usahanya.... kelihatan izzat (adik yg kat maahad tahfiz bersungguh2 ngacau suro') yg lain lak xnak xpose.... hehe



adik2 kat MAAHAD TAHFIZ PULAI CHONDONG......... sedang berkemas lepas masak bubur assyura.... tenang jer bila masuk kat cni....
amik gambar ni... masa g antar bekal makan malam kat my brothers (izzat)... saff awwal skrg ni dia....



psss....... ada sambungan lg but mlm ni x sempat semua..my bb tersedar ... to be continue

UNTUK SAHABAT2 KU..........

JOM LAH JENGAH..... ADA PATI PERFUME YANG PASTI MENARIK UTK SEMUA...
KLIK http://perfume-4u.blogspot.com untuk maklumat lanjut.........
JANGAN tak klik.... he he he

UNTUK SAHABAT2 KU..........

JOM LAH JENGAH..... ADA PATI PERFUME YANG PASTI MENARIK UTK SEMUA...
KLIK http://perfume-4u.blogspot.com untuk maklumat lanjut.........
JANGAN tak klik.... he he he

penantian berakhir..............


aksi insyirh tika nak meniarap.......... ni bunga2 nak meniarap baru... :)

alhamdulillah... akhirnya insyirah dah mula berniarap.. start hari isnin baru ni, tapi yang menyedihkan mama takde di sisi insyirah, masa tu kat sekolah seharian ada latihan rumah sukan, sukanya mama bila dengar tentang tu.... sebab dah lama tunggu saat untuk lihat dia meniarap... tapi hu hu takleh tengok masa 1st dia dapat...adik cerita, insyirah meniarap ketika takde orang di sisi dia, nenek masa tu dok kat dapur.... so bila dah start meniarap ni... asyik2 nak meniarpa je kerjanya....... sekarang ni pun insyirah dah start makan nestum,,, ingatkan nak tunggu 6 bulan, tapi dia cepat lapar.. bila dah bagi nestum... oklah takde dah nak hisap tangannya........

penantian berakhir..............


aksi insyirh tika nak meniarap.......... ni bunga2 nak meniarap baru... :)

alhamdulillah... akhirnya insyirah dah mula berniarap.. start hari isnin baru ni, tapi yang menyedihkan mama takde di sisi insyirah, masa tu kat sekolah seharian ada latihan rumah sukan, sukanya mama bila dengar tentang tu.... sebab dah lama tunggu saat untuk lihat dia meniarap... tapi hu hu takleh tengok masa 1st dia dapat...adik cerita, insyirah meniarap ketika takde orang di sisi dia, nenek masa tu dok kat dapur.... so bila dah start meniarap ni... asyik2 nak meniarpa je kerjanya....... sekarang ni pun insyirah dah start makan nestum,,, ingatkan nak tunggu 6 bulan, tapi dia cepat lapar.. bila dah bagi nestum... oklah takde dah nak hisap tangannya........



JANGAN JADI GELAS..

Seorang guru sufi mendatangi salah seorang muridnya. “ Kenapa kau selalu tampak murung nak? Bukankah banyak hal yang indah di dunia ini? Ke mana perginya wajah bersyukurmu?”sang guru bertanya. “ guru, kebelakangan hidup ini hidup saya penuh masalah,”jawab murid. Sang guru tersenyum. “nak, ambil segelas air dan dua genggam garam. Bawalah ke mari. Biar kuperbaiki suasana hatimu itu.” Dengan tidak bersemangat, si murid melaksanakan juga permintaan gurunya itu.

“ cuba ambil segenggam garam dan masukkan ke dalam segelas air itu. Setelah itu cuba kau minumnya airnya sedikit.” Si murid pun melakukannya. Wajahnya kini meringis kerana meminum air masin. “masin, dan perutku jadi mual,” jawab si murid dengan wajah yang masih mengernyih. Sang guru ketawa kecil melihat wajah muridnya yang meringai kemasinan. “ sekarang kau ikut aku.” Sang guru membawa muridnya ke danau berhampiran tempat mereka. “ ambil garam yang tersisa dan taburkan ke danau. Sekarang, cuba kau minum air danau itu,” kata sang guru.

Si murid mengambil air danau menggunakan tangannya. “ahh,segar sekali,” kata si murid sambil mengelap bibirnya dengan telapak tangan. Tentu sahaja, danau ini berasal dari aliran sumber air di atas sana. Dan airnya mengalir menjadi sungai kecil di bawah. Dan sudah pasti, air danau ini juga menghilangkan rasa masin di mulutnya. “terasakah masin garam yang kau taburkan tadi?” soal guru. “ tidak sama sekali,” kata si murid sambil mengambil air dan meminumnya lagi. Sang guru hanya membiarkan muridnya itu meminum air danau sampai puas.

