Followers

Sila Klik :),

tolong klik ya

ikhlaskan hati... mohon klik :)

SELAMATKAN GAZA

SELAMATKAN GAZA
Assalamualaikum
saya Maesarah , boleh panggil sarah/mai .Saya adalah pengedar sah Shakleee (ID (869605) di area Kuala Krai.Servis Penghantaran seluruh Malaysia via poslaju/skynet juga available. Istimewa pada sesiapa yg membeli produk dgn saya layak dpt konsultasi percuma berterusan,free gift(t&c applied),jemputan ke ekslusif grup tertutup di FB dan dapatkan tips2 yang pelbagai untuk anda.
Contact saya di 0139561249 jika anda perlukan suplemen natural berkaitain dgn penyusuan/menambah selera makan atau juga untuk diet yang baik

mesyuaratlah ari ni.....



GURU ADALAH.....ni gambar tokoh guru... dia adalah guru dia juga digelar mujaddid bagi zaman ini...dia adalah YUSOF QARADHAWI.... i like reading his book....

#####################################################################################

Hari ni, hari paling lama aku tinggalkan insyirah, aku ada mesyuarat kat sekolah,
di sekolah tadi, bertemu kembali dengan rakan sekerja setelah sekian lama bercuti, masing2 bersemangat untuk memulakan tugas mendidik anak bangsa menjadi generasi yang cemerlang. dan yang pasti akulah yang paling lama bercuti..hehehe...cuti bersalin n terus sambung ngan cuti sek... so pada mereka2 yang baru kat sek tu pulak ingatkan aku org baru...untuk tahun ni....ADA KA PATUT?????

sempena tahun baru juga , APA YANG PASTI sekolahku juga akan mengalami satu anjakan yang akan menguntungkan semua pihak.khusunya para muridku...moga mereka kan bersedia dengann perubahan2 yang akan berlaku...nape aku cakap camtu... kerana dengan kehadiran pentadbir2 yang baru yang nampaknyya lebih bertanggungjawab dan paduan tenaga antara mereka , aku harapkan skse akan berubah wajah dan juga akan lebih maju lagi..... harapanku lah...taknak dah cam tahun2 sebelum ni...sape yang bertugas di sini.,...pasti mengetahuinya :( :(
OPPSSS berbalik pada mesyuarat hari ni
mesyuarat hari ni, masing2 diberikan tugas yang tersendiri untuk dilaksanakan khususnya dalam mendidik anak bangsa.. aku masih kekal dengan jawatan sbg SU spbt... em maknanya tahunm 08 must be better than 07... i hope . mesyuarat ari juga baru aku boleh mengenali GB ku yang baru... so sweet orangnya...but... em......
makanya apa yang dapatkan aku simpulkan buat masa kini my new GB adalah seorang yang bersistematik n tegas,berbeza dgn GB yang dulu... seolah kehadiran GB yang baru ni mybe akan menyinari sekolah kami.... misi nya yang pasti SKSE sekolah cemerlang 2010.

tadi juga, kami dihidangkan dengan santapan minda dan hati yang amat menyelerakan...apa yg ku perhatikan rakan2ku masing2 fokus dengan santapan yang dihidangkan,,, em sedap sangat kot.....

cuma yang dapat ku simpulkan daripada santapan tadi....amat menyelerakan, menghidupkan kembali hati dan mengkobarkan lagi semangat utk menjadi pendidik.
teringatkan akan ucapan dr wakil PPD tadi, apa yang dapt disimpulkkan :

sebagai seorang pendidik :
*mendidik adalah sesuatu yang diamanahkan oleh ALLAH
*pendidik harus mengganbungkan segala kekuatan dan kelebihan yang ada dalam menyampaikan ilmu pada muridnya
*pendidik juga harus membina kekuatan dari dalam agar dirinya mampu menjadi qudwah hasanah
*keikhlasan adalah kunci utama untk menjadi pdidik yang berjaya.
*GUru dan bilik darjah amat penting, ada yg mengatakan bilik darjah adalah : 4 walls for future" em..... apa maksudnya ya????
well.dalam bilik darjah lah berlakunya proses p&p antara murid dan guru. di BD murid mendapat ilmu hasil dari curahan dan ajaran guru.... so guru kena ingat jagn mempermudahkan tugas ini.... and don't u ever think to be IT teacher.....opss... nape xleh jadi cg IT lak???? hahaha..... mesti korang pelikkan....
bukanlah dimaksudkan dengan cikgu IT (information technology) but IT teacher yang di maksudkan ni adalah cikgu ikut terlintas (IT) em..... ape yang dibuat oleh cikgu IT ni... bila dalam kelas barulah dia terlintas nak ngaja ape2... bukannya nak buat lesson plan awal2.... nauzubillahi min zalik.... muga aku kan jadi pendidik yng berwibawa.
madah pujangga ada mengatakan " kesilapan seorang DOKTOR mungkin menghilangkan satu nyawa tetapi.................
kesilapan seorang PENDIDIK akan merosakkan satu generasi.

