Followers

Sila Klik :),

tolong klik ya

ikhlaskan hati... mohon klik :)

SELAMATKAN GAZA

SELAMATKAN GAZA
Assalamualaikum
saya Maesarah , boleh panggil sarah/mai .Saya adalah pengedar sah Shakleee (ID (869605) di area Kuala Krai.Servis Penghantaran seluruh Malaysia via poslaju/skynet juga available. Istimewa pada sesiapa yg membeli produk dgn saya layak dpt konsultasi percuma berterusan,free gift(t&c applied),jemputan ke ekslusif grup tertutup di FB dan dapatkan tips2 yang pelbagai untuk anda.
Contact saya di 0139561249 jika anda perlukan suplemen natural berkaitain dgn penyusuan/menambah selera makan atau juga untuk diet yang baik

anak2 didikku.....................


ni masa dalam musala kat sek... masa ni tgh ngaja ulum....

anak2 didikku.....................


ni masa dalam musala kat sek... masa ni tgh ngaja ulum....

lawaknya


release ur mind... hanya sekadar lawak........ "HAnya Mengingati Allah hati menjadi tenang" :)

*Lawak sakit jiwa***
>
> *Disebuah hospital sakit jiwa, ada seorang pesakit mental dikurung didalam sebuah bilik.
> Kerjanya tiap tiap hari menyanyi, pagi petang siang malam dia menyanyi, tak penat-penat, kalau
> dah betul betul penat, barulah dia tidur.

> Lagu yang paling dia suka lagu 60-an, semua lagu dia tahu, dari jefridin, a halim, L ramle. Tapi
> yang peliknya, dia suka nyanyi sambil telentang, agak-agak lepas sejam, dia nyanyi sambil
> meniarap, selepas sejam telentang pulak, begitulah cara dia nyanyi, kejap telentang kejap
> meniarap, sampailah malam. *
>
> *Si Warder penjaga hospital ni rasa heran jugak tapi malas nak tanya, tapi satu hari dia tanya
> jugak ' Tanya sikit bang, kenapa kalau nyanyi, sekejap telentang, sekejap meniarap' Jawap
> pesakit mental tu ' Kalau telentang tu side A, meniarap tu side B la bodoh'*

*****************************************************************************

Teacher: Ah Kau, if your father has $10 and you ask him for $6, how
> much would your father still have?
> Ah Kau: $10.
> Teacher: You don't know Maths.
> Ah Kau: You don't know my father la!
>
> Mother: David, come here.
> David: Yes, mum.
> Mother: You really disappoint me. Your results are getting worse.
> David: But but but....I will only get my report card tomorrow ???
> Mother: I know that, but I'm going Hong Kong tomorrow so I'm scolding you now.
>
> Father: Why did you fail your Mathematics Test?
> Son: On Monday, teacher said 3 + 5 = 8
> Father: So?
> Son: On Tuesday, she said 4 + 4 = 8.
> On Wednesday, she said 6 + 2 = 8.
> If she can't make up her mind, how I know the right answer one ???
>
> Girl: Do you love me?
> Boy: Yes Dear.
> Girl: Would you die for me?
> Boy: No la, mine is undying love only! !!!
>
> Man: How old is your father?
> Boy: Same as me la.
> Man: How can that be?
> Boy: He only became a father when I born lo !!!
>
> Teacher: Simon, your composition on "My Dog" is exactly the same as
> your brother's. Did you copy his?
> Simon: No la, teacher. It's the same dog!
>
> Father: Your teacher says she finds it impossible to teach you anything!
> Son: That's why I tell you she's no good!
>
> Teacher: Where were you born?
> Student: Singapore , Sir.
> Teacher: Which part?
> Student: All of me ma....

lawaknya


release ur mind... hanya sekadar lawak........ "HAnya Mengingati Allah hati menjadi tenang" :)

*Lawak sakit jiwa***
>
> *Disebuah hospital sakit jiwa, ada seorang pesakit mental dikurung didalam sebuah bilik.
> Kerjanya tiap tiap hari menyanyi, pagi petang siang malam dia menyanyi, tak penat-penat, kalau
> dah betul betul penat, barulah dia tidur.