“nak, segala masalah dalam hidup ini seperti segenggam garam. Tidak kurang, tidak lebih. Hanya segenggam garam. Banyak masalah dan penderitaan yang harus kau alami sepanjang kehidupanmu itu sudar diqadar oleh Allah,sesuai untuk dirimu. Jumlahnya tetap, begitu-begitu sahaja,tidak berkurang dan tidak bertambah. Setiap manusia yang lahir ke dunia ini pun demikian.

“ tidak ada satu pun manusia yang bebas dari penderitaan dan masalah.” Si murid terdiam, mendengarkan. “ tapi nak, rasa ‘masin’ dari penderitaan yang dialami itu sangat tergantung dari besarnya hati yang menampungnya. Jadi nak, supaya tidak berasa menderita, berhentilah jadi gelas. Jadikan hati dalam dadamu itu sebesar danau”

my new hobby

sekarang ni, ada ramai cikgu2 baru kat sekolah, yang bestnyer majoriti pompuan, ramailah kami sekarang ni... em rasanya dalam 15 orang...dulu 10 orang jer dari 38 orang guru....
yang bestnye.... semua bagus2 n hubungan antara kami pun rapat walaupun baru, ada sorang tu... just call her k.nani.. dia ni memang rajin n kreatif, apa yang diperhatikan semua baju n tudung dia... dia jahit manik sendiri n tudung bunga sulam tangan sendiri... biasanya kalau upah jahit manik kat tangan baju maybe dalam RM30 ke atas n tudung pula, lau beli yang siap sulam tangan dalam paling2 murah pun RM80.... mau nye biskan duit untuk benda semua??? ish... tak kuasa...sayang duit wei!!!
so yang selama ni ku pendamkan aje, nak juga pakai baju ada manik2 ni...he he (perempuan kan).............. tapi sayang duit.... so tgk jer orang pakai... tapi sekarang tak lagi... aku dah dapat satu kepuasan utk diri sendiri... k.nani meng"0fferkan diri" ajarkan ku jahit manik.... so sekarang ni waktu lapang ku.... aku jahitkan manik di baju...syok gak buat keje ni.... lagi syok bila dah siap... n hasil tangan sendiri.....plak tu..... ni buat pun waktu insyirah zzzzz...
ni ku tempekkan hasil jahitan manik ku.....






banyak yg dapat di savekan.... sebab bagi ku rasanya...jahitan camni kita mampu buat... kenapa nak dibazirkan duit tu???? banyak lagi keperluan lain so..... try belajar n buat sendiri.... make yourself n be confident...heh heh heh

my new hobby

sekarang ni, ada ramai cikgu2 baru kat sekolah, yang bestnyer majoriti pompuan, ramailah kami sekarang ni... em rasanya dalam 15 orang...dulu 10 orang jer dari 38 orang guru....
yang bestnye.... semua bagus2 n hubungan antara kami pun rapat walaupun baru, ada sorang tu... just call her k.nani.. dia ni memang rajin n kreatif, apa yang diperhatikan semua baju n tudung dia... dia jahit manik sendiri n tudung bunga sulam tangan sendiri... biasanya kalau upah jahit manik kat tangan baju maybe dalam RM30 ke atas n tudung pula, lau beli yang siap sulam tangan dalam paling2 murah pun RM80.... mau nye biskan duit untuk benda semua??? ish... tak kuasa...sayang duit wei!!!
so yang selama ni ku pendamkan aje, nak juga pakai baju ada manik2 ni...he he (perempuan kan).............. tapi sayang duit.... so tgk jer orang pakai... tapi sekarang tak lagi... aku dah dapat satu kepuasan utk diri sendiri... k.nani meng"0fferkan diri" ajarkan ku jahit manik.... so sekarang ni waktu lapang ku.... aku jahitkan manik di baju...syok gak buat keje ni.... lagi syok bila dah siap... n hasil tangan sendiri.....plak tu..... ni buat pun waktu insyirah zzzzz...
ni ku tempekkan hasil jahitan manik ku.....






banyak yg dapat di savekan.... sebab bagi ku rasanya...jahitan camni kita mampu buat... kenapa nak dibazirkan duit tu???? banyak lagi keperluan lain so..... try belajar n buat sendiri.... make yourself n be confident...heh heh heh

menarik untuk dikongsi bersama


RENUNGAN BERSAMA

satu cerita pendek daripada artikel tulisan Dr. HM Tuah Iskandar dari majalah Pa&Ma (Nov 2005).
Ceritanya macam ni:
Salleh dan Salmi pasangan suami isteri yang selalu bertengkar walaupun masalah kecil. Satu hari mereka berselisih faham dan tidak bertegur sapa. Oleh kerana masing2 ego dan tidak mahu mengalah, mereka hanya menggunakan tulisan sebagai perantaraan komunikasi.