BERATNYA TUGAS SEORANG PENDIDIK KAN????

kepentingan susu ibu sepenuhnya buat bayi anda

semenjak menjadi seorang ibu, saya banyak di dedahkan dengan kepentingan susu ibu sepenuhnya kepada bayi tanpa dicampurkan dengan susu formula,jika sebelum ini... saya melihat ramai yang mengambil mudah dengan penyusuan susu ibu kepada bayi dan anak2...sebenarnya Allah SWT telah berfirman dalam Surah Al-Baqarah ayat 233 yang bermaksud "para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh,iaitu bagi yang menyempurnakan penyusuan
banyak kajian yang dilakukan membuktikan bahawa susu ibu adalah susu yang terbaik untuk anak2.
awalnya saya rasa macam tak mampu je untuk BF baby sepenuhnya tambahan sebagai seorang ibu yang bekerjaya...yang mana masa bersama bb adalah terhad,,, tentunya terpaksa berikan susu formula pada bb, maklumlahkan ...macamana saya nak susukan anak saya ? sedangkan saya di tempat kerja... anak pula dengan babysitter.. tapi pendedahan daripada nurse2 hospital dan klinik yang saya lawati secara berkala ketika hamil dulu, memberikan pendedahan tentang kebaikan susu ibu..
selain itu.... saya juga banyak mendapatkan pendedahan daripada web susuibu.com dan juga web ibu2 yang lain mengenai kepentingan susu ibu ini...

sebelum ni juga...saya terfikir macamana nak berikan susu walaupun saya di tempat kerja,... sebenarnya kempn penyusuan susu ibu telah lama kementerian kesihatan jalankan...dan di web susu ibu juga saya telah didedahkan dengan cara dan pump yang sesuai serta bagaimana untuk menyimpan susu ibu dan menjadikkannya stok. nanti saya akan kongsikan lagi kepentingan dan khasiat susu ibu untuk bayi kita...tidak salah kita melaburkan sedikit wang untuk membeli peralatan untuk menjayakannya...cuma kita perlu niat dan doa kepada ALLAH agar kita di beri kekuatan untuk melakukannya,yang pasti akan banyak dugaan dan rintangan yang kita akan hadapi...contohnya saya sendiri diperlekehkan oleh sedara terdekat bila menyatakan niat yang murni ini. tapi saya bertekad untuk menjayakannya... Sekarang anak saya baru berumur 2 bulan tapi saya tidak mencampurkan lagi dengan susu formula yang ada dipasaran...tambahan suami saya juga menyokong niat saya ini...thanks to him.... dan kepada ayah...bakal suami...atau suami atau bakal ayah...sokonglah zaujah(isteri) anda untuk memberikan susu ibu sepeuhnya.... USAHA TANGGA KEJAYAAN...ANAK ADALAH PERMATA HATI...BERLABURLAH UNTUK ANAK SOLEH>SOLEHAH......sekadar coretan ku,,,

kepentingan susu ibu sepenuhnya buat bayi anda

semenjak menjadi seorang ibu, saya banyak di dedahkan dengan kepentingan susu ibu sepenuhnya kepada bayi tanpa dicampurkan dengan susu formula,jika sebelum ini... saya melihat ramai yang mengambil mudah dengan penyusuan susu ibu kepada bayi dan anak2...sebenarnya Allah SWT telah berfirman dalam Surah Al-Baqarah ayat 233 yang bermaksud "para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh,iaitu bagi yang menyempurnakan penyusuan
banyak kajian yang dilakukan membuktikan bahawa susu ibu adalah susu yang terbaik untuk anak2.
awalnya saya rasa macam tak mampu je untuk BF baby sepenuhnya tambahan sebagai seorang ibu yang bekerjaya...yang mana masa bersama bb adalah terhad,,, tentunya terpaksa berikan susu formula pada bb, maklumlahkan ...macamana saya nak susukan anak saya ? sedangkan saya di tempat kerja... anak pula dengan babysitter.. tapi pendedahan daripada nurse2 hospital dan klinik yang saya lawati secara berkala ketika hamil dulu, memberikan pendedahan tentang kebaikan susu ibu..
selain itu.... saya juga banyak mendapatkan pendedahan daripada web susuibu.com dan juga web ibu2 yang lain mengenai kepentingan susu ibu ini...