> Lagu yang paling dia suka lagu 60-an, semua lagu dia tahu, dari jefridin, a halim, L ramle. Tapi
> yang peliknya, dia suka nyanyi sambil telentang, agak-agak lepas sejam, dia nyanyi sambil
> meniarap, selepas sejam telentang pulak, begitulah cara dia nyanyi, kejap telentang kejap
> meniarap, sampailah malam. *
>
> *Si Warder penjaga hospital ni rasa heran jugak tapi malas nak tanya, tapi satu hari dia tanya
> jugak ' Tanya sikit bang, kenapa kalau nyanyi, sekejap telentang, sekejap meniarap' Jawap
> pesakit mental tu ' Kalau telentang tu side A, meniarap tu side B la bodoh'*

*****************************************************************************

Teacher: Ah Kau, if your father has $10 and you ask him for $6, how
> much would your father still have?
> Ah Kau: $10.
> Teacher: You don't know Maths.
> Ah Kau: You don't know my father la!
>
> Mother: David, come here.
> David: Yes, mum.
> Mother: You really disappoint me. Your results are getting worse.
> David: But but but....I will only get my report card tomorrow ???
> Mother: I know that, but I'm going Hong Kong tomorrow so I'm scolding you now.
>
> Father: Why did you fail your Mathematics Test?
> Son: On Monday, teacher said 3 + 5 = 8
> Father: So?
> Son: On Tuesday, she said 4 + 4 = 8.
> On Wednesday, she said 6 + 2 = 8.
> If she can't make up her mind, how I know the right answer one ???
>
> Girl: Do you love me?
> Boy: Yes Dear.
> Girl: Would you die for me?
> Boy: No la, mine is undying love only! !!!
>
> Man: How old is your father?
> Boy: Same as me la.
> Man: How can that be?
> Boy: He only became a father when I born lo !!!
>
> Teacher: Simon, your composition on "My Dog" is exactly the same as
> your brother's. Did you copy his?
> Simon: No la, teacher. It's the same dog!
>
> Father: Your teacher says she finds it impossible to teach you anything!
> Son: That's why I tell you she's no good!
>
> Teacher: Where were you born?
> Student: Singapore , Sir.
> Teacher: Which part?
> Student: All of me ma....

kek batik marie cracker


bahan2nya :

1/3 mentega
1 tin susu pekat manis
1/2 cawan koko
biskut marie ( 1 paket)tapi tak masukkan semua ya( dipatah2kan)
sedikit biskut cream cracker

caranya:
cairkan mentega kemudian tambahkan koko. kacau rata
masukkan susu. kacau sehingga panas @ sedikit maggelegak.
tutup api
masukkan biskut...gaulkan sehingga biskut bersalut coklat
masukkan dalam loyang. tekan2adunan sehingga mampat. tabur kacang
letak dalam peti ais
sedia untuk di hidang

.em...... weekend.......

weekend ni duk kat umah jer, insyirah baru jer tido, baba baru balik, g tulis khat kat masjid, kwnnya minta tlg.... mama...duk depan tenet.... ari ni buka friendster...em...member2 um, andak n arfah ishak... lama tak dgr kabar mereka... lau di fikir balik...ok juga friendster ni, menghubungkan kembali ukhuwwah kan... .
oklah....tu aje,just nak update blog jer....

.em...... weekend.......

weekend ni duk kat umah jer, insyirah baru jer tido, baba baru balik, g tulis khat kat masjid, kwnnya minta tlg.... mama...duk depan tenet.... ari ni buka friendster...em...member2 um, andak n arfah ishak... lama tak dgr kabar mereka... lau di fikir balik...ok juga friendster ni, menghubungkan kembali ukhuwwah kan... .
oklah....tu aje,just nak update blog jer....

bawa si kenc...

nape letak logo ni ek....
em saje nak ingatkan diri....
hari ni 1st time bawa kancil hubby g keje... sblm ni tak penah pun bawa, sbbnya saya tak betah nak bawa kancil,,,(space dia kecil) xselesa,,, oklah masa bawa kancil tu cam cute jer.... he heh heh/perasssannya.... sebab utama bawa kancil coz my wira ayah bawa g penang antar my sis' daftar kpli for 1 year, teacher you! asalnya dia tak nak jd cikgu at last....cikgu juga..... for her : selamat menyambung pengajian n be the best ............... gud murning teacher.... :)
oklah bbalik pada kenc tadi.... bawa 60km cam laju jer.... tapi awal2nya takut gak, dia ringan kan... so bawa 60 je lah... tapi bila jeling2 kat jam... alamak dah 7.15 still kat machang.... ini dah lewat... so memecutlah terpaksallah buat2 brani... tapi memang brani pun... cuma bila bawa laju ni,,, teringat kat bb n hubby kat umah... lau jadi per2. macamana lah mrk ya??? but dah cukupke amalan ku nak bawa ke sana.... hu hu hu...takutnya.... tapi ingat mati ni adalah satu sumber kecerdikan akal kan....