Pada suatu malam sebelum tidur, Salleh menulis sekeping nota untuk Salmi berbunyi, "Kejutkan saya jam 6 pagi esok. Saya ada mesyuarat"

Keesokan harinya, Salleh mengamuk kerana bangun lewat. Semasa sedang mencari Salmi untuk memarahinya, dia terjumpa sekeping nota yang tertampal di pintu berbunyi, "Abang, bangun cepat. Dah pukul 6 pagi. Kang terlambat pulak!"

Hmm..cuba fikir di mana silapnya?

TIPS2 KELUARGA BAHAGIA



Biar Makin Disayangi Suami

Memang tidak adil jika kita hanya meminta para lelaki yakni hanya suami yang menanggung semua keperluan dalam sesebuah hubungan. Sesekali apa salahnya anda pula yang mengambil alih tanggungjawab tersebut. Tapi janganlah sampai anda pula menjadi pengendali dalam bahtera hubungan anda berdua. Keadaan berat sebelah seperti ini akan menyebabkan perjalanan rumah tangga atau hubungan perkasihan anda tidak akan berjalan lancar. Oleh sebab itu, prinsip give and take perlu betul-betul diterapkan.
Bagi lelaki memikul kesemua tanggungjawabnya bukan satu masalah. Bagi mereka asalkan isteri atau kekasih senang, mereka sanggup lakukan apa sahaja. Tapi sebagai isteri atau pasangan yang setia, anda juga perlu melakukan sesuatu yang bermakna. Jika anda ada sikap tolak ansur,sudah pasti anda akan semakin disayangi pasangan.
Untuk itu, cuba beberapa tip berikut ini:

Sempatkan diri anda menyapa suami ketika anda atau dia mahu ke pejabat atau hubunginya melalui telefon di pejabatnya dan katakan bahawa anda akan merinduinya sepanjang hari itu. Ciuman kasih juga boleh diberikan kepada suami sebelum dia melangkah ke tempat kerja.

Ungkapkan rasa cinta anda dengan pelbagai cara unik. Misalnya, kirimkan pesan cinta singkat melalui SMS di telefon bimbit atau emelnya. Atau, selitkan pesanan "Selamat makan, sayang" dalam bekalan makanan tengaharinya jika anda membekalkan makanan tengahari dari rumah untuk suami.

Sesekali, buat janji makan tengahari bersamanya secara spontan. Ajak dia ke restoran tempat pertama kali anda makan berdua ketika bercinta dahulu (kalau tempat itu masih di daerah tempat anda tinggal sekarang).

Biarkan dia membantupekerjaan anda. Jangan lupa ucapkan terima kasih setelah itu, lalu pujilah usahanya membantu anda.

Sesekali ajak dia menonton wayang di pawagam. Biarkan dia yang menentukan filem apa yang mahu ditonton. Memberi pujian dengan mengatakan bahawa dia pun sehebat hero dalam filem itu. Sebutkan beberapa kebaikannya yang membuat anda sangat menyintai dan menyayanginya, walaupun mungkin wajahnya tidak sekacak hero dalam filem yang anda tonton itu.

Jika dia merancang mahu menonton siaran langsung sukan kegemarannya di kaca TV pada tengah malam, sediakan makanan ringan kesukaannya. Esok pagi, tanyakan berapa gol atau skor yang diperoleh oleh pasukan kesukaan. Biar suami menyedari sikap prihatin anda terhadapnya atau sekurang-kurangnya dia dapat merasakan betapa anda begitu menghargainya.

Tidak perlu menunggu hari ulang tahunnya untuk memberikan hadiah. Berikan kejutan berupa hadiah-hadiah kecil seperti aksesori kereta, tali leher atau kaset penyanyi atau group band kegemarannya.

Tertawalah ketika mendengar gurauannya, atau menyanyilah bersamanya biarpun suaranya terdengar sumbang.

Berusahalah bergaul dengan para sahabatnya. Anggap dia seperti teman anda sendiri. Jika mereka menceritakan kisah nostalgia masa lalu, dengarkan bersungguh-sungguh, meskipun anda sudah mendengar cerita-cerita itu.

Simpan gambarnya di dompet anda.

menarik untuk dikongsi bersama


RENUNGAN BERSAMA

satu cerita pendek daripada artikel tulisan Dr. HM Tuah Iskandar dari majalah Pa&Ma (Nov 2005).
Ceritanya macam ni:
Salleh dan Salmi pasangan suami isteri yang selalu bertengkar walaupun masalah kecil. Satu hari mereka berselisih faham dan tidak bertegur sapa. Oleh kerana masing2 ego dan tidak mahu mengalah, mereka hanya menggunakan tulisan sebagai perantaraan komunikasi.