sebelum ni juga...saya terfikir macamana nak berikan susu walaupun saya di tempat kerja,... sebenarnya kempn penyusuan susu ibu telah lama kementerian kesihatan jalankan...dan di web susu ibu juga saya telah didedahkan dengan cara dan pump yang sesuai serta bagaimana untuk menyimpan susu ibu dan menjadikkannya stok. nanti saya akan kongsikan lagi kepentingan dan khasiat susu ibu untuk bayi kita...tidak salah kita melaburkan sedikit wang untuk membeli peralatan untuk menjayakannya...cuma kita perlu niat dan doa kepada ALLAH agar kita di beri kekuatan untuk melakukannya,yang pasti akan banyak dugaan dan rintangan yang kita akan hadapi...contohnya saya sendiri diperlekehkan oleh sedara terdekat bila menyatakan niat yang murni ini. tapi saya bertekad untuk menjayakannya... Sekarang anak saya baru berumur 2 bulan tapi saya tidak mencampurkan lagi dengan susu formula yang ada dipasaran...tambahan suami saya juga menyokong niat saya ini...thanks to him.... dan kepada ayah...bakal suami...atau suami atau bakal ayah...sokonglah zaujah(isteri) anda untuk memberikan susu ibu sepeuhnya.... USAHA TANGGA KEJAYAAN...ANAK ADALAH PERMATA HATI...BERLABURLAH UNTUK ANAK SOLEH>SOLEHAH......sekadar coretan ku,,,

Sayangi bayi anda

Makanan pelengkap bayi selepas enam bulan


MEMBERI bayi pelbagai jenis makanan secara tidak langsung mengajarnya kepelbagaian rasa dan warna.

"SAYA selalu didesak keluarga memberi makanan pelengkap kepada anak saya yang baru berusia tiga bulan. Setahu saya, bayi hanya boleh diberi makanan kecuali susu selepas berusia enam bulan. Oleh kerana ada ahli keluarga lain yang mempunyai anak sebaya dengan anak saya berbuat demikin, saya dianggap tidak kasihankan anak. Malah, ada ahli keluarga yang memberi anak mereka makanan sejak dalam pantang. Siapa yang betul? Saya atau mereka?"

Anda biasa berhadapan dengan dilema ini? Tentu lebih merimaskan jika keluarga yang mendesak itu adalah keluarga sebelah suami.

Apapun alasan yang mereka beri, anda perlu tahu makanan pelengkap jangan diberi terlalu awal (kurang daripada enam bulan) dan jangan pula terlalu lewat daripada itu.

Mengapa tidak digalakkan memberi makanan pelengkap sebelum usia anak enam bulan?

* Sistem pencernaan dan penyerapan bayi yang berusia kurang enam bulan belum matang.

* Susu ibu adalah makanan utama untuk bayi. Pemberian makanan pepejal terlalu awal boleh mengurangkan pengambilan susu oleh bayi kerana mereka mudah kenyang dengan makanan pejal.

* Makanan yang diberikan sebagai gantian susu ibu selalunya bubur yang cair dan sup. Makanan ini mengenyangkan tetapi kurang nutrisi berbanding susu ibu. Justeru, keperluan bayi itu tidak dipenuhi.

* Bahan makanan lain mengurangkan penyerapan nutrisi dalam susu ibu seperti zat besi.

* Bayi mudah mendapat alahan.



Mengapa ia perlu diberi ketika usia enam bulan ke atas?

* Menambah bekalan tenaga anak

* Membekalkannya dengan zat makanan

* Memperkenalkan anak dengan pelbagai jenis makanan dan rasanya

* Memenuhi keperluan proses perkembangan dan kematangannya



Bagaimana memberi makanan pelengkap kepada anak?

* Berikan susu terlebih dahulu sebelum memberi bayi makanan pelengkap. Ini akan membolehkan ibu menghasilkan cukup susu bagi jangka masa yang lebih lama.

* Sediakan hidangan yang seimbang. Hidangan seimbang perlu mengandungi makanan daripada lima kumpulan makanan iaitu bijirin dan ubi, daging dan telur, sayur dan buah, minyak dan lemak selain ikan.

* Pelbagaikan makanan bayi. Berikan pelbagai jenis makanan dengan pelbagai jenis zat. Ia juga secara tidak langsung mengajar bayi kepelbagaian rasa dan warna.

* Tambahkan minyak dan lemak dalam makanannya. Bayi perlukan tenaga untuk tumbesaran. Minyak atau lemak seperti mentega dapat menambah kandungan tenaga dalam hidangan.