oh ya! bila sampai kat sekolah, dapat surat dr PPD, ada miting berkenaan spbt... alamak....!!!! mane blh pegi sbb my hubby nak g kb... so bb insyirah sapa yg nk jaga???? n kete hubby nak guna ......so terpaksa jumpa pk hem n minta dia replacekn ngan sape2.... n jeng22..... ust mat yg kena...cian dia.... takpe lh lain kali kita tlg dia lak.... em.... tak tau nk celoteh per... klah dulu...
my mom n dad's n my adik2 dah sampau dr penang stelah antr my sis, kepenatan semenyea!!!! alhamdulillah selamat sampai n esok i can drive my car... missssssssss u a lot,,,,,,,,,,

bawa si kenc...

nape letak logo ni ek....
em saje nak ingatkan diri....
hari ni 1st time bawa kancil hubby g keje... sblm ni tak penah pun bawa, sbbnya saya tak betah nak bawa kancil,,,(space dia kecil) xselesa,,, oklah masa bawa kancil tu cam cute jer.... he heh heh/perasssannya.... sebab utama bawa kancil coz my wira ayah bawa g penang antar my sis' daftar kpli for 1 year, teacher you! asalnya dia tak nak jd cikgu at last....cikgu juga..... for her : selamat menyambung pengajian n be the best ............... gud murning teacher.... :)
oklah bbalik pada kenc tadi.... bawa 60km cam laju jer.... tapi awal2nya takut gak, dia ringan kan... so bawa 60 je lah... tapi bila jeling2 kat jam... alamak dah 7.15 still kat machang.... ini dah lewat... so memecutlah terpaksallah buat2 brani... tapi memang brani pun... cuma bila bawa laju ni,,, teringat kat bb n hubby kat umah... lau jadi per2. macamana lah mrk ya??? but dah cukupke amalan ku nak bawa ke sana.... hu hu hu...takutnya.... tapi ingat mati ni adalah satu sumber kecerdikan akal kan....

oh ya! bila sampai kat sekolah, dapat surat dr PPD, ada miting berkenaan spbt... alamak....!!!! mane blh pegi sbb my hubby nak g kb... so bb insyirah sapa yg nk jaga???? n kete hubby nak guna ......so terpaksa jumpa pk hem n minta dia replacekn ngan sape2.... n jeng22..... ust mat yg kena...cian dia.... takpe lh lain kali kita tlg dia lak.... em.... tak tau nk celoteh per... klah dulu...
my mom n dad's n my adik2 dah sampau dr penang stelah antr my sis, kepenatan semenyea!!!! alhamdulillah selamat sampai n esok i can drive my car... missssssssss u a lot,,,,,,,,,,
Bismillahirrahmanirrahim.

Abila di lihat zaman mutakhir ni, amat menyedihkan kita sebagai ummat Islam... ramai di kalangan kita yang menjadikan solat sebagai satu bebanan, bukan satu amanah ALLAH untuk kita laksanakan, paercaya tau tidak, kalau diperhatikan mereka tidak berminat, malah tidak takut dengan azab seksaan ALlah terhadap mereka yang lalai dalam mengerjakan solat, jika di tanya tenntang solat, jawapan yang cukup mudah... jaga diri sendiri dulu, jangan jaga tepi kain orang, malah ada juga saya buat survey di kalangan anak murid di sekolah, bertanya ttg solat, sbb bila buat amali solat, mereka spt tidak berminat, amat menyedihkan mereka menjawab mak n ayah kat umah tak solat... , moga pintu2 hati mereka akan kembali kepada ajaran ISlam semula,
artikel di bawah ingin saya kongsikan bersama sahabat semua, tentang 9 golongan manusia dan solat... artikel saya ambil dari emel seorang sahabat... saya lupa siapa dia... maaf ya empunya artikel copy this without ur permission...


1. Golongan yang langsung tidak bersembahyang dan menolak perintah sembahyang.

Mereka ini namanya saja Islam, tetapi memang tak mahu sembahyang. Malah tak tahu pun macam mana hendak sembahyang dan tak ambil peduli langsung tentang sembahyang. Mengikut Hadis, mereka ini dihukum sebagai kufur. Kalau dah kufur... confirmlah kekal selama-lamanya dalam Neraka... waliauzubillah.

2.Golongan yang bersembahyang tanpa ilmu sembahyang.