Pada suatu malam sebelum tidur, Salleh menulis sekeping nota untuk Salmi berbunyi, "Kejutkan saya jam 6 pagi esok. Saya ada mesyuarat"

Keesokan harinya, Salleh mengamuk kerana bangun lewat. Semasa sedang mencari Salmi untuk memarahinya, dia terjumpa sekeping nota yang tertampal di pintu berbunyi, "Abang, bangun cepat. Dah pukul 6 pagi. Kang terlambat pulak!"

Hmm..cuba fikir di mana silapnya?

TIPS2 KELUARGA BAHAGIA



Biar Makin Disayangi Suami

Memang tidak adil jika kita hanya meminta para lelaki yakni hanya suami yang menanggung semua keperluan dalam sesebuah hubungan. Sesekali apa salahnya anda pula yang mengambil alih tanggungjawab tersebut. Tapi janganlah sampai anda pula menjadi pengendali dalam bahtera hubungan anda berdua. Keadaan berat sebelah seperti ini akan menyebabkan perjalanan rumah tangga atau hubungan perkasihan anda tidak akan berjalan lancar. Oleh sebab itu, prinsip give and take perlu betul-betul diterapkan.
Bagi lelaki memikul kesemua tanggungjawabnya bukan satu masalah. Bagi mereka asalkan isteri atau kekasih senang, mereka sanggup lakukan apa sahaja. Tapi sebagai isteri atau pasangan yang setia, anda juga perlu melakukan sesuatu yang bermakna. Jika anda ada sikap tolak ansur,sudah pasti anda akan semakin disayangi pasangan.
Untuk itu, cuba beberapa tip berikut ini:

Sempatkan diri anda menyapa suami ketika anda atau dia mahu ke pejabat atau hubunginya melalui telefon di pejabatnya dan katakan bahawa anda akan merinduinya sepanjang hari itu. Ciuman kasih juga boleh diberikan kepada suami sebelum dia melangkah ke tempat kerja.

Ungkapkan rasa cinta anda dengan pelbagai cara unik. Misalnya, kirimkan pesan cinta singkat melalui SMS di telefon bimbit atau emelnya. Atau, selitkan pesanan "Selamat makan, sayang" dalam bekalan makanan tengaharinya jika anda membekalkan makanan tengahari dari rumah untuk suami.

Sesekali, buat janji makan tengahari bersamanya secara spontan. Ajak dia ke restoran tempat pertama kali anda makan berdua ketika bercinta dahulu (kalau tempat itu masih di daerah tempat anda tinggal sekarang).

Biarkan dia membantupekerjaan anda. Jangan lupa ucapkan terima kasih setelah itu, lalu pujilah usahanya membantu anda.

Sesekali ajak dia menonton wayang di pawagam. Biarkan dia yang menentukan filem apa yang mahu ditonton. Memberi pujian dengan mengatakan bahawa dia pun sehebat hero dalam filem itu. Sebutkan beberapa kebaikannya yang membuat anda sangat menyintai dan menyayanginya, walaupun mungkin wajahnya tidak sekacak hero dalam filem yang anda tonton itu.

Jika dia merancang mahu menonton siaran langsung sukan kegemarannya di kaca TV pada tengah malam, sediakan makanan ringan kesukaannya. Esok pagi, tanyakan berapa gol atau skor yang diperoleh oleh pasukan kesukaan. Biar suami menyedari sikap prihatin anda terhadapnya atau sekurang-kurangnya dia dapat merasakan betapa anda begitu menghargainya.

Tidak perlu menunggu hari ulang tahunnya untuk memberikan hadiah. Berikan kejutan berupa hadiah-hadiah kecil seperti aksesori kereta, tali leher atau kaset penyanyi atau group band kegemarannya.

Tertawalah ketika mendengar gurauannya, atau menyanyilah bersamanya biarpun suaranya terdengar sumbang.

Berusahalah bergaul dengan para sahabatnya. Anggap dia seperti teman anda sendiri. Jika mereka menceritakan kisah nostalgia masa lalu, dengarkan bersungguh-sungguh, meskipun anda sudah mendengar cerita-cerita itu.

Simpan gambarnya di dompet anda.

Buku Pelawat

Sudi kiranya mencoretkan sesuatu sebagai kenang-kenangan

ikhlaskan hati... mohon klik.... :) syukran

naufal and kopiah ayahsu

naufal and kopiah ayahsu

kakak yg comel

kakak yg comel