* Tidak perlu tambah garam, gula dan bahan perasa dalam makanannya. Beri dia peluang menikmati rasa semula jadi makanan.

* Sediakan makanan mengikut tekstur yang sesuai usianya. Ia juga perlu mengikut kebolehan bayi. Misalnya bagi bayi berusia enam bulan makanan perlu dikisar halus manakala bayi tujuh hingga sembilan bulan, makanan mungkin hanya perlu dilenyek manakala bayi berusia 10 hingga 12 bulan, makanan hanya perlu dicincang.

* Mulakan dengan sedikit dan tambah kuantitinya secara beransur-ansur mengikut usia.

* Jadikan masa makanan sebagai masa yang menyeronokkan. Jangan paksa bayi makan jika belum bersedia atau tidak mahu makan.



Bagaimana mengetahui pengambilan makanan itu mencukupi?

Pastikan berat anak ditimbang selalu mengikut jadual temu janji dengan pakar pediatrik. Catatkan jumlah berat anak pada carta tumbesarannya.

Dengan makanan yang cukup dan bermutu, hala tumbesaran anak akan naik selaras dengan garis rujukan pada kad tumbesaran. Carta ini adalah satu cara mengajar ibu mengetahui keberkesanan makanan yang diberikan pada anak.

Sumber: Bahagian Kesihatan Awam, Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan.

Sayangi bayi anda

Makanan pelengkap bayi selepas enam bulan


MEMBERI bayi pelbagai jenis makanan secara tidak langsung mengajarnya kepelbagaian rasa dan warna.

"SAYA selalu didesak keluarga memberi makanan pelengkap kepada anak saya yang baru berusia tiga bulan. Setahu saya, bayi hanya boleh diberi makanan kecuali susu selepas berusia enam bulan. Oleh kerana ada ahli keluarga lain yang mempunyai anak sebaya dengan anak saya berbuat demikin, saya dianggap tidak kasihankan anak. Malah, ada ahli keluarga yang memberi anak mereka makanan sejak dalam pantang. Siapa yang betul? Saya atau mereka?"

Anda biasa berhadapan dengan dilema ini? Tentu lebih merimaskan jika keluarga yang mendesak itu adalah keluarga sebelah suami.

Apapun alasan yang mereka beri, anda perlu tahu makanan pelengkap jangan diberi terlalu awal (kurang daripada enam bulan) dan jangan pula terlalu lewat daripada itu.

Mengapa tidak digalakkan memberi makanan pelengkap sebelum usia anak enam bulan?

* Sistem pencernaan dan penyerapan bayi yang berusia kurang enam bulan belum matang.

* Susu ibu adalah makanan utama untuk bayi. Pemberian makanan pepejal terlalu awal boleh mengurangkan pengambilan susu oleh bayi kerana mereka mudah kenyang dengan makanan pejal.

* Makanan yang diberikan sebagai gantian susu ibu selalunya bubur yang cair dan sup. Makanan ini mengenyangkan tetapi kurang nutrisi berbanding susu ibu. Justeru, keperluan bayi itu tidak dipenuhi.

* Bahan makanan lain mengurangkan penyerapan nutrisi dalam susu ibu seperti zat besi.

* Bayi mudah mendapat alahan.



Mengapa ia perlu diberi ketika usia enam bulan ke atas?

* Menambah bekalan tenaga anak

* Membekalkannya dengan zat makanan

* Memperkenalkan anak dengan pelbagai jenis makanan dan rasanya

* Memenuhi keperluan proses perkembangan dan kematangannya



Bagaimana memberi makanan pelengkap kepada anak?

* Berikan susu terlebih dahulu sebelum memberi bayi makanan pelengkap. Ini akan membolehkan ibu menghasilkan cukup susu bagi jangka masa yang lebih lama.

* Sediakan hidangan yang seimbang. Hidangan seimbang perlu mengandungi makanan daripada lima kumpulan makanan iaitu bijirin dan ubi, daging dan telur, sayur dan buah, minyak dan lemak selain ikan.

* Pelbagaikan makanan bayi. Berikan pelbagai jenis makanan dengan pelbagai jenis zat. Ia juga secara tidak langsung mengajar bayi kepelbagaian rasa dan warna.

* Tambahkan minyak dan lemak dalam makanannya. Bayi perlukan tenaga untuk tumbesaran. Minyak atau lemak seperti mentega dapat menambah kandungan tenaga dalam hidangan.

* Tidak perlu tambah garam, gula dan bahan perasa dalam makanannya. Beri dia peluang menikmati rasa semula jadi makanan.