Mereka ini sembahyang sebab terikut-ikut orang lain sembahyang.Tetapi yang sebenarnya, tak tamat ilmu sembahyang pun. Mereka ini tidak tahu yang mana satu rukun dan yang mana satu sunat. Bacaan pun tak betul, yang panjang jadi pendek dan yang pendek jadi panjang. Sah batalnya tidak tahu, bab bersuci pun tidak beres lagi. Sembahyang begini tentulah tidak diterima ALLAH SWT. Macamlah orang yang bagi jawapan tak betul dalam exam, mana cikgu nak luluskan. Tak passlah jawabnya!

3.Golongan yang ada ilmu sembahyang tetapi tak kuat nak lawan nafsu.

Mereka ini lulus subjek Pengetahuan Agama Islam, kadang-kadang boleh score A1 lagi. Tapi bila Brazil masuk World Cup final, sembahyang pun qada'.Kadang-kadang terlepas waktu kerana sibuk sangat buat kerja nak cari duit. Kalau sembahyang pun, sembahyang exercise sahaja. Tonggang tonggek untuk lancarkan peredaran darah tapi fikiran mereka boleh round seluruh dunia. Mereka ini golongan yang fasik atau zalim. Untuk mudah nak faham, mereka ini golongan Islam yang jahat. Macam mana yang dikatakan jahat? Mengadap Tuhan boleh lagi nak main-main... kalau depan raja pun orang dah kata biadap, inikan pula depan Tuhan, Raja segala raja.Mereka ini kalau tak merayu minta ampun, alamatnya akan dihalau dari istana raja (kalau dengan Tuhan - Syurgalah) Kalau dah dihalau dari Syurga, kemana agaknya kita kena pergi, sudah tentu semua dah maklum!

4. Golongan yang lalai dalam sembahyang

Mereka ini satu tangga lebih baik dari yang tadi. Mereka dah tak main qada' sembahyang. Kadang-kadang bila frust atau dalam keadaan stress, cukup rajin pula sembahyang jemaah dimasjid atau di surau. Orang sangka mereka ini orang baik-baik, tetapi sebenarnya belum lagi. Kalau kita nak tahu, diwaktu sembahyang hati dan fikiran mereka selalu melayang teringatkan problem yang masih tak selesai. Contohnya bergaduh dengan isteri, ceti dah datang, kunci hiang dll. Kadang-kadang sungguh hebatnya sampai teresak-esak menangis dalam sembahyang. Bukan tangiskan dosa dan takutkan Tuhan tapi sebab melayan perasaan sendiri. Dan ada dikalangan mereka yang lebih hebat lagi, bila bagi salam, kunci pun dapat! Memang tepatlah kalau mereka ini dikatakan golongan yang lalai.Mereka ini termasuk juga golongan yang biadap dengan Tuhan, macam orang yang berdepan dengan raja tapi buat hal sendiri. Raja tetap marah kerana tidak dihormati. Di Akhirat nanti, tempat mereka ialah di Neraka Wail, waliauzubillah.

5.Golongan yang sembahyang tarik tali.

Mereka ini lebih baik sikit dari yang di atas iaitu sentiasa tarik tali antara ingat bacaan sembahyang dengan tidak. Kadang-kadang ingat, kadang-kadang lalai. Macamlah orang yang ada penyakit amnesia (hilang ingatan). Kejap sedar, kejap tak sedar. Baru cakap separuh jalan, dah pengsan. Kalau raja rasa yang penyakit ini dah teruk, tentu raja suruh dia tinggal di hospital agar penyakitnya boleh di"rawat ".Kalau masih terkawal, ada peluang juga tinggal di kalangan tetamu raja. Jadi, golongan ini walaupun bersembahyang tapi belum selamat. Sebab terpulanglah kepada Tuhan, macam mana Than nak beri 'markah'. Golongan ini bila sedar, hendaklah banyak meminta ampun kepada ALLAH, moga-moga ALLAH terima mana-mana bahagian sembahyang yang dia ingat, manakala yang lalai tidak dikira. Disamping itu, hendaklah mereka terus tingkatkan kualiti sembahyang mereka.

6.Golongan yang tidak memahami sepenuhnya maksud bacaan dalam sembahyang.

Mereka ini fikirannya tidak lagi melilau-lilau atau bertarik tali dalam sembahyangnya. Mereka dah boleh beri tumpuan pada bacaan-bacaan dan lafaz-lafaz yang diucap dalam sembahyang. Sembahyang mereka pun nampak cantik dan sempurna. Kalau baca Fatihah, kalah lidah orang Arab, tetapi tak ubah macam duit palsu sahaja. Nampak macam yang original tapi tak ada nilai apa-apa. Mereka ini sebenarnya tak faham apa yang dibaca... dan tak nak pula belajar makna bacaan sembahyangnya. Nak khusyuk macam mana?... memanglah impossible! Inilah golongan awamul muslimin. Golongan ini juga belum selamat. Kalau di depan raja, mereka ini ibarat burung kakak tua yang tak faham apa yang diperkatakannya. Manusia yang berperangai burung kakak tua didepan Tuhan, manalah Tuhan suka!

7.Golongan yang selamat.

Mereka bersembahyang dengan tepat sebagaimana yang dikehendaki ALLAH. Selain sembahyangnya tepat secara zahir, fikiran dan hatinya dapat ditumpukan sepenuhnya kepada sembahyang. Faham pula apa yang diucapkan dalam sembahyang.
Kalau di istana, mereka inilah yang layak jadi tetamu raja. Mereka berkelakuan sopan dan pandai menghormati raja. Raja pun suka pada mereka.Raja tidak berat hati nak offer duduk lama-lama dalam istananya. Golongan ini selamat di dunia dan di Akhirat dan dapat masuk Syurga.Mereka inilah yang dikatakan orang-orang soleh.

8.Golongan muqarrabin

Mereka bukan sahaja khusyuk dalam sembahyang, tetapi dapat juga rasa lazat dalam sembahyang, lebih lazat dari makan sate Kajang. Bila baca tentang azab ALLAH, kecut hati dan perut mereka.Bila baca tentang rahmat ALLAH, hati mereka cukup tenang dan gembira. Mereka benar-benar dapat menjiwai sembahyang mereka. Darjat mereka ini lebih tinggi dari golongan 7. Kalau di istana raja, mereka ibarat pekerja-pekerja yang setia dengan raja. Bukan saja mereka memuliakan raja, bahkan semua titah raja dilaksanakan dengan sungguh-sungguh dan rasa seronok. Tak bagi gaji pun tak apa, asalkan dapat berkhidmat kpd raja. Orang begini, memanglah boleh terus menerus duduk di dalam istana. Nak keluar masuk istana, tak payah soal siasat. Cukup tunjukkan punch card. Malah raja bagi pula kemudahan-kemudahan istimewa untuk mereka. Di Akhirat nanti, mereka bukan sahaja selamat, tetapi tidak banyak dihisab di Padang Mahsyar. Mereka ini bukan sahaja tidak melakukan perkara yang haram dan makruh, malah yang harus juga dijadikan ibadah.




9. Golongan siddiqin

Golongan ini golongan yang luar biasa. Mereka ini bukan kena paksa diri untuk sembahyang tetapi betul-betul seronok nak sembahyang. Bukan rasa lazat sahaja, tetapi sangat terhibur dan begitu asyik mahsyuk kpd ALLAH sewaktu sembahyang (macam orang yang sedang memadu cinta) Mereka ini terdiri dari kalangan para rasul dan anbia' ALLAH. Mereka ini ibarat menteri-menteri dan panglima raja. Mereka boleh rasa terhibur kalau terpaksa gadaikan nyawa sendiri untuk selamatkan raja. Mana raja tak sayangkan mereka!. Keluar masuk istana langsung tidak diperiksa. Malah banyak keistimewaan yang dianugerahkan raja kpd mereka.Nasib mereka di Akhirat tak payahlah nak dicerita. Merekalah yang menjadi wakil Tuhan untuk selamatkan manusia.

Begitulah 9 kategori golongan manusia dan sembahyangnya... dimana kita agaknya? Bila diperiksa sembahyang kita agaknya belum lulus lagi. Ingatkan rasa lega dah tunaikan sembahyang, rasa dah cukup baik tetapi rupa-rupanya belum selamat lagi. Rupa-rupanya masih derhaka dan sangat biadap dengan Tuhan. Masya-ALLAH tak sedar yang kita derhaka dalam buat taat!. Marilah kita berusaha sungguh-sungguh untuk meningkatkan sembahyang ke peringkat 7 atau 8 kalau kita sayangkan diri kita. (Peringkat 9 memang tak boleh untuk orang macam kita). Moga-moga kita selamat di dunia dan Akhirat

ni kek special utk my hubby


sambungan yang semalam....