* Sediakan makanan mengikut tekstur yang sesuai usianya. Ia juga perlu mengikut kebolehan bayi. Misalnya bagi bayi berusia enam bulan makanan perlu dikisar halus manakala bayi tujuh hingga sembilan bulan, makanan mungkin hanya perlu dilenyek manakala bayi berusia 10 hingga 12 bulan, makanan hanya perlu dicincang.

* Mulakan dengan sedikit dan tambah kuantitinya secara beransur-ansur mengikut usia.

* Jadikan masa makanan sebagai masa yang menyeronokkan. Jangan paksa bayi makan jika belum bersedia atau tidak mahu makan.



Bagaimana mengetahui pengambilan makanan itu mencukupi?

Pastikan berat anak ditimbang selalu mengikut jadual temu janji dengan pakar pediatrik. Catatkan jumlah berat anak pada carta tumbesarannya.

Dengan makanan yang cukup dan bermutu, hala tumbesaran anak akan naik selaras dengan garis rujukan pada kad tumbesaran. Carta ini adalah satu cara mengajar ibu mengetahui keberkesanan makanan yang diberikan pada anak.

Sumber: Bahagian Kesihatan Awam, Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan.

SALAM EIDUL ADHA

Glitter Words
[Glitterfy.com - *Glitter Words*]

SALAM EIDUL ADHA

Glitter Words
[Glitterfy.com - *Glitter Words*]

plan x menjadi.....

ari ni cadangnya nak g shopping2 kat kb...tapi cedihnya xdapat....baba insyirah x cuti, pg2 lagi kena p jumpa hprz ii...ada kaitan dgn business dia...lagi pulak puteriku ...insyirah lepas kena inject semlm...demam lah pulak...tapi mujurlah tak teruk sgt.... risau juga takutnya makin teruk..tp dah ok ckit..... mb esok kebahlah demam dia.... petua mak bagi lepas kena inject...kite kena terus tekan2 tmpt kena inject tu...biar ubatnya terus ngalir...he he he....... n tuam ngan air panas... pastu bagi insyirah makan ubat... ingatkan dia telan , rupanya dia kumpulkan then dia kuarkan balik...pandainnya dia ..... ckit ajelah yang dia makan ....mb itu pun punca demam gak kot.... ... dah plan x mnjadi ....maka setelah puteriku mandi n tido skrg ni.... cnilah fokus utama mama...
em.....melayari tenet......sejak ujan trun ni...nak surfnet pun ok...laju semacam jer....seblm ni....asyik hanng jerrrr.........ni yg bestnyer.......

OH YA...nak sambung story smlm.... my friend is n hubby dia, nila ngan adik iparnya, n jah dgn ank sedara dia dtg tp tu pun lewt ckit dr jgkaan .... baru kenl suami is..... same chanel juga rupanya,,.... (sama kerja )...so topik pun hangatlah juga...maklumlah dah lama x jumpa.... si penulis dah tambah status as a isteri n ibu... yang sorang lagi tunggu masa nk geng dgn ku...yg sorang lg lum ada rezki.. lagi...n sorang lagi lum tmbah status lagi...he he bila lah cik kak ni yer??? x sabar nak makn nasi minyak...
em...pnjg lg sebenarnya tp puteriku dah bgun,,,, so kena lyn dia dululh

plan x menjadi.....

ari ni cadangnya nak g shopping2 kat kb...tapi cedihnya xdapat....baba insyirah x cuti, pg2 lagi kena p jumpa hprz ii...ada kaitan dgn business dia...lagi pulak puteriku ...insyirah lepas kena inject semlm...demam lah pulak...tapi mujurlah tak teruk sgt.... risau juga takutnya makin teruk..tp dah ok ckit..... mb esok kebahlah demam dia.... petua mak bagi lepas kena inject...kite kena terus tekan2 tmpt kena inject tu...biar ubatnya terus ngalir...he he he....... n tuam ngan air panas... pastu bagi insyirah makan ubat... ingatkan dia telan , rupanya dia kumpulkan then dia kuarkan balik...pandainnya dia ..... ckit ajelah yang dia makan ....mb itu pun punca demam gak kot.... ... dah plan x mnjadi ....maka setelah puteriku mandi n tido skrg ni.... cnilah fokus utama mama...
em.....melayari tenet......sejak ujan trun ni...nak surfnet pun ok...laju semacam jer....seblm ni....asyik hanng jerrrr.........ni yg bestnyer.......