ni kek lagi special yang mama buatkan utk baba, KEK PELANGI COKLAT... em...yummy coklat lagi.... mama meeeemang sukakan coklat....my faveret dari dulu lagi....sampai adik2 kat umah ni pun lau kakaknya buat kek coklat...moist lagi...alamaknya tak sampai 5 mnt masak...terus tinggal habuk,.,,.... :) .............. sampaikan lau buat kek perasa lain, memang kurenng lah ckit, my mom pula tak suka lau yang ada strawberry and something yang ada berry kat belakang...entahlah nape...memang dari dulu lagi... my ayah pula...lebih sukakan kek buah... so as an alternative... buatkan kek coklat buah.,,.... he he...
tapi yang ni lari dari kebiasaan.... asalnya kek marble but ubah jadikannya kek pelangi...resepi asalnya amik kat laman kak hanieliza... tapi d moderate ckit....
kek pelangi but toppingnya tetap coklatlah kan.... em marvelous!!!!...
resepinnya ;;;; em nanti pastekan kat cni........ ni buat kek ni amik masa insyirah zzzzzz....... macamni lah jadi mama, kena fitkan masa betul2, xleh main2 cam dulu kan.... life is always be different....

ni kek special utk my hubby


sambungan yang semalam....

ni kek lagi special yang mama buatkan utk baba, KEK PELANGI COKLAT... em...yummy coklat lagi.... mama meeeemang sukakan coklat....my faveret dari dulu lagi....sampai adik2 kat umah ni pun lau kakaknya buat kek coklat...moist lagi...alamaknya tak sampai 5 mnt masak...terus tinggal habuk,.,,.... :) .............. sampaikan lau buat kek perasa lain, memang kurenng lah ckit, my mom pula tak suka lau yang ada strawberry and something yang ada berry kat belakang...entahlah nape...memang dari dulu lagi... my ayah pula...lebih sukakan kek buah... so as an alternative... buatkan kek coklat buah.,,.... he he...
tapi yang ni lari dari kebiasaan.... asalnya kek marble but ubah jadikannya kek pelangi...resepi asalnya amik kat laman kak hanieliza... tapi d moderate ckit....
kek pelangi but toppingnya tetap coklatlah kan.... em marvelous!!!!...
resepinnya ;;;; em nanti pastekan kat cni........ ni buat kek ni amik masa insyirah zzzzzz....... macamni lah jadi mama, kena fitkan masa betul2, xleh main2 cam dulu kan.... life is always be different....

TODAY.....my hubby besday

selamat hari lahir.... dari kami untuk mu...

BLUBERRY CHOCOLATE CAKE....
(resepi... nanti ya...) nak kena tulis semula ...)

suprise ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
hari ni sungguh istimewa utk baba,mama n insyirah... sbb ari ni besday baba, so mama apalagi mengambil peluang utk membuat sendiri besday cake special utk baba, tambah2 skrg ni mama tgh gila nak hias cake...so before this, i always menjenguk my favoret web yg membincang bout cake decoration, manyak tips n ilmu yang mama dapat, so start semalam mama adunkan dan bakar cake n hias kek dengan my tangan sendiri...bangga rasanya dan itulah hasilnya... mama juga buat satu lagi cake... iaitu kek pelangi...tapi xleh nak upload gambar coz dlam my hubby punya hset...hu hu hu .nanti sok2 upload ya.....nilah 1st time hias2 kek ni... bolehlah kan??? cubaan pertama, hanya belajar dr laman di internet jer.... tak de talaqqi musyafahah...(yakni x berdepan ngan guru) heh heh heh... ceh! masuk juga kaedah p&p ni... dah nama pendidik takleh lari lah pulak :)
* talaqqi musyafahah ni biasanya digunakan dalam p&p p.Islam khususnya dalam pengajian al-Quran....

tadi buat sambutan sederhana je... kebetulan my uncle n maktok datang lepas isya' terus je kami buat acara potong...kek... nak jadi cite...maktok awal2 lagi dah book nak cucunya ni buatkan kek 3 tingkat utk my uncle yg akan kawin bln 6 ni... em camna ni???? mana penah wat kek tingkat2... pastu nak present masa majlis yg penting lak.... aduis.... cmana ni.... alamak kata...kena try belajar buatlah.... hehe... but i luv to do that!..... em nanti weekend ni, nak g beli alat n try wat kek tingkat lah pulak... but mama kena tgk masa mama lak... maklumlah skrg bila sekolah dah buka balik... cam bz lah ckit... ye ke bz???? em bzlah... .....

special to baba :
doa mama n insyirah
Moga baba dimurahkan rezeki, diberkati dunia akhirat, bahagia bersama mama n insyirah, bisnes kan lebih up lagi n moga usrah kita akan menjadi usrah... yang sakinah...ameen... YA RABBAL ALAMIN....
baba..baba ...insyirah n mama sayang baba.... dr anakmu... insyirah (umur 3 bln ) he he...
tgk tu...insyirah pun dah tak sabar nak makan kek yang mama buat.... ")

TODAY.....my hubby besday

selamat hari lahir.... dari kami untuk mu...

BLUBERRY CHOCOLATE CAKE....
(resepi... nanti ya...) nak kena tulis semula ...)

suprise ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
hari ni sungguh istimewa utk baba,mama n insyirah... sbb ari ni besday baba, so mama apalagi mengambil peluang utk membuat sendiri besday cake special utk baba, tambah2 skrg ni mama tgh gila nak hias cake...so before this, i always menjenguk my favoret web yg membincang bout cake decoration, manyak tips n ilmu yang mama dapat, so start semalam mama adunkan dan bakar cake n hias kek dengan my tangan sendiri...bangga rasanya dan itulah hasilnya... mama juga buat satu lagi cake... iaitu kek pelangi...tapi xleh nak upload gambar coz dlam my hubby punya hset...hu hu hu .nanti sok2 upload ya.....nilah 1st time hias2 kek ni... bolehlah kan??? cubaan pertama, hanya belajar dr laman di internet jer.... tak de talaqqi musyafahah...(yakni x berdepan ngan guru) heh heh heh... ceh! masuk juga kaedah p&p ni... dah nama pendidik takleh lari lah pulak :)
* talaqqi musyafahah ni biasanya digunakan dalam p&p p.Islam khususnya dalam pengajian al-Quran....

tadi buat sambutan sederhana je... kebetulan my uncle n maktok datang lepas isya' terus je kami buat acara potong...kek... nak jadi cite...maktok awal2 lagi dah book nak cucunya ni buatkan kek 3 tingkat utk my uncle yg akan kawin bln 6 ni... em camna ni???? mana penah wat kek tingkat2... pastu nak present masa majlis yg penting lak.... aduis.... cmana ni.... alamak kata...kena try belajar buatlah.... hehe... but i luv to do that!..... em nanti weekend ni, nak g beli alat n try wat kek tingkat lah pulak... but mama kena tgk masa mama lak... maklumlah skrg bila sekolah dah buka balik... cam bz lah ckit... ye ke bz???? em bzlah... .....

special to baba :
doa mama n insyirah
Moga baba dimurahkan rezeki, diberkati dunia akhirat, bahagia bersama mama n insyirah, bisnes kan lebih up lagi n moga usrah kita akan menjadi usrah... yang sakinah...ameen... YA RABBAL ALAMIN....
baba..baba ...insyirah n mama sayang baba.... dr anakmu... insyirah (umur 3 bln ) he he...
tgk tu...insyirah pun dah tak sabar nak makan kek yang mama buat.... ")

cepatnya masa berlalu

pejam celik pejam celik.... dah nak masuk tahun baru dalam kalendar islam, terasa baru aje 1428H, tup2 hari ni dah 29 zulhijjah 1428, esok jangan lupa ya membaca doa awal dan doa akhir tahun. semoga sepanjang tahun 1428H kita menjadi hamba yang soleh/ah dan yang penting iman kita pun bertambah...ameen....
dengan kedatangan maal hijrah ini, kita dapat menghijrahkan diri kita ke arah yang lebih baik," bekerjalah kamu seolah2 kamu akan hidup selamanya, dan beribadatlah kamu sepenuhnya seolah2 kamu akan mati esok hari."..
jika dilihat,, kehidupan kita sekarang semakin mencabar dengan pelbagai mehnah dan ujian.. sebagai muslim mukmin pastinya banyak ujian2 keduniaan yang mengelilingi kita, itulah dia dugaan yang Allah uji ke atas kita, ujian yang menguji kita sebagai ummatnya, dengan kesibukan dan kekangan masa yang makin menghimpit, dengan tugasan seorang insan yang diberi amanah mendidik anak bangsa,, yang berusaha untuk memajukan masyarakat khususnnya ummat Islam, dan ujian untuk diri sendiri serta bagaimana untuk kita menguruskannya.. hanya diri kita yang tahu dan mengerti... apakah kita mampu menghadapinya??? tahun 1428H akan berlalu pergi,,, bersama-samalah kita bermuhasabahkan diri kita.... adakah kita menjadi muslim yang menunaikan tanggungjawab as hamba ALLAh.. apakah tahun ini adalah tahun cemerlang bagi diri kita? bagaimana dengan segala gerak kerja kita?? adakah lancar dan menepati target yang kita sasarkan??/ tentunya banyak yang kena muhasabahkan.... setakat ni dulu,, pasni sambung lagi... banyak lagi nak dinukilkan.... to be continue