OH YA...nak sambung story smlm.... my friend is n hubby dia, nila ngan adik iparnya, n jah dgn ank sedara dia dtg tp tu pun lewt ckit dr jgkaan .... baru kenl suami is..... same chanel juga rupanya,,.... (sama kerja )...so topik pun hangatlah juga...maklumlah dah lama x jumpa.... si penulis dah tambah status as a isteri n ibu... yang sorang lagi tunggu masa nk geng dgn ku...yg sorang lg lum ada rezki.. lagi...n sorang lagi lum tmbah status lagi...he he bila lah cik kak ni yer??? x sabar nak makn nasi minyak...
em...pnjg lg sebenarnya tp puteriku dah bgun,,,, so kena lyn dia dululh
em... pagi tadi p klinik...biasalah lawatan berkala utk puteriku...ari ni dia akan kena 1st injection....nangis insyirah tadi....cian anak mama... dah lah yang buatnya budak2 platih...risau gak...yelah takut salah bg ubatkan...nanti lain jadinyae...bukan ape dah banyak kes yg terjadi...nauzubillahi min zalik...
tadi juga 1st time drive keta selepas pantang...lepas 65 hari baru bawa keta...lamanya x bawa. terpikir juga...boleh ke nak bawa??? mula2 bawa heh.... tp bila bawa kali kedua nak balik dr klinik dah ok dah...bolehlah nak racing balik....he he he.....biasanya pagi2 nak g sekolah racing lah juga,,,,
opps... my friend nak datang..kena stop dulu...dah lama x jumpa diorang... nanti sambung story
em... pagi tadi p klinik...biasalah lawatan berkala utk puteriku...ari ni dia akan kena 1st injection....nangis insyirah tadi....cian anak mama... dah lah yang buatnya budak2 platih...risau gak...yelah takut salah bg ubatkan...nanti lain jadinyae...bukan ape dah banyak kes yg terjadi...nauzubillahi min zalik...
tadi juga 1st time drive keta selepas pantang...lepas 65 hari baru bawa keta...lamanya x bawa. terpikir juga...boleh ke nak bawa??? mula2 bawa heh.... tp bila bawa kali kedua nak balik dr klinik dah ok dah...bolehlah nak racing balik....he he he.....biasanya pagi2 nak g sekolah racing lah juga,,,,
opps... my friend nak datang..kena stop dulu...dah lama x jumpa diorang... nanti sambung story
masih lagi dalam holiday...lamanya school break ni.... ape lah nak jadi tahun depan yer.... dengan pengurusan yg baru.... masa GB baru datang lapor dirii kat sek tempohari....aku dah dalam pantang, tak sempatlah nak mengenalinya.....takpelah jumpa nanti nak g jenguk sek.... ada banyak lagi per yang tak settle,
cuti sek ni... nilah kejenya.... mencari info di dalam ni jer.....lah!!! INTERNET.....
hari2 kerja mengadap dia jer....entahlah ape tarikannya...itulah dia my laptop.... memang this is my love one!!!
bila my baby insyirah tidur....inilah masanya utk mama menjelajah dunia langit terbuka... menyiapkan blog ni... baba pagi2 lagi dah pegi keje....insyirah tidur lena2 ya.... mama ada misi nak disiapkan...biasanya insyirah takkan lena selagi mamanya tak mandikan dia...bila dah mandi n perut dah kenyang...lenanya dia tidur...pak2 sedara buat bising pun no hal!!!
selalunya web yang paling suka di lawati buat masa sekarang tentunya yg bertemakan ibu dan anak.... maklumlah nak cari info2 yang bgus to me n my daughter....

sebenarnya kalau kita guna net dgn betul takde masalah dan jangan kita leka dgn tanggungjawab kita....yelah bila dan b'tenet ni kdg2 ralit juga kan???? sendiri mahu ingatkan diri... banyak lagi amanah dan tanggungjawab yg perlu dilaksanakan......
masih lagi dalam holiday...lamanya school break ni.... ape lah nak jadi tahun depan yer.... dengan pengurusan yg baru.... masa GB baru datang lapor dirii kat sek tempohari....aku dah dalam pantang, tak sempatlah nak mengenalinya.....takpelah jumpa nanti nak g jenguk sek.... ada banyak lagi per yang tak settle,
cuti sek ni... nilah kejenya.... mencari info di dalam ni jer.....lah!!! INTERNET.....
hari2 kerja mengadap dia jer....entahlah ape tarikannya...itulah dia my laptop.... memang this is my love one!!!
bila my baby insyirah tidur....inilah masanya utk mama menjelajah dunia langit terbuka... menyiapkan blog ni... baba pagi2 lagi dah pegi keje....insyirah tidur lena2 ya.... mama ada misi nak disiapkan...biasanya insyirah takkan lena selagi mamanya tak mandikan dia...bila dah mandi n perut dah kenyang...lenanya dia tidur...pak2 sedara buat bising pun no hal!!!
selalunya web yang paling suka di lawati buat masa sekarang tentunya yg bertemakan ibu dan anak.... maklumlah nak cari info2 yang bgus to me n my daughter....

sebenarnya kalau kita guna net dgn betul takde masalah dan jangan kita leka dgn tanggungjawab kita....yelah bila dan b'tenet ni kdg2 ralit juga kan???? sendiri mahu ingatkan diri... banyak lagi amanah dan tanggungjawab yg perlu dilaksanakan......