cepatnya masa berlalu

pejam celik pejam celik.... dah nak masuk tahun baru dalam kalendar islam, terasa baru aje 1428H, tup2 hari ni dah 29 zulhijjah 1428, esok jangan lupa ya membaca doa awal dan doa akhir tahun. semoga sepanjang tahun 1428H kita menjadi hamba yang soleh/ah dan yang penting iman kita pun bertambah...ameen....
dengan kedatangan maal hijrah ini, kita dapat menghijrahkan diri kita ke arah yang lebih baik," bekerjalah kamu seolah2 kamu akan hidup selamanya, dan beribadatlah kamu sepenuhnya seolah2 kamu akan mati esok hari."..
jika dilihat,, kehidupan kita sekarang semakin mencabar dengan pelbagai mehnah dan ujian.. sebagai muslim mukmin pastinya banyak ujian2 keduniaan yang mengelilingi kita, itulah dia dugaan yang Allah uji ke atas kita, ujian yang menguji kita sebagai ummatnya, dengan kesibukan dan kekangan masa yang makin menghimpit, dengan tugasan seorang insan yang diberi amanah mendidik anak bangsa,, yang berusaha untuk memajukan masyarakat khususnnya ummat Islam, dan ujian untuk diri sendiri serta bagaimana untuk kita menguruskannya.. hanya diri kita yang tahu dan mengerti... apakah kita mampu menghadapinya??? tahun 1428H akan berlalu pergi,,, bersama-samalah kita bermuhasabahkan diri kita.... adakah kita menjadi muslim yang menunaikan tanggungjawab as hamba ALLAh.. apakah tahun ini adalah tahun cemerlang bagi diri kita? bagaimana dengan segala gerak kerja kita?? adakah lancar dan menepati target yang kita sasarkan??/ tentunya banyak yang kena muhasabahkan.... setakat ni dulu,, pasni sambung lagi... banyak lagi nak dinukilkan.... to be continue

nape ni???

em dah banyak ari dah try log in utk blogging tapi langsung tak dapat,,,,, :( entahlah nape,, ari ni baru blh....tu pun tak sangka lak....,,nape yer... org baru dalam blogging cam diri ini, tertanya2 nape jadi gni,,,, banyak citer yang nak di coretkan tapi dah takde mood lah,,, tapi nak cite juga...... sejak buka sekolah ni,, masa utk tenet pun dah terhad.... so tgk masa yg available jelah bila nak singgah kat sini,
kat sekolah, i tak dapat jadual llagi,,... sekarang replace jadual rakan sekerja ( kha) coz k.ha dah dpt tukar ke area kb......dapat juga dia bertukar akhirnya... n kami di cni kehilangan rakan, and me.... hilang jiran kat b.guru,, sekarang kena pegang jadual dia, sementara menunggu ustaz yang akan menggantikan dia datang tp x sure dia nak dtg ke tak! cam main tarik tali je...
jadual ku baru je dpt, my boss baru aje beri tp xleh lah nak start lg.... em part yg best bila tgk jadual ni, semua kelas yang ok2 jer.... acilah 2 tahun lepas byk dapat kelas yang !!!!...but tahun ni makin banyaklah .... kami pun pening camne nak buat, jadual jqaf bertambah n murid pun makin ramai.... so banyak yang kami kena setup n palan betul2, w/pun ada guideline dr JPN,tp poning pallo gak!!! sekarang ni kami tgh planning, camna nak setup utk jadual tasmik... so bayk yang kena fikir demi utk kesenangan our student.... lau student balik dulu then dtg balik... confem x datang.... biasa budak kg.... dan yang utama payah transport!...kesian tgk kat diorang ni.... muga mereka mampu ubah nasib mereka... yg penting dengn adanya jQAF ni.... akan melahirkan insan yg lebih hebat dunia akhirat... so ustaz/zah banyak nak kena buat ni!!!!

geramnyer....

geramnyer....

Buku Pelawat

Sudi kiranya mencoretkan sesuatu sebagai kenang-kenangan

ikhlaskan hati... mohon klik.... :) syukran

naufal and kopiah ayahsu

naufal and kopiah ayahsu

kakak yg comel

kakak yg comel