MUGA KITE TIDAK AKAN BERKATA SESUATU YANG SIA-SIA

10 cara untuk melatih diri bercakap perkara-perkara baik;

1. Kita mesti rajin membaca Al-Qur'an. Ia akan mengarah diri kita ke
arah melafazkan perkataan-perkataan yang benar.
2. Banyakkan berzikir.
3. Rajin bercakap tentang kebaikan orang lain. (Supaya tidak angkuh
tentang diri sendiri).
4. Elakkan diri dari bercakap bohong.
5. Elakkan daripada suka berjenaka yang tidak kena tempat dan
berlebih-lebihan.
6. Pastikan makan dan minum benda-benda baik sahaja..

7. Beristighfar cepat-cepat apabila telah menyinggung perasaan/ diri
orang lain.
8. Rajin belajar daripada orang lain (Cari role model untuk dicontohi)
9. Biasakan diri berbicara tentang kebesaran Allah.
10. Bersihkan hati nurani kita. Ia merupakan kilang pada percakapan
dan perbuatan kita.

Seteruk-teruk manusia... dia boleh berubah menjadi seorang insan yang
baik jika kemahuannya kuat. Niat amatlah penting, dan usaha/
pendekatan dibuat mengikut cara yang Allah redhoi. (Turut akan
mendapat pahala ibadat).
Yang penting... jangan kecewa untuk menjadi manusia yang baik...
Jangan sekali-kali ingat kuasa manusia mengatasi kuasa Allah.
Seramai-ramai manusia 'jahat' di dunia... ramai juga orang yang baik-
baik.

Sentiasalah berdoa dan terus berdoa semoga kita terus dalam Islam dan
menjadi makhluk yang sentiasa dibawah perlindungan rahmat dan kasih
sayangNya BiOr org pandang hina pd kita, jgn kita pandang hina pd
org

PETUA

jika anda menggoreng ayam@ikan...n tiba2 lekat d kuali...
don't worry....just masukkan asam keping 1@ 2 ke dlm minyak utk mgoreng...
selamat mcuba

tea time


semalam ...... modified resepi utk jadikan menu petang ...
yang seronoknya....secepat kilat abis... bila kita masak n masakan kita habis n licin lagi...memang rasa seronok dan berbaloi....
ni gambar menu petang semalam. resipi yang amat mudah...... dan santai jerrr.....

ni resepinya...
LEMPENG OREN BERSOS COKLAT

BAHAN2
tpg kek
air
orange emulco
oren sunquick
gula ( sedikit ajerr...)
garam secukup rasa
vanilla
(kuantiti berdasrkan pd byk mana antum semua nak buat )
caranya

satukan semua bahan sama cam kita nak buat lempeng ajer...
then .... masak mcm wat pancake ,,,, senang jer kan!!!!


bahan sos

1 cwn susu segar if xder...guna susu krimer
1 cwn gula icing
1/2 cwn serbuk koko
marjerin


caranya....
campurkan semua bahan n didihkan api yang sederhana kecuali marjerin..
bila dah pekat baru masukkan marjerin ( fungsinya just utk kilauan kita punya coklat)
kalu coklat nmpk cair, tmbhkan gula icing n kalu pekat tmbhkan susu segar.

selamat mencuba... very simple resepi



kehijauan vs pembangunan


ni kebun getah depan umah my parents....biasanya weekend, pagi2 aku amik udara segar dan cucimata melihat kehijauan yg didpn mata kat branda... best tul.... fresh air kan..mana nak dpt masa kat kl dulu ...heh heh...mujur dapat bermaustatin kat hometown ...kos hidup pun sederhana...jauh dr hiruk pikuk..kota.... wpun xder lrt,komuter or monorail..stilll boleh mengecapi kehidupan yg baik..of course keretalah transpot utama........ eh dah jauh dr topik sebenar... actually.... kehijauan ni takkan bertahan lama ...kini ia berlalu pergi... nak tau kenapa.... cuba tengok ni

sebenarnya.... keje2 pembersihan sdg dilakukan,,, sebabnya ia akan di jadikan jalan yg menghubungkan pasir puteh ....so nanti dekatlah nak g pp... tp yg x syoknya tak dapatlahb nak hirup fresh air ...dan lagi g ak bestnyer....pagi2l lg bunyi bising 'sodok' @ jentolak membersihkan kayu2 getah.... cian my lil ones (insyirah) terpaksa tido dlm kebisingan....sabarlah sayang mama yer.... Allah bersama2 orang yg sabar.... yelah...kita yang dewasa pun tak tahan dgn bunyinya ....bila petang barulah senyap.... working hour mmg bising dan bingit.... tu belum lg bermula yang lain...pasni pasti banyak debu2 yang kan berterbangan.....isk...isk.... :(

tapi.... wujud 1 xtvt bagi orang2 lama...nak tau ???? xtvt mengutip kayu getah as kayu api..... eh!!!ada lg org guna dapur kayu...??? diorang kutip kayu api ni sbg psediaan utk guna bila buat majlis kahwin tau pe2 majlis yg memerlukan gulai kawah... pasti kayu api lh sasarannya.....
maklum jelah gol veteran masih lagi bersemangat bantu membantu bila ada sesuatu majlis... sama2 masak...kupas bwg...and so on lah.... tapi bila kita berada kat luar...rata2nya dah guna khidmat katering....yelah susah nak bergo-royong...t,mbah kwsn perumahan......
ni antara gambar masa kutipan kayu api......hehehe


tp yg sedihnya.... x dptlah nak bdiri kat beranda n irup fresh air n cuci mata dgn khijauan alam.... cuma yg pasti lepas ni tgk keta lalu lalang ..n hidu asap keta....hu...hu...hu...
tapi demi kemudahan semua kan akan ada yang perlu berkorban,.....

kehijauan vs pembangunan


ni kebun getah depan umah my parents....biasanya weekend, pagi2 aku amik udara segar dan cucimata melihat kehijauan yg didpn mata kat branda... best tul.... fresh air kan..mana nak dpt masa kat kl dulu ...heh heh...mujur dapat bermaustatin kat hometown ...kos hidup pun sederhana...jauh dr hiruk pikuk..kota.... wpun xder lrt,komuter or monorail..stilll boleh mengecapi kehidupan yg baik..of course keretalah transpot utama........ eh dah jauh dr topik sebenar... actually.... kehijauan ni takkan bertahan lama ...kini ia berlalu pergi... nak tau kenapa.... cuba tengok ni

sebenarnya.... keje2 pembersihan sdg dilakukan,,, sebabnya ia akan di jadikan jalan yg menghubungkan pasir puteh ....so nanti dekatlah nak g pp... tp yg x syoknya tak dapatlahb nak hirup fresh air ...dan lagi g ak bestnyer....pagi2l lg bunyi bising 'sodok' @ jentolak membersihkan kayu2 getah.... cian my lil ones (insyirah) terpaksa tido dlm kebisingan....sabarlah sayang mama yer.... Allah bersama2 orang yg sabar.... yelah...kita yang dewasa pun tak tahan dgn bunyinya ....bila petang barulah senyap.... working hour mmg bising dan bingit.... tu belum lg bermula yang lain...pasni pasti banyak debu2 yang kan berterbangan.....isk...isk.... :(

tapi.... wujud 1 xtvt bagi orang2 lama...nak tau ???? xtvt mengutip kayu getah as kayu api..... eh!!!ada lg org guna dapur kayu...??? diorang kutip kayu api ni sbg psediaan utk guna bila buat majlis kahwin tau pe2 majlis yg memerlukan gulai kawah... pasti kayu api lh sasarannya.....
maklum jelah gol veteran masih lagi bersemangat bantu membantu bila ada sesuatu majlis... sama2 masak...kupas bwg...and so on lah.... tapi bila kita berada kat luar...rata2nya dah guna khidmat katering....yelah susah nak bergo-royong...t,mbah kwsn perumahan......
ni antara gambar masa kutipan kayu api......hehehe


tp yg sedihnya.... x dptlah nak bdiri kat beranda n irup fresh air n cuci mata dgn khijauan alam.... cuma yg pasti lepas ni tgk keta lalu lalang ..n hidu asap keta....hu...hu...hu...
tapi demi kemudahan semua kan akan ada yang perlu berkorban,.....

Buku Pelawat

Sudi kiranya mencoretkan sesuatu sebagai kenang-kenangan

ikhlaskan hati... mohon klik.... :) syukran

naufal and kopiah ayahsu

naufal and kopiah ayahsu

kakak yg comel

kakak yg comel